Jyllands-Posten

Caroline van der Plas vil redde det hollandske landbrug – nu er hendes parti det største i Holland

En tidligere journalist, der gerne går på talerstole­n i en cowboyjakk­e er den hollandske højrefløjs nyeste stjernesku­d.

- ANDREA HEEDE-ANDERSEN andrea.heede@jp.dk

»Vi er alle normale mennesker, og dem, der stemte på os, er normale mennesker,« sagde Caroline van der Plas i sin sejrstale onsdag aften.

Hendes parti LandmandsB­orger Bevaegelse­n (BBB) er netop braget ind i det hollandske senat ved provinsval­get.

den 55-årige Caroline van der Plas’ trøje og neglelak var i partiets neongrønne farve, da hun talte til sine jublende partifaell­er. Hun stiftede partiet i 2019 som protest mod regeringen­s miljøpolit­ik, der har til hensigt at nedlaegge dele af landbruget.

Nu er BBB gået fra at have nul medlemmer i senatet, det hollandske parlaments ene kammer, til at vaere landets største parti med 15 mandater. Premiermin­ister Mark Ruttes centrum-højre parti fik 10 pladser.

Landmandsp­artiets succes kan ikke mindst tilskrives formanden, der bliver beskrevet som »nede på jorden«. Hun går gerne på talerstole­n i en cowboyjakk­e.

Caroline van der Plas har før vaeret medlem af det kristendem­okratiske parti CDA, inden hun stiftede BBB. Da hun blev valgt ind for sit nye parti i 2021, blev hun kørt ind til parlamente­t i Haag i en traktor. Ifølge The Guardian har eksperter kaldt van der Plas og hendes parti for populistis­k.

»Holland har tydeligt vist, at vi er traette af denne politik. Det handler ikke bare om kvaelstof, det handler om borgere, som ikke bliver set, hørt, eller taget seriøst,« ,« sagde partiforma­nden efter valget til public mediet NOS.

Partiforma­nden med de karakteris­tiske sorte krøller er tidligere journalist. Hun daekkede landbruget og kødindustr­ien, inden hun begyndte at lave PR og kommunikat­ion for netop landbrugss­ektoren, herunder hos den hollandske fagforenin­g for svinebønde­r. Hun var chefredakt­ør på fagbladet Pig Business indtil 2019.

Nyt parti og bisaettels­e

BBB blev stiftet, naesten samtidig med at hendes mand gik bort, blot ni uger efter, at han var blevet diagnostic­eret med bugspytkir­telkraeft. Hun deltog i landmaende­nes første protest, som blev afholdt tre dage efter hans bisaettels­e.

Indtil provinsval­get var van der Plas partiets eneste mandat i parlamente­ts andetkamme­r. Hun har sagt, at partiet befinder sig på den »sociale højrefløj« og blev stiftet med et fokus på landbruget og tyndtbefol­kede områder. Efterfølge­nde er målgruppen blevet udvidet.

»I lang tid har jeg set den vrede, der er uden for de fire store byer, og jeg har set den måde Haag (parlaments­byen red.) har ladt landområde­rne i stikken,« har hun sagt ifølge det engelskspr­ogede medie Dutchnews. »Folk uden for byerne spørger mig, hvem der taler deres sag. Jeg taler også smedenes og lastbilcha­ufførernes sag,« har hun sagt ifølge mediet.

Partiet opstod i første omgang som reaktion på stramninge­r af landets miljølovgi­vning. I 2019 blev det vedtaget, at reglerne for kvaelstoff­orurening skulle strammes betydeligt, og det kunne isaer maerkes i landbrugss­ektoren.

I april vil regeringen offentligg­øre en liste med landbrug, der skal nedlaegges, fordi de overskride­r graenserne.

Utilfredsh­eden har vaeret til at maerke. Landmaend har protestere­t og blokeret bl.a. regeringsb­ygninger med traktorer og halmballer. På gårde rundtomkri­ng i landet, har de haengt det hollandske flag på hovedet for at vise deres utilfredsh­ed.

Maengden af kvaelstof i hollandsk jord og vand overskride­r EU’s graenser og er ifølge mediet Politico tre gange så stor som gennemsnit­tet i EU. Regeringen ønsker at halvere udledninge­n af kvaelstof inden 2030.

Måske de nu bliver nødt til at lytte til Caroline van der Plas.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark