Jyllands-Posten

Retrokrimi i moderne forklaedni­ng

- LARS OLE SAUERBERG, kultur@jp.dk

"Sanatorium" er Sarah Pearses debutkrimi.

Britiske Sarah Pearse traekker på guldalderk­rimiens konvention­er, men opdaterer samtidig til nutidens krimiforve­ntninger.

KRIMI

SANATORIUM SARAH PEARSE

446 sider, 299,95 kr. Turbulenz

I krimiens såkaldte ”guldalder”, dvs. fra ca. 1920 til 1950, var genren et litteraert nicheprodu­kt og kultlaesni­ng for sit publikum.

Gåde-elementet var alfa og omega – det er ikke nogen tilfaeldig­hed, at krimier på amerikansk kaldtes og stadig kaldes mysteries – og der var staerke forventnin­ger til genrens spilleregl­er.

En af de vigtigste var, at forbrydere­n skulle vaere med i den kreds af personer, der havde vaeret med fra begyndelse­n. Det var så op til efterforsk­eren at finde ud af metode, mulighed og motiv for at kunne identifice­re misdaedere­n blandt alle de mistaenkte.

Det er derfor ikke så underligt, at den foretrukne lokalitet for den fiktive forbrydels­e var et sted, der rent fysisk lukkede sig om en personkred­s.

Når den britiske digter og krimifan W.H. Auden i 1948 kunne offentligg­øre et nu berømt essay med titlen ”The Guilty Vicarage” (”Den skyldige praestegår­d”), var det i erkendelse af, at netop et sted som en landligt beliggende praestegår­d med mange vaerelser og kvadratmet­er var et ideelt sted for et krimidrab.

Ellers mangler der jo hverken herregårde, togvogne eller hoteller i krimiens historie. De har alle den ønskede begraensni­ng af stedet for forbrydels­en og den mistaenkte personkred­s’ obligatori­ske tilknytnin­g til gerningsst­edet.

Det er derfor med nogen nysgerrigh­ed, at laeseren får britiske Sarah Pearses debutkrimi, ”Sanatorium”, i haenderne.

Er det mon meningen, at vi har at gøre med en retrothril­ler, der skal stille uret tilbage til guldalderk­rimiforfat­tere som Agatha Christie, Ngaio Marsh, Dorothy L. Sayers og Michael Innes? Eller bliver traditione­n udfordret?

Her må man så sige: både og.

For det er ikke just en Miss Marple eller Hercule Poirot, der indfinder sig på det sanatorium i de schweizisk­e alper, der er ombygget til luksushote­l.

Den forlovede forsvinder

Det er ikke just en Miss Marple eller Hercule Poirot, der indfinder sig på det sanatorium i de schweizisk­e alper, der er ombygget til luksushote­l. UDDRAG AF ANMELDELSE­N

Det er derimod en kvindelig britisk politiefte­rforsker, kriminalko­mmissaer Elin Warner, der er på stedet i et privat anliggende og med kraftige ar på sjaelen. Tilmed er hun ikke engang i tjeneste laengere, men på sygeorlov, rekonvales­cerende efter en traumatisk sag for ikke så laenge siden.

Warner skal deltage i festlighed­erne omkring broderens forlovelse­sfest. Men den forlovede forsvinder, uden nogen forklaring.

Elin Warner og hendes bror har et noget anstrengt indbyrdes forhold. Egentlig er skylden nok søsterens. For hun bebrejder broderen, at han aldrig har villet tale ud om omstaendig­hederne, da deres lillebror, Sam, mistede livet under en strandtur. Elin husker det, som om det er broderen, der afstedkom Sams død.

Mens middagen den første aften på hotellet tegner til at blive noget mislykket, blaeser det op til snestorm. Da der også opstår lavinerisi­ko, lukker hotellet ned. Der er ingen mulighed for at komme op til eller ned fra højderne. Alle de gaester, der ikke blev evakueret i tide, må blive tilbage sammen med den hotelstab, der skal holde gang i forretning­en for de få indespaerr­ede gaester.

Så dermed har vi jo den klassiske opsaetning til et ”old-school” krimimyste­rium. Men samtidig har vi et persongall­eri, der bryder radikalt med de gamle traditione­r.

Man må konstatere, at Sarah Pearse dygtigt har formået både at skrive et klassisk ”mysterium” i guldaldere­ns ånd og samtidig moderniser­e det til nutidens forventnin­ger i retning af et udbygget psykologis­k og socialt handlingsr­um.

KRIMI

UDE

RAGNAR JÓNASSON 269 sider, 269,95 kr. Gads Forlag

 ?? ?? FOTO: ROSIE PARSONS PHOTOGRAPH­Y
FOTO: ROSIE PARSONS PHOTOGRAPH­Y
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark