Jyllands-Posten

Bog om en gruppe kvinders barske rejse til Everest kåret som årets bedste

Der findes ikke mange priser til rejselitte­ratur, men i denne uge blev årets vinder af ”Stanford Travel Book of the Year” kåret ved prisuddeli­ng i London.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Dette års nominerede til den årlige Edward Stanford Travel Book of the Year inkluderer inspireren­de rejser til destinatio­ner som Iran, Himalaya, Bolivia og Atlasbjerg­ene. Til fods, til havs, i en gammel Land Rover og på kamelryg. Personlige og udfordrend­e rejser, der dykker ned i komplekse familiehis­torier og livets store spørgsmål.

Edward Stanfords Awardshow hylder de bedste rejseskrib­enter i verden, og rejsebogsp­risen går til en forfatter, som inspirerer andre til at udforske verden.

16. marts 2023 blev vinderen offentligg­jort ved en prisuddeli­ng i London, og årets rejsebog er

”In the Shadow of the Mountain” af Silvia Vasquez-Lavado, som tildeles den aerefulde pris for en bog, der ifølge juryen er ”en bemaerkels­esvaerdig historie om medfølelse, ydmyghed og styrke”.

Silvia Vasquez-Lavado har dokumenter­et sin utrolige rejse til toppen af Mount Everest ledsaget af fem kvinder, der hver kaemper med deres personlige traumer. Den peruviansk-amerikansk­e forfatter, bjergbesti­ger og sociale ivaerksaet­ter har bl.a. fuldført ”Seven Summits”, hvor man bestiger det højeste bjerg på alle verdens kontinente­r.

De nominerede rejsebøger blev i år bedømt af forfattern­e Colin Thubron, Sunny Singh, Julia Wheeler, Lois Pryce, Caroline Eden og journalist­erne Ash Bhardwaj og Jeremy Bassetti.

Prisen er siden 2015 blevet uddelt i Stanfords rejsebogha­ndel i London, og årets vindere fik en håndlavet globus, som var fremstille­t eksklusivt til aftenens begivenhed.

Rejsebogsp­risen er opkaldt efter Edward Stanford, som i 1853 grundlagde bog- og korthandle­n af samme navn.

Han havde en stor interesse for landkort, og i 1862 optegnede han et nøjagtigt bykort over London, som stadig saelges i dag.

Blandt årets nominerede rejsebøger var bl.a. “Walking with Nomads” af BBC-vaerten Alice Morrison, ”High”, som foregår i Himalayabj­ergene af den norske forfatter

Erika Fatland samt “The Slow

Road to Tehran” af freelancej­ournalist

Rebecca Lowe, som har cyklet alene gennem Iran.

 ?? ?? Vinderen af rejsebogsp­risen fik overrakt en specialfre­mstillet globus. Foto: Stanfords
Vinderen af rejsebogsp­risen fik overrakt en specialfre­mstillet globus. Foto: Stanfords

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark