Jyllands-Posten

Kom ind bag facaden: Snart kan du besøge steder i København, du nok aldrig har set før

Når Open House Copenhagen løber af stablen den 25-26. marts, får man mulighed for at opleve historiske bygninger, skjulte gårdhaver og nybyggerie­r, der normalt er lukkede for offentligh­eden.

- TOM NØRGAARD

Du kender måske Nationalba­nken, tårnet på Langebro og Axelborg – den markante bygning over for Tivoli, der bl.a. huser hovedsaede­rne for Landbrug & Fødevarer og DLG.

Og har du vaeret omkring byudviklin­gsområdet på Carlsberg, kan det også vaere, at du enten har set eller hørt om Gaertårnet.

Til gengaeld er det mere tvivlsomt, om du har vaeret inde i nogen af bygningern­e, for normalt er de lukkede for offentligh­eden.

Men nu er chancen der. For i forbindels­e med at København er verdens arkitektur­hovedstad i 2023, bliver dørene til mere end 50 udvalgte steder, som vi bedst kender udefra, nu åbnet.

Det sker under Open House Copenhagen den 25.-26. marts, hvor der samtidig er mulighed for at høre de mange spaendende historier, der er knyttet til mursten og beton rundt omkring i hele byen fra Nordhavn, Østerbro og Indre by til Amager og Frederiksb­erg.

Et af de helt enestående steder, der kan besøges, er Nationalba­nken, som på mange måder er kronen på Arne Jacobsens vaerk. En af hans sidste bygninger – og en af de mest imponerend­e – som grundet sikkerhed indtil nu har vaeret lukket for offentligh­eden. Lige nu gennemgår bygningen en omfattende renovering indtil 2028. Til Open House kan man komme ind i forhallen og banksalen med vaegge i paeretrae.

Kom også ombord til et kig ind i livet på Urban Rigger på Refshaleøe­n. Dørene bliver åbnet til alt fra faellesare­aler til teknikum. De seks små flydende øer, designet af Bjarke Ingels, danner hjem for 100 mennesker. De lyseblå containerb­oliger er flydende og såkaldt ”futurefit” arkitektur, som danner rammerne om en helt unik livsstil på vandet i byen.

Under det populaere område Islands Brygge løber fjernvarme, vand og bygas i adskilte, kilometerl­ange rør ud til byens borgere. Den underjordi­ske tunnel er 320 meter lang og snor sig 25 meter under havets overflade. Gå på opdagelse, når Open House slår dørene op til en underjordi­sk side af København.

Derudover åbnes op for 10 hemmelige grønne oaser, når skønne private gårdhaver åbner porten for os andre. Oplev f.eks. baeredygti­g byfornyels­e i en helt nyrenovere­t gårdhave af Henning Larsen-arkitekter, der ligger i klimakvart­eret på Østerbro. Eller gå de syv-otte etager op og se, hvordan JDS Architects har forvandlet et utaet tag til et fantasiful­dt åndehul på toppen af en 100 år gammel Nørrebro-ejendom i Birkegade.

En sjaelden flig af det historiske København

Dansk Arkitektur Center samarbejde­r bl.a. også med Karberghus, som ejer en raekke af byens smukke, historiske bygninger. Derfor bliver det også muligt at kigge indenfor i rokokohuse­t Zieglers Gaard, hvor Grundtvig boede i 1850’erne. Eller Brønnum Hus på Kongens Nytorv, hvor H.C. Andersen engang faerdedes, og som bl.a. gemmer på et unikt japansk gyldenlaed­ertapet og en sommerlig frise malet af en af skagensmal­erne.

En vigtig del af Open House er at åbne arkitektur­en for alle. Men selv når dørene er åbne, er det ikke alle bygninger, som er tilgaengel­ige – hvis man f.eks. har en barnevogn, er dårligt gående eller har nedsat syn.

Samarbejde­t med Bevica Fonden skal vaere med til at saette fokus på at øge tilgaengel­igheden i det byggede miljø og fremme forståelse­n af universelt design, der handler om at inkludere og sikre ligevaerdi­g adgang for flest mulige.

Som en af de store signaturev­ents, i forbindels­e med at København er udnaevnt til Arkitektur­hovedstad (Unesco-UIA World Capital of Architectu­re) i 2023, forventes Open House Copenhagen at tiltraekke mere end 10.000 besøgende. Eventen er gratis, men kraever tilmelding.

Se mere på dac.dk.

 ?? ?? Et kig indenfor i Nationalba­nken. Foto: Dac
Et kig indenfor i Nationalba­nken. Foto: Dac

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark