Jyllands-Posten

I en mørk kaelder i Give stod en ubrugt generator. Nu skal den levere strøm i Ukraine

En dieselgene­rator, der aldrig har vaeret i brug, skal snart give strøm til krigsramte ukrainere. Lokale borgere i Give er gået sammen om at få hejst en 5,5 tons tung generator op fra en kaelder og transporte­ret til Ukraine.

- NICOLINE WINTHER nicoline.winther@jp.dk

Godt 5 tons brun metal står klar til at blive sendt mod Ukraines sydkyst. Rotary Klub i Give har nemlig doneret en gammel dieselgene­rator til civile ukrainere. I årevis har generatore­n stået i en mørk kaelder på Give Sygehus, hvor den blev brugt som nødgenerat­or.

Men sygehuset blev nedlagt i 2018, og nu skal der bygges boliger på grunden. Derfor er der ikke laengere brug for en nødgenerat­or. Så da medlem i Give Rotary Klub Jørgen Østergaard spurgte selskabet bag det gamle sygehus, om han måtte få generatore­n, var svaret klart. Ja.

Jørgen Østergaard og Give Rotary Klub gik straks i gang med projektet, og sammen med lokale erhvervsdr­ivende fik de lørdag hevet den 5,5 tons tunge generator op fra kaelderen.

Forskellig­e kraefter i sving

Der skulle et større team til at traekke generatore­n op fra dybet af den kaelder, den stod opmagasine­ret i. Derfor måtte de både have fat i en, som kunne skaere et stykke af vaeggen i skakten, en som kunne saette hjul under generatore­n, en elektriker, der kunne afmontere ledninger og kabler, en der kunne løfte maskinen op, og en der kunne køre maskinen vaek og opbevare den indtil afsendelse­n mod Ukraine.

»Alle har gjort det fuldstaend­ig gratis. Det eneste, det har kostet os, er en omgang basser til morgenkaff­en,« siger Jørgen Østergaard.

Inden for 14 dage forventer Jørgen Østergaard, at generatore­n bliver sendt til byen Mykolaiv i det sydlige Ukraine, hvor den formentlig skal give strøm til et hospital. Og transporte­n derned er selvfølgel­ig også doneret helt uden afregning.

Det giver god mening at sende en dieselgene­rator til Ukraine. For i løbet af det seneste år har strøm vaeret en mangelvare i landet. Russerne har angrebet elnettet over hele landet for at laegge pres på ukrainerne, som i lange perioder ikke har kunnet varme deres hjem op eller haft vand i hanerne. Kort før nytår udtalte den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyj, at 9 mio. ukrainere var uden strøm.

40 år på bagen

Selvom dieselgene­ratoren fra 1984 er naesten 40 år, står den naesten som ny. Kun 275 timer har maskinen kørt, og ifølge Jørgen Østergaard kører den upåklageli­gt.

»Vi har haft den til at køre i 20 minutter, og den starter med det samme og kører perfekt,« siger han.

Han tilføjer, at generatore­n i sin tid på Give Sygehus blev testet en gang om måneden.

Hjaelper folk i nød

Jørgen Østergaard understreg­er, at det er Rotary’s primaere opgave at hjaelpe folk i nød, og derfor lå det dem ikke fjernt at taenke på ukrainerne, da muligheden for at få fingre i generatore­n bød sig.

»Rotary er en meget stor humanitaer organisati­on. Det er faktisk vores primaere intention at hjaelpe andre over hele verden,« siger han.

Rotary Klub i Køge har tidligere vaeret med til at sende tre generatore­r til Ukraine.

Derudover opkøbte Aarhus Kommune i begyndelse­n af marts 20 aflagte busser af Midttrafik, som kommunen også vil sende til Ukraine. Flere andre private donationer af mad, tøj og køretøjer er i løbet af det seneste år blevet sendt fra Danmark til Ukraine. Blandt dem en veteran fra Odense, som sendte flere ombyggede firhjulstr­aekkere til ukrainere i frontlinje­n.

Alle har gjort det fuldstaend­ig gratis. Det eneste, det har kostet os, er en omgang basser til morgenkaff­en. JØRGEN ØSTERGAARD, MEDLEM AF GIVE ROTARY KLUB

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark