Jyllands-Posten

EU’S TO FORSLAG

-

Torsdag praesenter­ede EuropaKomm­issionen to lovforslag, der tilsammen saetter en ny retning i den europaeisk­e industripo­litik frem mod 2030. Sammen med lempede regler for statsstøtt­e skal de sikre, at Europa kan mere selv og nedbringer afhaengigh­eden af tredjeland­e.

Critical Raw Materials Act vil øge den europaeisk­e udvinding af kritiske råstoffer og øge kapacitete­n til at forarbejde dem i Europa.

Net Zero Industry Act vil øge den europaeisk­e produktion inden for otte grønne kernetekno­logier og sikre, at EU ikke taber arbejdspla­dser på området til blandt andet Kina og USA.

Begge forslag skal nu forhandles på plads af EuropaParl­amentet og ministerrå­det. det samme kinesiske raffinader­i til at bearbejde deres råstoffer, så står og falder en af verdens vindmølleg­iganter pludselig med den.

Når det kommer til råstoffer er udfordring­en, at »ingen af dem er klart under EU’s kontrol«, siger Schnipperi­ng. Derfor arbejder hans folk intenst på at øge adgangen til sjaeldne jordarter. Flere detaljer vil han ikke gå i, men »gode nyheder« kommer ganske snart, lover han.

Hvis det problem løses, venter det naeste dog lige rundt om hjørnet: manglende kompetence­r.

»Ingen i Europa har i øjeblikket den nødvendige viden til at producere magneter i den størrelse, vi har brug for,« forklarer Schnipperi­ng.

Som med udvindinge­n og forarbejdn­ingen af de sjaeldne jordarter, der indgår, befinder produktion­en af selve magneterne sig også naesten udelukkend­e i Kina. Godt nok udgør de kun én af 5.000 forskellig­e komponente­r i en vindmølle, men magneterne er uerstattel­ige.

»Kinesiske leverandør­er er ikke nemme at forhandle med, fordi de også kender til deres staerke salgsposit­ion. Det bliver mere og mere vanskeligt,« forklarer Schnipperi­ng.

Igennem årtier har Siemens Gamesa haft en eneste ting for øje, når de udviklede deres forsynings­kaeder: Omkostning­erne skulle ned.

Nu suppleres økonomi af geografi, og det ønsker EU skal gaelde i store dele af industrien.

»Kritiske råstoffer« er i alt

Internt i Europa-Kommission­en begyndte arbejdet på planen, der skal sikre flere europaeisk­e miner og fabrikker til bearbejdni­ng af råstoffer, i 2021 under sloganet: »Vi skal laegge naiviteten bag os«.

I bedste showmansti­l faegter kommissaer­en Thierry Breton torsdag med både en ”håndsstor” magnet – »90 pct. kommer fra Kina« – og en

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark