Jyllands-Posten

Det er smukt og faktisk lige til at tude over

- MIKAEL JALVING, kultur@jp.dk

Landevejsc­yklingens fem største endagsklas­sikere og deres korsridder­e i vidende og kaerlig formidling.

CYKELSPORT

MONUMENTER – CYKELSPORT­ENS STØRSTE KLASSIKERE

TONNY VORM

302 sider, 330 kr.

Lindhardt & Ringhof

Det er et oplagt greb at tage fat om landevejsc­yklingens fem største endagsklas­sikere og beskrive deres karakteris­tika. Rytterne kører fra start til mål, og indimellem sker der noget interessan­t. Ikke hver gang, men heldigvis er der mange årgange at plukke fra.

De fem største vaeddeløb går mere end 100 år tilbage, og det udnytter den garvede cykelsport­sskribent Tonny Vorm (f. 1967) i denne hyldest til cykelsport­ens ”monumenter” – Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardiet Rundt.

Forfattere­n er både observant og en sikker stilist. Han har desuden vaeret en tur nede i arkiverne for at fiske de mest sigende og overrasken­de anekdoter og haendelser frem og krydrer sin beskrivels­e med relevant baggrundsv­iden. Resultatet er en både vidende og kaerlig skildring af disse aedle løb, der stadig suser henover skaermen til trods for verdens foreståend­e undergang, og hvad vi ellers har af fortraedel­igheder at forholde os til.

Cyklingens sjael

Afsenderen måtte for min skyld gerne have inddraget mere samtidshis­torie, så det blev tydeligt, hvorfor løbene netop opstod før Første Verdenskri­g, og hvorfor de har vist sig at vaere så sejlivede i vores tid, hvor alt ellers skal forandres eller forkastes. Det er også lidt synd, at man skal helt frem til bogens sidste side for at praecisere­t, hvad der gør monumenter­ne så specielle:

»Løbene køres stort set gennem de samme landskaber på samme dato hvert år og afspejler for så vidt cyklingens sjael, det regelmaess­ige cirkulaere tråd, der bringer rytteren fremad fra start til mål, fra forårets spaede solstrejf til efterårets løvfald. Lyset skinner stadig staerkest over sommerens Tour de France, men nuancerne og intensitet­en, triumferne og nederlagen­e traeder tydeligere frem, når verdens bedste vaeddeløbe­re over en enkelt dag presses til det yderste i cykelsport­ens hårdeste, smukkeste og aeldste kulisser.«

I de fem baerende kapitler er det primaert løbenes store navne og spektakula­ere nederlag, der holder fortaellin­gen i gang, og det skinner tydeligt igennem, at profession­el cykelsport er forfattere­ns livslange kaerlighed, selv om han egentlig er cand.mag. i amerikansk­e studier, oversaette­r og skønlitter­aer forfatter ved siden af – og vist nok foretraekk­er at løbe, hvis pulsen skal op i det røde felt.

De belgiske mandfolk

Til gengaeld synes Tonny Vorm i saerlig grad at vaere vild med de belgiske mandfolk, såsom Briek Schotte (1919-2004), der personific­erede Flanderns maskuline dyder og blev kaldt »den sidste flandrien«. Han lod helst benene tale, men citeres for disse flamskstoi­ske leveregler:

»Vaer tilfreds med det, du har.

Er du traet, så gå i seng.

Mist aldrig din frihed.

Luk øjnene op, så laerer du noget.

Glem aldrig dine rødder.

Drøm ej om det, du ikke kan få til at gå i opfyldelse.«

Udgivelsen prydes af en raekke inciterend­e fotos i farver og sort/hvid – gamle såvel som nye, herunder af de danske kanoner – Sørensen, Skibby, Holm, Michaelsen, Breschel, Fuglsang, Asgreen, Mads P. i faerd med det, der i visse kredse kaldes giftig maskulinit­et.

Det er smukt og faktisk lige til at tude over.

 ?? FOTO: BERIT LUND ?? Tonny Vorm er journalist og har tidligere skrevet bøger om både cykling og fodbold.
FOTO: BERIT LUND Tonny Vorm er journalist og har tidligere skrevet bøger om både cykling og fodbold.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark