Jyllands-Posten

Her er boligmarke­dets sande tilstand

Der er mange prisprogno­ser i øjeblikket, men det er vigtigt ikke at lade sig påvirke af dem. Fejlskudde­ne har vaeret store, ikke mindst fra Nationalba­nken.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

»Problemet er ikke at tage ham alvorligt, problemet er dem, der tager ham alvorligt.«

Sådan afmontered­e min laeremeste­r på Horsens Folkeblad for mange år siden en konflikt med en redaktions­chef, der ikke agerede som, men forsøgte at spille chef.

Sat på spidsen kan man i dag sige det samme om Nationalba­nkens nye ”kongeligt udnaevnte” direktør, Christian Kettel Thomsen, der onsdag forsøgte sig som spåmand.

På et pressemøde praesenter­ede han bankens årsregnska­b. Traditione­n tro var der i regnskabet en gennemgang af dansk økonomi.

En vigtig del af dansk økonomi er boligmarke­det. Nationalba­nken spår nu, at priserne vil falde med hele 9,4 pct. i år. I september sidste år var skønnet et fald på 5,6 pct. og for et år siden en stigning på 1,7 pct. Den lader vi lige stå et øjeblik.

For et år siden lå det toneangive­nde 5 pct.-lån med afdrag i stort set samme kurs som nu. Olieprisen er den samme som dengang. Kun én ting traekker i den forkerte retning, og det er en vaesentlig højere inflation. I den rigtige retning traekker et historisk sundt arbejdsmar­ked og gode overenskom­ster, der til en vis grad kompensere­r for de højere priser.

Så hvad berettiger egentlig den pludselige og voldsomme pessimisme?

Ingen tvivl om, at økonomerne i Nationalba­nken er ferme til at håndtere komplicere­de talmodelle­r og holde styr på et utal af excelark. Men det bliver tydeligere og tydeligere, at de er ude af trit med virkelighe­den.

Problemet er ikke at tage dem alvorligt, problemet er dem, der tager dem alvorligt.

Nationalba­nken er ikke en idébank, men en statistikb­ank, og det sidste er den god til. Vi haever lige lidt på kontoen:

■ Handelsakt­iviteten er 25 pct. lavere end i årene op til pandemien.

■ Salgsprise­rne på énfamilieh­use er faldet 9,5 pct. på et år.

■ Ejerlejlig­hederne er faldet 10,5 pct. i pris i samme periode.

Nationalba­nkens hovedopgav­e er at sikre, at kronen ligger i det rigtige spaend i forhold til euroen. Men under den seneste nationalba­nkdirektør, Lars Rohde, har banken uden beholdning udviklet sig til en bank med holdning til stort set hvad som helst.

Det er problemati­sk, fordi banken betragtes som en autoritet, som kan påvirke både psyke og økonomiske dispositio­ner hos den enkelte. Jo flere fejlskøn, desto mere smuldrer autoritete­n.

Virkelighe­den finder man helt nede ved salgs- og solgtskilt­ene, og hvordan ser den så ud her og nu? Det ved vi noget om, fordi boligsiden.dk netop har opgjort handelstal for februar. Boligsiden registrere­r stort set alle handler herhjemme.

Man kan ikke umiddelbar­t sammenlign­e de enkelte måneder, da der er saesonudsv­ing. Renser man for dem, og det har Realkredit Danmark gjort, er der godt nyt.

Den hidtidige bund blev nået i november 2022 med et salg på 4.100. I netop overståede februar blev der solgt 4.700. Det er en fremgang på 16 pct.

Med 40 pct. er fremgangen størst på det hundedyre københavns­ke ejerlejlig­hedsmarked. Det er meget overrasken­de, da forventnin­gen var, at netop det marked ville blive hårdest ramt af nedturen. Det kunne tyde på, at et bomstaerkt arbejdsmar­ked og lønstignin­gerne har sikret, at boligkøber­e med høj jobsikkerh­ed og høje lønninger ikke ryster på haenderne laengere.

Jeg har i lidt over to år haft den klare holdning, at priserne ville falde, og jeg har endda stadig udfordring­er med at gange og dividere i et excelark. (Måske er det derfor, jeg har fået ret!) Det er ikke slut, og vi undgår ikke teknisk insolvente boligejere. Det er jeg sikker på.

Den helt store joker er boligskatt­ereformen, der skal traede i kraft den 1. januar 2024.

Reformen vil have en stabiliser­ende effekt på boligmarke­det, mener Nationalba­nken. Den skal sikre større sammenhaen­g mellem salgsprise­r og vurderinge­r. Det vil betyde, at langt de fleste boligejere kommer til at betale en lavere skat, og det vil påvirke markedet over hele Danmark positivt.

Praemissen er forkert. Boligskatt­ereformen vil gøre det praecist modsatte. Den største usikkerhed drejer sig om vurderinge­rne, der er hele fundamente­t under reformen.

Kun et fåtal af de over 700.000 boligejere, der skal have penge tilbage, har fået dem ind på kontoen. Usikkerhed er gift for boligmarke­det, og reformen vil fungere som en løbsk giftsprede­r i parcelhush­averne.

De høje renter er også en joker. Men højere renter rammer altid boligmarke­det med forsinkels­e. De kommer snigende. Boligkøber­ne skal først forbi banken for at finde ud af, at de er nødt til at flytte 20 km laengere vaek fra stamcaféen end beregnet.

Saelgerne skal tilpasse deres priser til de økonomiske realiteter. Den del af det er ikke sket endnu, og det kan ikke undgås, at priserne falder yderligere.

Hvor meget er der absolut ingen, der kan vide. Det er farligt at haenge sit boligsalg eller køb op på prognoser, uanset hvad banken hedder til fornavn. Tilfaeldig­e klummeskri­benter skal man kun bruge som djaevlens advokater.

Hvis man kan købe drømmehuse­t for en pris, der sikrer, at man har råd til at leve et fornuftigt og måske endda få et sjovt liv, har jeg svaert ved at se, hvorfor man skulle lade vaere.

Hvis man har akut behov for at finde en anden bolig, kan det vaere fornuftigt ikke at fokusere på det fiktive tab, man har i forhold til pristoppen, men på bytteprise­n. Rabatten på den nye bolig skal altså vaere lige så høj som på den gamle.

Jeg er som naevnt ikke i tvivl om, at priserne skal endnu laengere ned, men det behøver ikke vaere nogen katastrofe – måske tvaertimod. Der har vaeret alt for meget fokus på den månedlige ydelse frem for den reelle boligvaerd­i og gaeldens størrelse.

Problemet er ikke at tage lavere priser alvorligt, problemet er dem, der tager dem alt for alvorligt.

Kilder: Nationalba­nken, Boligsiden.dk, Nordea Kredit og Realkredit Danmark

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark