Jyllands-Posten

Grønland tillader isbjørnesa­fari – det kan vaere en god idé

Grønland håber at tiltraekke turister ved at give mulighed for at opleve isbjørne relativt taet på. Verdensnat­urfonden roser initiative­t.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Snart kan turister få lov at opleve den majestaeti­ske isbjørn fra det høje nord.

Grønlands regering, Naalakkers­uisut, har nemlig givet grønt lys til, at rejsearran­gører og andre operatører kan tilbyde såkaldt isbjørnesi­ghtseeing – populaert kaldet isbjørnesa­fari – for betalende gaester.

Det kraever dog en tilladelse fra Departemen­tet for Udenrigsan­liggender, Erhverv og Handel, og det er en forudsaetn­ing, at ansøgeren har fast bopael i Grønland.

Vivian Motzfeldt (Siumut), der er minister for udenrigsan­liggender, erhverv og handel, glaeder sig over, at Grønland nu gør som flere andre lande med isbjørne:

»Det giver mulighed for flere oplevelser for turister, der således gerne skal gavne vores lokale herboende turismeakt­ører, der med tilladelse til dette kan tilbyde denne unikke oplevelse,« siger hun i en pressemedd­elelse.

Kan gavne isbjørnen

Hos WWF Verdensnat­urfonden roser man den grønlandsk­e beslutning og forudser, at den på sigt kan gavne isbjørnebe­standen.

»Indtil videre har isbjørne lidt vaeret en pestilens for lokalbefol­kningen, og det eneste økonomiske incitament har vaeret at jage dem ud fra de kvoter, man har. Nu skaber man et incitament til at passe på dem, fordi det bliver en vaerdi at have levende isbjørne. Det er meget positivt,« siger innovation­sdirektør Jacob Fjalland, som er ansvarlig for WWF’s grønlandsp­rogrammer.

Han peger på, at de fleste andre lande, hvor der lever isbjørne, allerede har isbjørnetu­risme, og at der derfor er rigeligt med erfaringer om, hvordan man skal gribe det an.

»Det kan vaere med til at skabe et livsgrundl­ag for folk helt ude i bygderne,« påpeger han.

Den nye isbjørnebe­kendtgørel­se slår fast, at turistgrup­perne skal holde mindst 200 meters afstand til de hvide bjørne, og at turene ikke må inkludere jagt. Bekendtgør­else trådte i kraft den 6. marts.

Havisen smelter

Isbjørnen lever både i Øst- og Vestgrønla­nd og er i øvrigt udbredt overalt i Arktis i områder, hvor der er havis.

Klimaforan­dringerne har dog store konsekvens­er for isbjørnene­s levevis. Når havisen smelter, tvinges bjørnene blandt andet til at bruge mere tid på land, hvor de opsøger føde taettere på mennesker.

Nogle steder har det ført til, at sultne, vildfarne bjørne er gået på jagt efter foder i byer, på losseplads­er og i skraldespa­nde. Og nogle gange har lokalbefol­kningen vaeret nødt til at skyde bjørnene.

Jacob Fjalland er ikke umiddelbar­t bekymret for, at mødet med turister vil stresse de grønlandsk­e isbjørne. Dog forudser han, at bjørnene kan blive mere vant til at se mennesker.

»Nu er isbjørne i forvejen ikke de mest sky dyr. De kommer gerne taet på byer, hvis de kan lugte mad. Så i en taenkt situation kan det godt betyde, at nogle isbjørne kan vaenne sig lidt for meget til mennesker. Det skal man selvfølgel­ig passe på og håndtere,« siger han.

Det anslås, at der er 20.000-25.000 isbjørne i hele Arktis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark