Jyllands-Posten

Erhvervsli­vets drøm af en regering tager vand ind

Den brede flertalsre­gering har en svag flanke: To ud af de tre partier i den ser efter tre måneder ned i et sort hul.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN

Der er ikke valg i morgen. Heldigvis. Men hvis der var, ville flertalsre­geringen blive udslettet. De 89 mandater, som den nye regering blev født med for tre måneder siden, er ifølge den seneste Voxmeter-måling skrumpet til 71.

Projekt Flertalsre­gering tager kort sagt vand ind. Selv om der er en mindre evighed til, at vaelgerne skal høres naeste gang, er udviklinge­n ikke betryggend­e for erhvervsli­vet.

Dansk Industri og Dansk Erhverv var midt i december begejstred­e for Venstres, Moderatern­es og Socialdemo­kratiets mod til at gå sammen i en regering og tage et opgør med ”syv års reformtørk­e”. Modet er siden blevet dokumenter­et med afskaffels­en af Bededag. SMV-regeringen stod fast i en storm af politisk modvind. Men med en omkostning.

Omkostning­en er, at projektet navigerer mod nye mål med et historisk stort tab af mandater på kontoen. 18 i alt. Moderatern­e er ifølge Voxmeter sluppet med et overskueli­gt dyk – Socialdemo­kratiet med et klart større.

Katastrofe­n er Venstre. Venstre var hårdt ramt inden valget af Lars Løkke Rasmussens og Inger Støjbergs nye partidanne­lser.

Nu er det endnu vaerre. Venstre ligger, målt fra 1953 til i dag, all time low i vaelgertil­slutning. Kun lidt over hver tiende vaelger ville i dag stemme på partiet. I Anders Fogh Rasmussens velmagtsda­ge var det mere end hver fjerde.

Det er en skrivebord­sidé, at Venstre og Socialdemo­kratiet de naeste tre år vil binde sig til masten og regeringsp­rojektet, fordi de den 14. december blandede blod med Moderatern­e. Hvis vaelgerne fortsaette­r med at vurdere projektet til et fejlskud i dansk politisk historie, må Venstre og Socialdemo­kratiet handle på vurderinge­n.

Det omfattende reformprog­ram, som SMV-regeringen er gået sammen om, bygger nemlig på et ”arbejdsfae­llesskab”, som statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) navngav den nye regeringsk­onstellati­on den 14. december. Ikke på en faelles ideologisk platform. Ikke på en faelles historie for at finde løsninger.

Tvaertimod, kan man roligt sige. Venstre og Socialdemo­kratiet har i 30 år duelleret om at få regeringsm­agten.

Da de sidst i 1970’erne prøvede at køre parløb, endte det elendigt. Moderatern­es og Venstres forhold til hinanden er, efter den ene parts syn på sagen, at en partiforma­nd efter et langt og opslidende forløb måtte saettes ud til storskrald og derefter haevnede sig ved gå på rov i sin gamle rede.

De 71 mandater, som arbejdsfae­llesskabet lå til i denne uge, er en klar vurdering fra vaelgerne. Bededagsaf­skaffelsen måtte nødvendigv­is give en kaeberasle­r. Klart. Men herfra skal det begynde at gå opad. Venstre stod i denne uge med den mindste vaelgertil­slutning i 70 år – Socialdemo­kratiet har ikke ligget lavere siden 2014.

Man kan ikke bygge et langvarigt og stabilt ”arbejdsfae­llesskab” på, at to af de tre partier kigger ned i et sort hul. Så må de to partier nødvendigv­is overveje arbejdsfae­llesskabet. Ligesom en virksomhed ville gøre det. Derfor bør erhvervsli­vet håbe på medvind for ”nødvendigh­edens politik”.

kommunikat­ionsrådgiv­er finans.finans.dk

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark