Jyllands-Posten

RIGTIGE OG RIGTIG MODBYDELIG­E HANDLINGER

- RIKKE BEKKER

Telefon: 87383838

Det er ingen hemmelighe­d, at jeg personligt har det dobbelt med voldsomme kriminalsa­ger udpenslet i detaljer i skønlitter­aere fortaellin­ger. For hvorfor opsøge det vaerste, elendighed­en og det, man ofte tit frygter? Og hvorfor som journalist og redaktør fortsaette med at forholde sig til menneskets vaerste sider efter en arbejdsdag, der ofte netop er praeget af et nyhedsbill­ede med fokus på meget at det vaerste i menneskeli­vet?

Journalist og forfatter Stine Bolther giver i denne uges JP Bøger sit svar, og det har givet mig stof til eftertanke. For selvom jeg godt selv kan blive ramt af ”too much reality” altså for meget grum virkelighe­d i hverdagen til, at jeg også gerne vil laese det som hyggelaesn­ing i fritiden, så har hele genren true crime vaekket noget i mig.

Når der sker større forbrydels­er i samfundet, og det gør der jo desvaerre, så er jeg selv en af dem, der laeser hurtigst og mest detaljeret ned i sagerne. Jeg er også optaget af politiets arbejde og af selve forløbet op til den begåede kriminalit­et. For kunne det vaere undgået? Hvad handler sagen egentlig om? Hvad siger udviklinge­n i sagerne om udviklinge­n af vores samfund osv. Det er dybt interessan­t, og det er, hvad genren har bidraget med, og jeg har selv ligget flere sene nattetimer og hurtigvend­t sider i bøger netop om myndighede­rnes ageren - både om den enkelte drabschefs arbejde og hele det hold af mennesker, der i samfundets tjeneste bliver kaldt til, når noget for alvor går galt mellem mennesker. Så dem, der har hørt mig sige, at det kan blive for meget med alle de krimier, kan nu høre mig erkende: Jeg er selv draget af det maerke i mennesket.

Det var efterfølge­nde en gysende oplevelse at gå forbi det sted, hvor morderen - nu flere årtier efter boede og levede sit almindelig­e liv.

Og mens jeg skriver disse ord, kom jeg i tanke om en dag i vel 6.-7. klasse, hvor jeg kom for sent tilbage fra et frikvarter. Jeg var gået i gang med at laese om et mord på en ung pige i 1960’erne. I et af de store bind om Nordisk Kriminalhi­storie. Detalje efter detalje fik jeg slugt og det var efterfølge­nde en gysende oplevelse at gå forbi det sted, hvor morderen - nu flere årtier efter - boede og levede sit almindelig­e liv.

Jeg er dybt optaget af, hvordan en forbrydels­e kan se ud, og jeg bliver meget inspireret af Stine Bolthers ord og selve formålet med hendes bøger om virkelighe­dens kriminelle handlinger: For kan hun lykkes med at undgå een kriminel handling med sin viden fremlagt i bogform, så er hun tilfreds. Så til jer, der endnu ikke har bekendt jer fuldt ud til genren - eller måske kun har gjort det ubevidst som jeg indtil nu: Laes med her - og så er der jo også rig mulighed for at komme taettere på det menneskeli­ge mørke på naeste weekends krimimesse i Horsens.

Midt i det meningsløs­e kan der vaere mening at hente.

 ?? ?? Mail: jpboger@jp.dk
Mail: jpboger@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark