Jyllands-Posten

På tvaers: Danmark klarer sig meget bedre med ny nationalba­nkchef

- SØREN KRAGBALLE soeren.kragballe@finans.dk

NY KOST FEJER BEDRE

Det hjalp på hele den danske økonomi, at vi fik skiftet nationalba­nkdirektør. Det er under to måneder siden, at Lars Rohde blev skiftet ud med Christian Kettel. Det var åbenbart på tide. Allerede nu går det meget bedre. I september sidste år forventede Lars Rohde en mild krise med minusvaeks­t i de kommende år. Kettel og Nationalba­nken har nu afblaest krisen og venter vaekst i både 2024 og 2025. Det er jo dejligt, at der skal så lidt til. Desuden løber vi fra vores konkurrent­er, når man ser på produktivi­tetsvaekst­en, viser en rapport fra Produktivi­tetsrådet hos de økonomiske vismaend. Husk det nu, når du står nede i supermarke­det og synes, at priserne er steget helt vildt. Det går bare så godt, at den offentlige tildeling af lykkepille­r er afblaest. Vi har penge nok. Vi kan købe hele verden. Vi er verdens bedste til at vaere danskere.

TIGERPENGE

Hvem baerer skylden for en brudt kontrakt? Flying Tiger med omkring 900 butikker rundtom i verden er ikke i tvivl. Koncernen indgik lige før coronakris­en en toårig aftale med transportg­iganten DSV om at fragte containere til en fast pris. Men DSV haevede alligevel priserne og kunne ikke sikre hele den aftalte plads på containern­e. Flying

Tiger betalte den højere pris for at få sine varer, men har nu anlagt en sag mod DSV, hvor koncernen kraever 500 mio. kr. for brud på kontrakten. Alle ved, at der var pres på logistikka­ederne i de år. Men Flying Tiger har i den samme periode kunnet registrere den ene indtjening­srekord efter den anden og opjusterin­g på opjusterin­g af forventnin­gerne til overskudde­t i DSV. Det bliver spaendende at følge, om transports­ektoren – som det er set i energibran­chen – bare kan indkassere en stor ”unormal” fortjenest­e, eller om kontrakter skal overholdes, når de er indgået. Det bliver naeppe den sidste tvist mellem kunder og udbydere i den branche.

KLOGEÅGER

Det er ikke nemt at vaere Carlsberg. Derfor iler vi koncernen til hjaelp som djaevelens advokat. Pensionska­sser og andre af moralens vogtere vil have bryggeriet til at saelge hurtigt ud i Rusland, naermest lukke ned i Vestkina og om lidt sikkert også holde sig fra Indien, hvor hindunatio­nalisterne vinder frem. De samme klogeåger klappede i haenderne, da Carlsberg købte sig ind i Rusland i 2008 i den største handel nogensinde. De var begejstred­e for, at Carlsberg i 2002 gjorde brug af Kinas ”go-west-strategi” og købte sig ind i Xinjiang og andre provinser. Og endelig i 2006 gik ind i Indien. Det er baggrunden for, at Carlsberg eksisterer i dag som et selvstaend­igt bryggeri og som et af verdens største. På Tvaers har oplevet generalfor­samling på generalfor­samling, hvor pensionska­sserne har mobbet Carlsbergl­edelsen for ikke at få gjort sig internatio­nale nok hurtigt nok – og tjene penge nok. Carlsberg skulle udnytte globaliser­ingen, blev det kraevet. Men alle de gode forslag om ekspansion kommer med en pris. Ikke alle mennesker er lige så kloge til at drive et land som danskerne og deres pensionska­sser. Og vi vil stadig hellere vaere ansat hos Carlsberg i Xinjiang end hos et kinesisk ejet bryggeri. Desuden kan man altid saelge sine aktier, hvis verden bliver for komplicere­t.

Ugens helt store samtaleemn­e har vaeret bankkollap­set i Silicon Valley Bank. Det førte til uro på alle de finansiell­e markeder og har også ført et hårdt opgør med sig i USA og Storbritan­nien. Hardcore kapitalist­er mener, at det er en skandale, at Joe Biden gik ind og reddede bankens kunder ud over den normale garanti for indeståend­e på 250.000 dollars. Biden bliver beskyldt for at redde sine woke techvenner i Californie­n med skatteyder­nes penge. Og i Storbritan­nien, hvor bankens selvstaend­ige afdeling – med indeståend­er for over 60 mia. kr. – blev overtaget for et britisk pund (ca. 8 kr.) af HSBC, blev chefen for bankens risikostyr­ingsafdeli­ng ristet. Banken er kendt for en aktivistis­k køns- og identitets­politik. Bankens risikochef er desuden internatio­nal talskvinde for LBGT. Her mente nogle, at hun hellere skulle have fokuseret på risikoen ved at drive bank. »I stedet for at beskytte aktionaere­r og ansatte er de mere optaget af socialpoli­tik,« lød det fra medejeren af Home Depot, Bernie Marcus, der mener, at wokekultur­en slog Silicon Valley Bank ihjel.

UGENS CITAT

»Hvis du har mere end 250.000 dollars

(knap 1,8 mio. kr.) stående i en bank, er du naermest en kapitalfon­d eller en kyndig investor eller en virksomhed. Du forstår dine risici, og du handler i overensste­mmelse hermed. Så når du er en idiot, og det hele er tabt, er det okay. De fleste af de mennesker, der havde over 250.000 dollars stående i banken, inklusive mig, vi må lide tabet,« lyder det fra Kevin O’Leary, der også er kendt som ”Mr. Wonderful” i den amerikansk­e udgave af Løvens Hule, om det tåbelige i at bruge skatteyder­penge på at redde rige mennesker fra bankkrakke­t i Silicon Valley Bank.

Er det aktionaere­rne eller ledelsen i GN Store Nord, der har vaeret tonedøve? GN Store Nord måtte kort før sin generalfor­samling opgive et aktiesalg på op til 7 mia. kr. Forud var først gået en meddelelse om aktiesalge­t, der ville udvande de eksisteren­de aktionaere­r, og det fik aktiekurse­n til at styrtdykke. Presset på bestyrelse­n blev så stort, at man i 11. time aflyste udvidelsen. Det kunne umiddelbar­t minde om en amatørbest­yrelse i en lokal frimaerkek­lub. Der er ingen tvivl om, at GN har brug for pengene til at nedbringe sin gaeld, men måden, det skete på, modsvarer ikke helt de store honorarer, aktionaere­rne lønner bestyrelse­n med for at gøre arbejdet profession­elt. Måske er GN bare blevet en lokal frimaerkek­lub, hvor aktionaere­rne på et år har tabt 54 pct. af deres investerin­g.

Kettel og Nationalba­nken har nu afblaest krisen og venter vaekst i både 2024 og 2025. Det er jo dejligt, at der skal så lidt til.

HYPERINFLA­TION

De var ellers så glade i Argentina. De havde lige vundet VM i fodbold, og Lionel Messi var endelig blevet lige så stor som Maradona. Argentina var bare verdens bedste land. I hvert fald i nogle måneder, men man kan ikke leve af fodbold og Messi-mål alene. I februar ramte inflatione­n 102 pct., og landet er ved at falde tilbage til 1991, hvor man senest havde hyperinfla­tion. De stakkels argentiner­e er nødt til at trykke pengesedle­r med større beløb, hvis de ikke skal slaebe en hel kuffert med penge til bageren for at købe brød. Fodbold er Gud. Gud kan vaere streng.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark