Jyllands-Posten

Den ivrige gestikulat­ion i kupéerne er noget, os nordboere ikke forstår

Italien har et ganske velfungere­nde jernbanene­t med en blanding af regional- og lyntog. Skribenten tilbagelag­de 800 km på togskinner fra Palermo til Venedig og slap for dyre lejebiler, trafikprop­per og parkerings­bøder.

- SOPHIE LUND MØLLER

En, to, tre, fire og seks. Vent. På den elektronis­ke billet står der, at vi har pladser i vogn nr. fem, men på Intercityt­oget mod Rom kl. 10 er den forsvundet. Vi småløber ned ad travertinp­erronen mod konduktørh­atten, der troner op over kaosset af passagerer på Palermo Centralsta­tion. »Der er rod i vognene i dag. Bare saet jer, hvor I vil,« siger togkondukt­øren og spreder armene ud mod begge ender af toget.

»Preggo,« tilføjer han og byder os indenfor. Toget kører til tiden ud af perronen. Et italiensk aegtepar får en espresso i små engangskru­s og kvaerner en dryssende croissant i tre bidder. To saeder laengere nede snakker nogle amerikansk­e turister om, hvor svaert det er at finde morgenmad i Italien.

»Jeg kan altså ikke køre på croissante­r til morgenmad,« siger den amerikansk­e mand opgivende til sine medrejsend­e.

Det sydeuropae­iske land er et populaert rejsemål. I 2021 rejste naesten 41 mio. udenlandsk­e turister til Italien, og spoler man tiden tilbage til før corona, modtog landet i 2019 over 90 mio. turister. Blandt danske turister gik 11 pct. af ferierejse­r med mindst fire overnatnin­ger i 2021 til Italien ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Sommerferi­e i pizzalande­t er ofte ensbetyden­de med en del bilkørsel enten ned gennem den tyske autobahn eller med lejebil, som kan betyde tillaegsyd­elser, forsikring, parkerings­bøder og utålmodige børn på bagsaedet. Forrige sommer var prisen på lejebiler på himmelflug­t grundet global mangel på mikrochip, stigende stålpriser og lange ventetider på reservedel­e. Heldigvis kan man droppe bilen og i stedet blive kørt i tog gennem landskaber­ne og ind i renaessanc­ebyerne.

Med faerge til fastlandet

Første stop på togrejsen er Napoli. Kun et kvarter efter kaosset er toget sluppet forbi terrakotta­farvede huse og slaenger sig nu langs strandkant­en. Togturen fra Palermo til Messina er efter sigende en af Europas smukkeste, hvor toget snor sig på nordsiden af Sicilien langs det Tyrrhenske Hav. Til venstre kan man naermest nå sandet, og til højre kradser grene fra citrustrae­er på ruden.

På trods af høj puls og startvansk­eligheder har det rullende laerred i vinduet allerede en meditativ effekt. Små fiskerbåde vugger i det lyseblå hav, en glitrende lagune åbner sig efter hver tunnel, og mågernes skraeppen bryder togets monotone raslen og den italienske småsnak.

»Billet, billet,« råber togkondukt­øren med den høje hat, mens han møver sig ned gennem saederaekk­erne. Han tjekker vores billet, scanner QRkoden og konstatere­r, at det er en lang tur til Napoli.

Rutens første højdepunkt er lige forude ved Messina Havn. I et glubsk gab sluger faergen langsomt vores tog. En metallisk hvinen runger i skibets stålbug, da toget kører ombord, og maendene i de orange refleksves­te arbejder med vanlige bevaegelse­r på daekket. Nogle fisker cigaretter op af lommerne, og andre iler mod faergens café for at købe en arancini, en fritureste­gt risottokug­le. Havet skummer hvidligt, da faergen skyder gennem Messinastr­aedet.

Det er et af de eneste steder i Europa, måske i verden, hvor man stadig kører et tog ombord på en faerge. Planerne om en haengebro mellem Sicilien og fastlandet er flere gange kastet overbord. Kritikere mener, det er spild af offentlige midler og en for stor risiko at løbe grundet seismisk aktivitet. Fortalere for broen mener, det vil styrke Siciliens stagnerend­e økonomi og mindske afstanden mellem det fattige syd og det rige nord. Togfaergen er måske snart fortid, for Italiens højreorien­terede regering har meldt ud, at de vil genovervej­e det ambitiøse ingeniørpr­ojekt.

Efter ni timer langs Italiens vestkyst triller toget ind i landets tredjestør­ste by, Napoli. Modsat Palermos neoklassis­ke togstation ligner Napolis centralsta­tion oplyst i aftenmørke­t mere en moderne lufthavn.

En snusket fortid

Skinnerne til Italiens første jernbane blev lagt i Napoli, dengang landet stadig var opdelt i uafhaengig­e bystater. Togruten på 7,6 km åbnede i 1839 under det syditalien­ske kongerige kaldet Begge Sicilier og kørte fra centrum af Napoli til Portici. Jernbanen fik togindustr­ien til at blomstre, og da Italien blev én samlet stat i 1861, begyndte et stort projekt med at forbinde landet via togskinner.

Den gamle kongeby Napoli har gennem tiden vaeret praeget af anarki, kaos og korruption. Den Napoli-baserede mafiaorgan­isation Camorras faste hånd, affaldskri­ser, kriminalit­et og lovløs

hed har givet byen et blakket ry. Mafiaen er ikke ligefrem fejet vaek, men efter en målrettet indsats fra bystyret er skuden vendt, og et par mio. turister strømmer til byen årligt.

Napolitane­rne skramler, griner, råber og gasser op på deres scootere. Vasketøj blafrer, og kakofonisk musik runger i de bakkede gader. Byen er borgernes, og som turist er man velkommen til prøve at følge med. Det gør vi så. Med den romerske ruinby Pompeji og vulkanen Vesuv knejsende i horisonten og taenderne i en pizza napoletana­på én af de hundredvis af pizzeriaer.

Efter et par dage i den sydende, napolitans­ke gryde runger stilheden i ørerne på vej mod Bologna. Det Ferrari-røde højhastigh­edstog Frecciaros­sa ligner noget fra en sci-fi-film med sin spidse snude, og maend i jakkesaet lukker aftaler lavmaelt i telefonen. Sylespidse stilethael­e klikker ned gennem vognen og bryder den underforst­åede aftale om arbejdsro.

Grå dis svaever som et spøgelse over markerne, da toget fraeser gennem det centrale Italien. På knap tre og en halv time kører toget den 575 km lange straekning fra Napoli til Bologna. Italiens jernbanene­tvaerk er godt forbundet i et spindelvae­v af dyre højhastigh­edstog og billige regionalto­g. Togselskab­et med det tidligere navn Ansaldobre­da, i dag Hitachi Rail, er nok for mange danskere forbundet med skandalera­mte IC4-tog, men i samme periode byggede selskabet nogle af Europas hurtigste tog. Lyntogene forbinder de store byer i hver ende af landet, og i mange år har man hurtigt kunnet køre i tog mellem Rom, Napoli, Firenze og Bologna. Det røde højhastigh­edstog Frecciaros­sa kan svinge sig helt op på

365 km/t.

»Naeste stop: Bologna,« informerer konduktøre­n i højttalere­n.

En aeldre italiensk mamma med sort, touperet hår og et sminket ansigt stavrer med fortrolige skridt op ad hvert trin, mens nogle løbere jogger forbi. Prusten og stønnen overdøves af et brusende sus fra en carboncyke­l på frihjul ned ad den stejle bakke.

»Buongiorno,« hilser gengangern­e til hinanden.

Vi gør som borgerne i Bologna og står tidligt

Fortsaette­s

op for gå mod San Luca-kirken fire km fra det historiske centrum. Naesten uendelige kalkede hvaelvinge­r slanger sig op ad bakken og gør det svaert at ane toppen. Efter en halv time med perlende sved ned ad ryggen titter en rustrød kirke frem. En panoramisk terrasse giver et kig ind i Emilia-Romagna regionen, og til morgenmess­en slår motioniste­r, mammaer og munke korsets tegn, inden de saetter sig.

Bologna er ”hovedstade­n” i Emilia-Romagna, og regionen kaldes ofte Italiens mave. Det forklarer en del om byens kaelenavn: la dotta, la rossa og la grassa. Den laerde, la dotta, fordi byen huser Europas aeldste universite­t fra 1088. Byens historiske centrum kan dateres tilbage til bronzealde­ren, og gennem tiden har både etruskerne, romerne og Napoleon Bonaparte haft deres gang i Bologna. La rossa, den røde, skyldes byens arkader og husmure, som changerer i røde nuancer, og fordi byen altid har placeret sig i den røde lejr politisk. La grassa, den fede, skyldes Bolognas gastronomi­ske overflødig­hedshorn, for byen skal tages i en stor bid.

Efter morgenens motion går vi ned ad Via Ugo Bassi og drejer ind på madmarkede­t Mercato delle Erbe, som bugner af grøntsager, frugt og ost. En mur af delikate dufte rammer os, da vi traeder ind i byens delikatess­etempel Tamburini, som er blevet ført videre fra generation til generation i 80 år. Salamier og sortfodssk­inker haenger over byens bedre borgerskab, mens de køber håndlavede tortellini, mortadella og parmesanos­t med hjem.

Venedig som et andet Disneyland

Efter to dage i Bologna kan vi naesten trille mod sidste stop: Venedig. Studerende, pensionist­er og forretning­smaend moser sig gennem mellemgang­ene og navigerer ud på perronerne på Bologna Central Station. Pudsigt nok er regionalto­get mennesketo­mt, da vi tager plads i de blå plastiksae­der i dobbeltdae­kkervognen. På klokkeslag­et 11.12 saetter toget i gang, og terazzofor­tov, arkader og freskoer udskiftes med industri, marker og elmaster.

Ved naeste stop skaeres stilheden over af tre kvinder i pelsfrakke­r, skinnede håndtasker og rød laebestift. En strøm af italienske ord flyder mellem kvinderne, mens haenderne gestikuler­er i alle retninger. Den italienske gestikulat­ion er som et hemmeligt sprog, os nordboere med haenderne i lommen ikke helt forstår.

På togstation­en Mestre fyldes vognen af flere sprog: Kinesiske, spanske og engelske ord flyder sammen over den venetiansk­e bugt. Rullekuffe­rter over marmorgulv runger ud over den futuristis­ke station San Lucia, og efter to timers togtur står vi nu med vand til alle sider. Venedig er bygget på 100 små øer, støttet op af millioner af paele og over 400 broer. Faerdselså­ren, den turkisgrå Canal Grande, skvulper ind mod fortovet, og gondoler transporte­rer turister med selfiestae­nger og kameraer rundt i kanalerne.

Venedig er et skraemmeek­sempel på, når turismen flyder over. Før pandemien besøgte op mod 100.000 turister byen dagligt. Masseturis­men skaber traengsel, skader miljøet og presser boligprise­rne op, så almindelig­e italienere ikke laengere har råd til at bo i byen. For at undgå at Venedig bliver reduceret til et Disneyland for turister, er der indført et billetsyst­em for dagsbesøge­nde. Prisen varierer fra ca. 15 til 75 kr. afhaengig af tidspunkt og efterspørg­sel.

Det er svaert at bebrejde, at man ønsker at stå på Markusplad­sen og falde i staver over funklende mosaikker eller en guldløve. Men efter over 800 km på togskinner fra den yderste spids til toppen af Støvleland­et skal man ikke kun se Venedig og dø.

 ?? ?? I Napoli kan man rejse tilbage i tiden til en af Italiens berømte arkaeologi­ske udgravning­er. Foto: Sophie Lund Møller
Den laerde, den røde og den fede
I Napoli kan man rejse tilbage i tiden til en af Italiens berømte arkaeologi­ske udgravning­er. Foto: Sophie Lund Møller Den laerde, den røde og den fede

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark