Jyllands-Posten

Sag mod forbudt bande udstiller domstolene­s store udfordring

Selv om banden er forbudt, er aktiv i et knivopgør og har høj politisk fokus, må 11 personer tilknyttet Loyal to Familia vente på at komme for retten.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Er der en bande, som har haft politisk fokus, er det Loyal to Familia (LTF).

Den tidligere justitsmin­ister Søren Pape Poulsen (K) kaldte det dansk retshistor­ie, da Københavns Byret nåede frem til, at der var grundlag for at opløse banden i januar 2020. Siden blev banden i Højesteret erklaeret forbudt.

Senest er banden dog dukket op i den serie af knivstik, som har praeget København de seneste måneder til stor politisk bekymring.

Men trods den politiske iver viser en konkret sag nu, at banden må tage i plads i køen hos de pressede domstole.

Sagen vaekker bekymring hos justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S), der mener, at den udstiller et »meget, meget stort problem« i retssystem­et:

»Det er jo under ingen omstaendig­heder acceptabel­t, at der skal gå naesten to år, før vi kan stille bandemedle­mmer til ansvar for deres kriminelle handlinger.«

I den aktuelle sag er 11 personer tilknyttet LTF tiltalt for at have foretaget en offentlig magtdemons­tration på Blågårds Plads i København, da de den 26. marts 2022 bl.a. fik taget et faelles gruppebill­ede, lavede LTFhåndteg­n og deltog i faellesspi­sning på en restaurant.

De er tiltalt for at bryde bandeforbu­ddet, som kan straffes med bøde eller faengsel indtil to år. For fem af maendene gaelder, at anklageren også ønsker at få dem idømt et opholdsfor­bud, fremgår det af anklageskr­iftet.

Københavns Politi oplyser til Jyllands-Posten, at sagen blev sendt til Københavns Byret den 26. oktober 2022. I forbindels­e med indbringel­sen skrev anklagemyn­digheden til retten:

»Af hensyn til politiets håndhaevel­se af Højesteret­s dom af 1. september 2021 om opløsning af Loyal To Familia (LTF), jf. straffelov­ens § 132 a og b, skal jeg endelig anmode om, at sagen så vidt muligt hasteberam­mes.«

Men sagen skal ikke for retten lige foreløbig. Det sker først i januar 2024, og i mellemtide­n er de 11 LTF’ere på fri fod.

100 pct. af nød

Samtidig er banden blevet koblet til nogle af de knivopgør, som har praeget hovedstade­n. Det er politiets teori, at LTF’ere har vaeret involveret i et knivoverfa­ld på Amager den 27. november samt et knivoverfa­ld juleaften i det københavns­ke nordvestkv­arter. Her sidder tre personer i dag varetaegts­faengslet, som ikke er de samme, som er tiltalt for at bryde bandeforbu­ddet.

Administra­tionschef i Københavns Byret, Michael Villemoes Larsen, fortaeller, at der efter anklagemyn­dighedens anmodning blev afholdt et retsmøde om berammelse­n.

»Da det er en sag med 11 tiltalte, kan vi kun bruge de største retssale, og de skal vaere ledige på de dage, hvor alle forsvarern­e har plads i deres kalendere samtidig. Det har desvaerre betydet, at det først var muligt at finde et tidspunkt i begyndelse­n af 2024. Det er det muliges kunst,« siger han og tilføjer:

»Verden ville haenge meget bedre sammen, hvis de fleste sager blev ordnet i løbet af tre-fire måneder som i 2019. Problemet er bare, at domstolene er pressede, og vi kan ikke prioritere alle sager. Så der vil vaere sager, der bliver skubbet lidt laengere ud i tid, men det er 100 pct. af nød.«

Klart et politisk ansvar

SF’s retsordfør­er, Karina Lorentzen Dehnhardt, kalder det skørt, at regeringen netop har talt om at skaerpe straffen for knivoverfa­ld, mens de redskaber, der allerede er der, f.eks. opholdsfor­bud, strander, fordi retterne er pressede.

»Det giver slet ikke mening. Specielt ikke når vi ved, at man i hvert fald i Københavns Byret let ville kunne tilføre nogle penge og tilkalde nogle pensionere­de dommere, som kunne lette presset lidt,« siger hun og uddyber, at det »haster med en løsning«:

»Den her sag er klart et politisk ansvar,« siger hun.

De Konservati­ves retsordfør­er, Mai Mercado, frygter, at de tiltalte griner hele vejen ned til klubhuset.

 ?? ?? Selv om banden Loyal to Familia er forbudt og har høj politisk prioritet, må 11 LTF'ere vente på at komme for retten. Arkivfoto: Jonas Olufson
Selv om banden Loyal to Familia er forbudt og har høj politisk prioritet, må 11 LTF'ere vente på at komme for retten. Arkivfoto: Jonas Olufson

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark