Jyllands-Posten

»De øjeblikke, hvor man har lyst til at tage det første fly hjem, er fedest at se tilbage på«

Drømmen om at køre ud i verden opstod for seks år siden, og nu har Anne Stampe Arndt og kaeresten Thomas Flensted-Jensen forladt Danmark i en Toyota Land Cruiser. De kører mod øst og ender muligvis i Japan.

- CAMILLA EGEBORG MØLLER

Forbindels­en driller en smule, men med et ekstra forsøg går opkaldet tydeligt igennem. Det er min forventnin­g at ringe til Kroatien, men Anne Stampe Arndt fastslår hurtigt, at hun i stedet befinder sig i Slovenien. »Vi aendrede planerne og kørte spontant til Slovenien efter Budapest, fordi vi virkelig gerne ville opleve landets smukke søer og bjerge,« fortaeller hun fra hotellet i Triglav Nationalpa­rk.

Anne Stampe Arndt tog for godt en måned siden afsted på roadtrip med sin kaereste Thomas Flensted-Jensen. Sidste år købte de en Toyota Land Cruiser med firehjulst­raek, som senere er blevet naensomt ombygget med sove- og køkkenplad­s. Bilen skal fungere delvist som hjem og kunne tilbagelae­gge op til 50.000 km på tvaers af det europaeisk­e og asiatiske kontinent og retur med afstikkere undervejs.

»Thomas brugte naesten en måned på at bygge platformen i trae, der fungerer som opbevaring i form af to store skuffer og et lille køkken. Vi har købt en god madras, som nemt kan foldes sammen, og så det helt store Primus-saet til at lave alt fra havregrød til gryderette­r.«

Idéen om et roadtrip opstod, allerede kort efter parret fandt sammen i 2016. Det blev hurtigt til laengere rejser til bl.a. Indien og Iran, før de begge fik fast arbejde. I januar 2023 opsagde de deres jobs for at køre østpå.

»Vi har ikke kunnet slippe tanken om at tage på en laengere rejse, og pludselig var drømmen forvandlet til konkret planlaegni­ng. Så kom corona, og sidste år udbrød der som bekendt krig i Ukraine. Man kan udskyde sine planer i det uendelige, og en dag blev vi enige om bare at gøre det.«

Dieselslug­er og klimasnak

Anne Stampe Arndt medgiver, at det har gjort det nemmere at drøne ud på alverdens landeveje uden børn eller boliglån i billedet. Samtidig har parret sparet op i et par år, men vigtigst var det at turde tage springet.

»Det var angstprovo­kerende at traeffe beslutning­en, men det blev hurtigt overtaget af en ultimativ følelse af frihed. Det er rart, at vi ikke står med en aftale om en orlov, der slutter til oktober. På et tidspunkt er der ikke flere penge, og så tager vi den derfra,« konstatere­r hun roligt.

Det har taget månedsvis at planlaegge turen, som er endt på en overordnet rute med plads til afstikkere og spontanite­t. Det har p.t. ført dem til Bohinj-søen naer Sloveniens højeste bjerg Triglav på 2.864 m.

»Vi er lige tjekket ind på et hotel efter to iskolde naetter i bilen. Der er stadig minusgrade­r, og da vi vågnede i går, var bilen fuldkommen daekket af sne. Her i starten kommer vi nok til at bo lidt mere på hotel,« siger hun med et grin.

På trods af termosovep­oser og skiundertø­j går der muligvis lidt tid, inden parret overnatter mere permanent i bilen. Der er fint luft i budgettet til at tjekke ind på hoteller og Airbnbs, men den sølvfarved­e Toyota er stadig det vigtigste element på rejsen.

»Det er en enorm frihed at have sin egen bil. Vi har tidligere rejst meget med tog og bus, hvilket bestemt også er fedt, men nu kan vi stoppe et flot sted og holde pause, når vi har lyst. Alt foregår i vores eget tempo, og den rejseform tiltaler os virkelig meget.«

Der er dog et enkelt men. En Toyota Land Cruiser klarer snildt alle former for terraen, men den er også en dieselslug­er uden lige, og dermed forment adgang i miljøzoner i flere større byer – det erfarede parret allerede, da de ville svinge forbi München, hvor Thomas Flensted-Jensen engang har boet: adgang forbudt.

»Det er ikke specielt fedt at vaere dem, der kører rundt i en klimasynde­r på fire hjul. Vi ville hjertens gerne have taget turen i elbil, men så ville vi møde store problemer på f.eks. Pamir Highway (vej gennem Usbekistan, Tadsjikist­an og Kirgisista­n, red.), hvor der er elendige veje og flere timers kørsel mellem landsbyern­e,« forklarer Anne Stampe Arndt.

Af nysgerrigh­ed – og muligvis for at lette samvittigh­eden en anelse – undersøgte parret, hvor meget CO2 de ville have udledt med fly tur-retur til Japan.

»Jeg var ret overrasket over, at resultatet var nogenlunde det samme som at køre tur-retur til Japan i en dieselbil. Det siger altså noget om, hvor meget fly forurener, og med bilen oplever vi en masse lande og kulturer undervejs – som ellers kunne have blevet til utallige flyvninger.«

Småmagelig­e roadtrippe­re

Den overordned­e plan er at køre videre ned gennem Balkan-landene, krydse Tyrkiet og ramme Georgien i maj. Herfra venter de såkaldte Stanlande med øde, golde landskaber, og for til sidst at nå Japan skal parret køre et godt stykke vej gennem et krigsføren­de land.

»Vi har gjort os mange etiske overvejels­er omkring at rejse gennem Rusland. Faergen til Japan, hvor en af vores gode venner bor, sejler via havnebyen Vladivosto­k. Vores visum er faktisk på plads, men hvis vi en gang til sommer vurderer, at situatione­n er for utryg, har vi aftalt at vende om.«

Naturoplev­elser står øverst på dagsordene­n på tvaers af kontinente­rne. Bil i storbyer er upraktisk, og som de begiver sig laengere ud mod Europas graense, vil der vaere langt mellem større byer i det hele taget.

OM PARRET

Anne Stampe Arndt, journalist

Det er ikke specielt fedt at vaere dem, der kører rundt i en klimasynde­r på fire hjul. Vi ville hjertens gerne have taget turen i elbil, men så ville vi møde store problemer på f.eks. Pamir Highway.

Anne Stampe Arndt, journalist

Det er i sådanne situatione­r, at man bagefter kan sige ”vi klarede det sgu”, og så er det pludselig en god historie, man kan grine af i årevis.

»Vi kan ikke få nok af bjerge, søer og landskaber. Der er vanvittig flot her i Slovenien, men vi glaeder os også meget til Centralasi­en og Mongoliet med vandreture i komplet øde landskaber.«

Overnatnin­gssteder findes som regel fra dag til dag, og parret bruger flittigt appen Park4night, som har oversigt og anmeldelse­r af campingste­der – både de ganske gratis af slagsen og dem med luksusfaci­liteter som toiletter og bad.

»Det er gået op for os, hvor meget tid vi bruger på planlaegni­ng, men vi er altså heller ikke 20årige backpacker­e laengere. Vi er nok blevet lidt mere komfortabl­e med alderen og saetter pris på at gå i bad jaevnligt og somme tider sove i en rigtig seng,« siger hun og griner.

Livets udsving på landevejen

Alligevel kommer de langt med en 130 cm bred madras, en rejsestemp­elkande til morgenkaff­en og to blus til at kokkerere på. Langs de 1.200 km på Pamir Highway ligger ganske få hoteller og restaurant­er, og der kan formentlig sagtens gå en uge uden bad. De vil utvivlsomt også møde sprogbarri­erer og småskaende­s undervejs.

»Lige nu har jeg lyst til at køre for evigt, men måske bliver jeg på et tidspunkt traet af de endeløse veje. Min erfaring er dog, at det ofte er i pressede situatione­r, man bliver klogere på sig selv og hinanden. Det er øjeblikke, hvor man har lyst til at tage det første fly hjem, som er fedest at se tilbage på.«

Anne Stampe Arndt mindes blandt andet, da parret på en rejse til Indien var på en 12 timers bustur gennem hårnålesvi­ng i Himalaya-bjergene med en flok festglade, larmende unge, og de stort set ikke fik lukket et øje hele natten.

»Det er i sådanne situatione­r, at man kun har hinanden, og bagefter kan sige ”vi klarede det sgu”, og så er det pludselig en god historie, man kan grine af i årevis. Hverdagen er rimelig statisk, men på rejser maerker jeg livets udsving. Det er her, jeg lever bedst.«

Tusindvis af følgere får et indblik i rejsen via Instagram, og flere af dem tilkendegi­ver, at Anne

Stampe Arndt og Thomas Flensted-Jensen er modige at tage af sted uden noget at falde tilbage på.

»Det kraever selvfølgel­ig et vist økonomisk overskud, men det føles faktisk ikke saerlig modigt. Vi er udmaerket klar over, at det er utroligt privileger­et, at vi sidder billigt i det derhjemme og kan arbejde alle steder. Men den her beundring bunder nok i, at mange inderst inde ønsker at gøre noget lignende.«

Anne Stampe Arndt tror, at flere vil kunne følge i deres daekspor – om det så er til Slovenien eller hele vejen til Asien. Naeste stop er formentlig Trieste i Italien, men muligvis bliver det Plitvice i Kroatien. Den beslutning kan det berejste par tidsnok traeffe bag rattet.

 ?? ?? Frokostpau­se i solen et sted i Slovakiet. Foto: Thomas Flensted-Jensen
Frokostpau­se i solen et sted i Slovakiet. Foto: Thomas Flensted-Jensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark