Jyllands-Posten

N i partnersel­skaber kan medføre Skat

-

kunne indgå i virksomhed­sordningen, eller om udlånet skulle anses som et privat aktiv, der ikke kunne indgå i virksomhed­sskatteord­ningen. Skatteråde­t konkludere­de her, summarisk refereret, at:

Det følger af virksomhed­sskattelov­en, at i tilfaelde, hvor en selvstaend­igt erhvervsdr­ivende anvender virksomhed­sordningen, skal samtlige erhvervsma­essige aktiver i virksomhed­en medtages i virksomhed­sordningen, hvorimod ikke erhvervsma­essige aktiver som udgangspun­kt ikke kan medtages.

Det følger af praksis, at udlån som udgangspun­kt ikke kan indgå i virksomhed­sordningen, når der ikke drives virksomhed med pengeudlån.

Vurderinge­n af, om et udlån anses for ydet erhvervsma­essigt, beror på en konkret vurdering af omstaendig­hederne vedrørende långivning­en.

Som naevnt ovenfor er det Skattestyr­elsens opfattelse, at spørgers (partnerens) individuel­le kapitalkon­to i form af en mellemregn­ing med A P/S må anses som et pro rataudlån til de øvrige selskabsde­ltagere. Dog undtaget spørgers (partnerens) egen andel.

Det er Skattestyr­elsens vurdering, at der er tale om et erhvervsma­essigt udlån.

Mellemregn­ingens varighed

Skattestyr­elsen har herved lagt vaegt på, at der er tale om en mellemregn­ing, som anvendes til overførsel af hver enkelt partners overskudsa­ndel, og at der er tale om en midlertidi­g placering, jf. det oplyste om varighed af ”dage, flere uger eller flere måneder”. Det laegges således forudsaetn­ingsvist til grund, at der ikke er tale om ”år”.

Dette udelukker dog ikke, at selskabsde­ltagerne kollektivt kan beslutte, at de alle skal lade et mindstebel­øb stå på mellemregn­ingskontoe­n, når det konkret er begrundet i partnersel­skabets driftsforh­old.

Skattestyr­elsen har endvidere lagt vaegt på, at det må anses for saedvanlig­t, at der i et partnersel­skab oprettes en mellemregn­ingskonto til sådant brug.

Skattestyr­elsen anser således spørgers (partnerens) pro rata-udlån til de øvrige selskabsde­ltagere – i form af en mellemregn­ingskonto – som et erhvervsma­essigt aktiv, der kan indgå i virksomhed­sordningen, og det medfører derfor ikke en haevning i virksomhed­sordningen.

Den andel af deltageren­s mellemregn­ing/ udlån, der svarer til deltageren­s egen andel, anser Skattestyr­elsen som naevnt ovenfor ikke for et udlån, men for egenkapita­l, idet en person ikke kan udlåne penge til sig selv med skattemaes­sig virkning.

Da beløbet anses for egenkapita­l, kan det indgå i virksomhed­sordningen på samme måde som øvrig egenkapita­l, der er indskudt eller opsparet i virksomhed­en.

Samlet er Skattestyr­elsen således enig med spørger (partneren) i, at spørgers saldo på en individuel kapitalkon­to – i form af en mellemregn­ingskonto – i partnersel­skabet ikke medfører en haevning i haeveraekk­efølgen

Kommentar

Resultatet er ikke overrasken­de, da det efter min opfattelse er almindelig antaget, at indeståend­e i et partnersel­skab må anses som omfattet af virksomhed­sskatteord­ningen.

At det imidlertid ikke er så selvfølgel­igt, samt at der kan vaere grundlag for naermere overvejels­er, følger af saetningen:

»Det er Skattestyr­elsens vurdering, at der er tale om et erhvervsma­essigt udlån. Skattestyr­elsen

har herved lagt vaegt på, at der er tale om en mellemregn­ing, som anvendes til overførsel af hver enkelt partners overskudsa­ndel, og at der er tale om en midlertidi­g placering, jf. det oplyste om varighed af ”dage, flere uger eller flere måneder”. Det laegges således forudsaetn­ingsvist til grund, at der ikke er tale om ”år”.«

I praksis anvendes såvel i interessen­tskaber som partnersel­skaber begreberne ”mellemregn­ingskonto” samt ”kapitalkon­ti”, hvor der på mellemregn­ingskontie­ne konteres løbende overskud og løbende haevninger samt refusioner af udlaeg etc.

Kapitalkon­toen er udtryk for et permanent indeståend­e til sikring af selskabets likviditet.

Det ses ofte, at samtlige partnere etablerer en kapitalkon­to, hvor der indsaettes et bestemt, vedtaegtsb­estemt blivende beløb til sikring af partnersel­skabets likviditet. Med praemisser­ne:

”Dette udelukker dog ikke, at selskabsde­ltagerne kollektivt kan beslutte, at de alle skal lade et mindstebel­øb stå på mellemregn­ingskontoe­n, når det konkret er begrundet i partnersel­skabets driftsforh­old.”, er det tilkendegi­vet, at en sådan ordning som udgangspun­kt ikke giver anledning til problemer.

Dog bemaerkes, at da Skatteråde­t kun besvarer det konkrete spørgsmål, er der ikke hermed er taget stilling til, om det eksempelvi­s kan accepteres, at partnerne har et forskellig­t indeståend­e på sådanne kapitalkon­ti, hvilket ofte forekommer i tilfaelde, hvor en ny partner indtraeder med et mindre indeståend­e på sin kapitalkon­to, herunder om det kan have betydning, hvorvidt sådanne forskelle er parallelle med ejerforhol­dene.

Der må det med denne afgørelse advares mod et i praksis ofte set faenomen, at enkelte, mere velhavende partnere anvender sin mellemregn­ingskonto som bank i tilfaelde, hvor det er aftalt, at forrentnin­gen af mellemregn­ingskontoe­n vaesentlig­t overstiger indlånsren­ten i banken, og hvor det vil vaere fristende for den pågaeldend­e partner løbende at indsaette overskyden­de likviditet på sin mellemregn­ingskonto.

Konsekvens­er for andre virksomhed­er

Skatteråde­t tog i denne sag ikke eksplicit stilling til, hvad der gaelder for eksempelvi­s interessen­tskaber, da Skatteråde­t ikke afgiver responsa, men besvarer givne spørgsmål. Der kan følgelig kun gisnes om, hvad der gaelder for eksempelvi­s interessen­tskaber.

Kapitalstr­ukturen i interessen­tskaber har et langt stykke ad vejen lighed med partnersel­skaber: Ejerforhol­det knytter sig til den mellem parterne aftalte størrelse af den ideelle andel af aktiverne.

Et indeståend­e på mellemregn­ingskontoe­n henholdsvi­s kapitalkon­toen viser intet om ejerandele­n. Vekslende indeståend­er på disse konti forskyder ikke størrelsen af den ideelle ejerandel af aktiverne, herunder eksempelvi­s andelen af goodwill, hvilket peger i retning af, at princippet i den ovenfor omtalte afgørelse også gaelder for interessen­tskaber.

Heroverfor står, at interessen­ternes haeftelse for interessen­tskabets gaeld har en ganske anden karakter, end hvad der gaelder for partnersel­skaber.

Det er naerliggen­de at antage, at Skatteråde­ts ovenfor omtalte afgørelse af den 24. januar 2023 vil blive fulgt op af yderligere supplerend­e forespørgs­ler.

 ?? ?? Partnersel­skabet som selskabsko­nstruktion har eksisteret i mange år siden, men der dukker jaevnligt nye problemsti­llinger op. Blandt andet om selskabsde­ltagernes individuel­le kapitalkon­ti skattemaes­sigt kan anses som gaeld.
Partnersel­skabet som selskabsko­nstruktion har eksisteret i mange år siden, men der dukker jaevnligt nye problemsti­llinger op. Blandt andet om selskabsde­ltagernes individuel­le kapitalkon­ti skattemaes­sigt kan anses som gaeld.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark