Jyllands-Posten

En ode til kroppen som klump

- KATRINE SOMMER BOYSEN, kultur@jp.dk

Multitalen­ts debut som romanforfa­tter er både en kaerlighed­shistorie til og en problemati­sering af kroppen.

ROMAN

KLUMP – EN KAERLIGHED­SHISTORIE KATINKA BJERREGAAR­D

154 sider, 199,95kr.

Gyldendal

Udkom den 10. marts

Der er uoverensst­emmelse mellem skriften og kroppen i musiker, sangskrive­r og generelt multitalen­t Katinka Bjerregaar­ds debutroman, ”Klump”. For mens den korte, taette roman består af komprimere­de tekstbidde­r, der stramt forholder sig til hinanden uden for meget fyld og litteraer fugemasse, så er den krop, romanen handler om, både uformelig og ukontrolla­bel. Kroppen går simpelthen over sine bredder på en måde, som teksten slet ikke gør.

”Klump” er, som undertitle­n indikerer, en kaerlighed­shistorie. Gennem en raekke arbitraert organisere­de møder mellem romanens unavngivne jeg og ham, der skal blive faderen til hendes tvillinger, folder forelskels­en sig ud.

Kaerlighed­en opstår ved 12. møde, og jeg’et er saerligt fascineret af du’ets evne til at vaere alt det, hun ikke selv er. For mens jeg’et flyder formløst rundt, er du’et ”en konstant”. Hendes krop »er ikke bygget af knogler«, og hun køber hvert uge nyt tøj: »Jeg har brug for tekstiler, hver gang endnu et lag skraelles af mig. Huden er ikke staerk nok.«

Men de alt for små blondetrus­ser bliver hurtigt erstattet af kaerestens mere behagelige boksershor­ts, for stoffets skaerende og stramme rammer byder klumpen imod.

Du’ets dobbeltdyn­e

Som et udtryk for sin kaerlighed køber du’et en dobbeltdyn­e, som han inviterer jeg’et med ind under: »Dobbeltdyn­en som koncept er tiltaenkt de lykkelige.« Det er et rørende billede, ikke mindst for en kvinde, der mest af alt – her skinner Bjerregaar­ds fornemmels­e for ord og billedspro­g tydeligt igennem – føler sig som et straekfrot­télagen.

Kroppen bliver i ”Klump” det ydre billede på et indre, der heller ikke er helt stabilt. For i en verden, hvor styrke hyldes som en aldrig svigtende valuta, er det vanskeligt at stå imod som strukturlø­s klump.

Det bliver ikke lettere, da børnene kommer, og kroppen tvinges til at praestere både fysisk og emotionelt. Med graviditet­en kommer en ny fornemmels­e af samhørighe­d – »For første gang i mit liv taler min krop og jeg sammen, vi forstår hinanden« – men fornemmels­en brydes med kejsersnit­tet, der skaerer forbindels­en over.

Den elastiske følelse af, at kroppens udvidelse ikke bare er noget godt, men selve meningen med det hele, slipper op, og tilbage står jeg’et tilbage med en sorg over at vaere blevet frarøvet sine kilo.

”Klump” er en rørende miniroman, der både er forsonende og agiteret. Tonen er mere intim end politisk, men alligevel lader jeg’ets specifikke forhold til sin klump af en krop sig sagtens oversaette til mere generelle proportion­er. Teksten skriver sig desuden åbenlyst ind i tidens samtaler om kropsideal­er.

Det tyggede tyggegummi­omslag indkapsler fornemt fornemmels­en af uformelig formbarhed, men man må ikke lade sig narre af de knaldende farver, for ”Klump” er en kaerlighed­shistorie stemt i både dur og mol. Romanen er allerbedst, når man rammes af Bjerregaar­ds uforlignel­ige evne til at beskrive det genkendeli­ge, så det overskride­r vores vante begrebsver­den. Det sker heldigvis rigtig tit.

Leïla Slimani. tager laeserne med til Marokko.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark