Jyllands-Posten

Klare skurke og helte i en for ensidig Mette Frederikse­n-bog

- DAVID TRADS, kultur@jp.dk

Letlaest og spaendende biografi, men brug af udelukkend­e anonyme kilder giver bogen for meget slagside.

BIOGRAFI

LEV MED DET – 181 SCENER FRA METTE FREDERIKSE­NS VILDE TID VED MAGTEN Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen 270 sider, 299,95 kr.

People’s

Lad mig begynde med det bedste i den spritnye biografi om statsminis­ter Mette Frederikse­n, som to af landets kendteste politiske kommentato­rer har skrevet:

Det er noget af et scoop at få at vide, at der under de langstrakt­e regeringsf­orhandling­er på Marienborg efter valget i november sidste år foregik et hidtil ukendt parallelfo­rløb mellem toppen af Socialdemo­kratiet og Venstre.

Først tre gange hjemme hos Morten Bødskov i et parcelhus i Rødovre, siden et par gange hos Troels Lund Poulsen på hans gård på Midtsjaell­and. Møderne foregik over et par uger i november. Idéen var åbenlys: Kunne S og V finde sammen?

Alle møderne beskrives nøje i bogen – fra hvad de fik at spise (tapas hos Bødskov, julefrokos­t hos Poulsen) til de diskussion­er, der endte med at bringe de to hovedmodst­andere i alliance. Under det første møde går der timer med hyggelig småsnak, inden Mette Frederikse­n siger de gyldne ord:

»I skal vide, at vi mener det her. Vi vil gerne danne en regering sammen med jer. Nu synes jeg, vi skal afsøge muligheden.«

Venstre-toppen – Jakob Ellemann-Jensen, Troels Lund Poulsen og chefen for partiets politisk-økonomiske afdeling, som netop har ført en rå valgkamp mod Frederikse­n – går fra mødet med »en faelles oplevelse af, at det var satans«, skriver forfattern­e.

Det er elementaer­t spaendende at laese detaljerne om disse hemmelige møder, der førte til landets første regering over midten siden SV-regeringen i 1970’erne. Det er også interessan­t at få nye indsigter i de regeringsf­orhandling­er, der ender med, at De Radikale siger fra, mens Lars Løkke Rasmussen og Moderatern­e kommer med.

Erobring, modstand og comeback

Bogen er delt i tre dele – ”Erobring” om tiden op til valgsejren i 2019 og den første tid med corona-håndtering i 2020, ”Modstand” om isaer 2021, hvor Frederikse­n oplever tilbagesla­g, og endelig ”Comeback” om isaer 2022, hvor statsminis­teren bevaeger sig ind i midten af dansk politik. De første to dele er mest velkendt viden, mens det sidste er skarpt og nyt.

Bogen består af 181 scener, i reglen i kronologis­k raekkefølg­e, men af og til med nyttige flashback, som saetter kontekst. Det er en letlaest bog med den staerke fortaellel­yst, som Henrik Qvortrup og Lars Trier Mogensen er kendt for på skrift og tale.

Der er imidlertid et par grundlaegg­ende problemer med de metoder, som duoen benytter. For det første er stort set alle kilder anonyme. For det andet er den for ensidig. Der er et sammenfald mellem de to pointer:

Skurkene er trukket fuldkommen klart op:

Überskurke­n er Barbara Bertelsen, departemen­tschef i Statsminis­teriet, taet fulgt af Martin Rossen, statsminis­terens mangeårige naermeste, men nu fratrådte stabschef, og så Frederikse­n selv. Tilsammen fremstille­s de som brutale, grove magtmennes­ker, der skubber andre til side.

Omvendt er heltene også tydelige:

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsst­yrelsen, Lars Findsen, den hjemsendte PETchef, og Martin Justesen, den nuvaerende naermeste rådgiver for statsminis­teren. De fremstår eftertaenk­somme, rationelle, aerlige.

Forfattern­e gør en dyd ud af at fortaelle, at de har talt med over 50 centrale kilder, men også, at de hverken vil fortaelle, hvem de har mødtes med, eller hvem de ikke har talt med. Et godt bud er, at de har brugt mest tid med ”heltene” og måske slet ingen tid med ”skurkene”. Derved tipper bogen ofte i en for ensidig retning.

Et eksempel: Imod bogens slutning, hvor regeringsf­orhandling­erne er gået ind i den fase, hvor ministerie­r skal fordeles, mødes Frederikse­n og Løkke alene i et mødelokale på Marienborg.

»Kun de to. Der er et sidste udestående, før den nye regering kan praesenter­es. Hvilken post skal Løkke have, nu da Ellemann har valgt forsvaret,« skriver forfattern­e, inden de citerer statsminis­teren direkte:

»Ingen vil vaere udenrigsmi­nister. Vil du, Lars?«

Kompagnone­r

Løkke har angiveligt en stribe reservatio­ner – han er bange for at blive sat ud på et sidespor under evige rejser, bekymret for, om han mister kontrollen med sin uerfarne folketings­gruppe. Men Frederikse­n, skriver forfattern­e, overtaler ham ved at »lade ham forstå: at hun og han skal vaere kompagnone­r.«

»Løkke hører, hvad han havde håbet på. For han er så enig i, at de to er regeringen­s sande og absolutte powercoupl­e. Ingen over, ingen ved siden af Frederikse­n og Løkke.«

Her kan alle gaette på, hvem der mon er forfattern­es kilde til den ordvekslin­g? Hvem har mest lyst til, at netop det budskab kommer ud? Frederikse­n eller Løkke? Hvem mon forfattern­e har referatet fra? Ja, det svar synes ret åbenlyst. Det virker, som om kun den ene af de to er kilden her. Måske ville referatet se anderledes ud, hvis også Frederikse­n havde udlagt teksten?

”Lev med det” er i sagens natur en kritisk bog om landets statsminis­ter. En hyldestbog ville vaere maerkelig.

Men Qvortrups og Trier Mogensens bog ville stå staerkere, hvis også ”skurkenes” version blev fortalt.

 ?? ?? Henrik Qvortrup har sammen med Lars Trier Mogensen skrevet Mette Frederikse­n-biografien “Lev med det“.
Henrik Qvortrup har sammen med Lars Trier Mogensen skrevet Mette Frederikse­n-biografien “Lev med det“.
 ?? ?? FOTO: PETER NØRBY
FOTO: PETER NØRBY
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark