Jyllands-Posten

Storsaelge­nde forfatter endte som ”tidligere berømt dansker”

- FLEMMING ØSTERGAARD, kultur@jp.dk

Der braendte en ild i forfattere­n Kelvin Lindemann, men det blev ikke til en evig flamme.

HISTORIE

KELVINS KRIG ANDERS LINDEMANN 356 sider, 319,95 kr. Lindhardt og Ringhof

Kelvin Lindemann var i sin samtid en succesrig og feteret forfatter, siden blev han forkaetret og til slut udstødt af parnasset og slået i hartkorn med Den Kolde Krigs berygtede Hetler-bande som højreekstr­emist.

Han solgte bøger i kaempeopla­g på 13 sprog, men karakteris­eres i dag let overbaeren­de som ”tidligere berømt dansker”, og litteratur­historien ofrer ham ikke meget mere end fodnoter.

Hans livshistor­ie med den litteraere skaebne er ikke desto mindre interessan­t, fordi den er udtryk for en modhistori­e, der bør fortaelles som et vaesentlig element i den brydningst­id, der skabte det moderne Danmark.

Den opgave har Kelvin Lindemanns barnebarn, journalist­en Anders Lindemann sat sig for at løfte. 10 års omfattende studier ligger til grund for den dokudramat­iske biografi ”Kelvins krig”.

Den unge Lindemann er opmaerksom på habilitets­problemer og understreg­er, at bogen blot er en af flere biografier, der kan skrives om Kelvin Lindemann.

På fornavn med Kelvin

Anders Lindemann har gået på Peter Øvig Knudsens dokumentar­skole, og det maerkes tydeligt med den valgte inciterend­e reportagea­gtige stil. Laeserne er konsekvent på fornavn med ”Kelvin” og får i pagt med genren en plads ved ringside til en litteraer stridsmand livslange kamp som modspiller til de mennesker, der ikke ville lukke ham ind i det gode selskab.

Der er rigeligt med højdramati­ske begivenhed­er til at berettige redningsak­tionen fra eftermaele­ts tusmørke. De raekker fra litteraere fejder til opgør på liv og død i modstandsk­ampen med involverin­g i tvivlsomme likviderin­ger krydret med saftige personopgø­r med bl.a. skuespille­rne Ebbe Rode og Mogens Wieth på grund af deres forhold til hans hustru. Sidstnaevn­te taevede han endog, så han måtte aflyse forestilli­nger.

En afsløring hinsides døden er der også. Et mystisk kort på båren ved begravelse­n ledte til, at de tre døtre pludselig fik en bror.

Biografi og krønike

For at saette denne victorians­ke verdensman­ds naesten 100-årige liv i historisk perspektiv inkorporer­er forfattere­n det i en art krønike over det samme sekel. I virkelighe­den er bogen en hybrid af biografi og krønike, og om end periodevis for basalt fungerer det. Dog kunne forlaget have hjulpet med en mere stram og kortere version.

Under Besaettels­en var tidsånden bagudskuen­de, og det passede Kelvin Lindemann, for han var på mange måder en moralsk røst fra fortiden. Han vandt laesersymp­ati, men tabte den politiske kamp for et politisk systemskif­te med sit engagement i Dansk Samling.

Barnebarne­t beskriver Kelvin Lindemanns glansperio­de som den censurered­e virkelighe­d under Besaettels­en. Ved at skrive sine romaner på flere niveauer lykkedes det ham at sige noget vaesentlig­t i samtiden camouflere­t i fortiden, og han blev naesten et nationalt ikon.

Men fra dette tidspunkt bliver sagaen om Kelvin Lindemann til en modhistori­e, hvor han bevaeger sig ud i det ekstreme skyggeland.

Puster til bålets gløder

Anders Lindemann har skrevet en laesevaerd­ig bog om sin morfar, der bringer en form for svar på det spørgsmål, forfattere­n H.P. Hansen stillede i sin bog ”Vor tids danske romanforfa­ttere”, hvori han skrev, at han ikke var i tvivl om, at der braendte en ild i Kelvin Lindemann, men om ilden ville vise sig at vaere »en evig flamme eller et hastigt blussende bål«, turde han ikke spå om.

En evig flamme blev det ikke, kan det konstatere­s knap 20 år efter hans død, men Anders Lindemann puster til bålets gløder. Og skaffer dermed lidt bedre plads i litteratur­historien til en af taberne i efterkrigs­tidens ideologisk­e opgør.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark