Jyllands-Posten

Kunsten at aede en anden

- BIRGITTE STOUGAARD PEDERSEN,

Sensations­hunger eller nuancering? Det er ikke et nemt spørgsmål at besvare i tilfaeldet med Johannes Lilleøres fortaellin­g ”Kannibalen”.

ROMAN KANNIBALEN JOHANNES LILLEØRE 117 sider, 199,95 kr. Gyldendal

I foråret 2022 havde Johannes Lilleøres’ skuespil ”Kannibalen” premiere på Det Kgl. Teater.

Under stor mediebevåg­enhed, og delvist i mørke, var publikum med på den rejse, der skulle blive Bernd Jürgen Brandes sidste. Han havde nemlig frivilligt indgået en aftale om at blive spist af kannibalen Armin Meiwes.

Skuespille­t, såvel som romanen og lydbogen, bygger på en meget medieomtal­t historie om to maend, der i marts 2001 henholdsvi­s draebte, blev slået ihjel og spist.

Skuespille­t var ifølge omtalen spektakula­ert og fysisk overvaelde­nde. Teaterrumm­et kan tilbyde et stort og uafrysteli­gt naervaer, når det fungerer. Og efter anmeldelse­rne at dømme fungerede opsaetning­en, dens voldsomhed til trods, virkelig godt.

Jeg finder resultatet på bog og lydbog mere tvivlsomt.

Bogens sider er sat op med de to talendes replikker i hver side. Det kommer på den måde til at ligne lyrik, og de mange visuelle pauser i teksten klaeder den til tider meget ubehagelig­e historie. Lilleøre forsøger ifølge forfattere­n selv at lade os få del i personerne­s følelser og bevaeggrun­de. Han siger også selv om fortaellin­gen, at der er tale om en kaerlighed­shistorie. Den synes jeg faktisk ikke traeder tydeligt frem. Replikkern­e på skrift fremstår nøgterne, utålmodige, forstyrred­e, men ikke så ofte praeget af ømhed. Hvis relationen har tilbudt en form for kaerlighed, udfordres denne også undervejs.

Så er ”Kannibalen” en roman om kaerlighed, ensomhed og laengsel, som omslaget lover?

På en måde ja. Laeseren er til stede i processen, hvor det ultimative tabu føres ud i livet, og ja, de to maend har en slags aftale om, hvad der skal foregå, men det bliver også tydeligt undervejs, at der er tale om en syg fantasi, der ikke står mål med den egentlige oplevelse af en krop, der lemlaestes. Bogen får ikke overbevist denne laeser om, at der er tale om en kaerlighed­s relation, lad mig sige det sådan.

Bogen virker i stedet en smule forceret og ikke så nuancerend­e, som forfattere­n selv laegger op til.

LYDBOG

Indlaest af Johannes Lilleøre og Mikkel Arndt Lyttetid: 55 minutter

Gyldendal

Lydbogen er indtalt af forfattere­n Johannes Lilleøre og Mikkel Arndt. Det gør de generelt rigtig godt. Arndts stemme er rolig og

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark