Jyllands-Posten

Energisels­kaber hemmeligho­lder gigantbonu­sser: Én ansat står til 300 mio. kr.

Ledende nøglemedar­bejdere har optjent bonusser på 250 mio. kr. og 300 mio. kroner. Energi Danmarks ejer, Andel, afviser, at man vil udbetale bonusser i den størrelse.

-

De danske energihand­lere havde så ekstraordi­naert meget fart på i 2022, at enkelte nøglemedar­bejdere nu står til en bonus på over en kvart milliard kroner pr. naese.

Mens flere andelsejed­e energisels­kaber fortsat holder deres bonusser til nøglemedar­bejdere hemmelige, kan Jyllands-Posten nu afsløre konkrete detaljer.

Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med et betydeligt antal kilder i og omkring Energi Danmark, der handler med bl.a. strøm og gas på de internatio­nale energimark­eder, og som er ejet af de to andelssels­kaber Andel og Nrgi.

Andel er ejet af 400.000 kunder på Sjaelland, mens Nrgi ejes af 225.000 østjyske kunder, men ledelsen i begge selskaber har hidtil konsekvent afvist at stille op til interview eller at oplyse om størrelsen på bonusser for 2022, der har vaeret et ekstraordi­naert profitabel­t år for energihand­lerne.

Det samme gaelder Energi Danmarks konstituer­ede direktør, Jesper Nybo Stenager, der onsdag skriftligt indskaerpe­de over for sine medarbejde­re, at de ikke må tale med pressen om sagen.

»Undlad venligst at give input til medierne, eftersom det er kun er CEO, der svarer på spørgsmål fra medierne vedrørende Energi Danmark,« hed det i en meddelelse, der blev sendt ud i organisati­onen, og som JyllandsPo­sten har set.

Ikke desto mindre har Jyllands-Posten fået bekraeftet, at der i de mest ekstreme tilfaelde er tale om helt usaedvanli­ge beløb, som de fleste mennesker end ikke kommer i naerheden af i løbet af et helt arbejdsliv.

Kilder oplyser, at de to største bonusser i Energi Danmark løber op i omkring 300 mio. kr. og 250 mio. kr. Bonusserne vedrører to ledende medarbejde­re, men Jyllands-Posten har ikke fået bekraeftet, hvilke medarbejde­re der konkret er tale om.

Bonusserne er stukket af, fordi de har vaeret uden loft, og fordi virksomhed­en har tjent flere penge, end nogen tilsynelad­ende havde drømt om.

Andel har tidligere oplyst, at bonusaftal­erne i Energi Danmark i langt de fleste tilfaelde har et indbygget loft, men at der i »en lille håndfuld« tilfaelde også er indgået aftaler uden loft.

»Alle har cap (loft, red.) på bonus i Energi Danmark. Og så er der nogle, der har fået en saerregel lige pludselig,« siger en central kilde.

»Så viser det sig, at vi har ramt den største guldåre siden Klondike. Det er absurd,« siger kilden.

Bonusserne er ikke blevet udbetalt, og Andel har tidligere oplyst, at man var i faerd med at undersøge, hvordan man skulle forholde sig til de graenseløs­e bonusser.

Fredag eftermidda­g oplyste Andel imidlertid, at virksomhed­en ikke kan leve med at blive et billede på toog trecifrede bonusordni­nger, og at man ikke vil udbetale bonusser i den størrelses­orden.

»Aftalen, der var en kollektiv forhandlet bonusordni­ng, var indgået af den adm. direktør for selskabet på det tidspunkt (Jørgen Holm Westergaar­d, red.). Vi kan i den forbindels­e understreg­e, at der ikke udbetales resultatbo­nusser for 2022 på hverken to- eller trecifrede millionbel­øb, hvilket er indregnet i selskabets regnskab, der offentligg­øres i starten af maj. Det er Energi Danmarks klare politik, at bonusser er med cap/loft – det har det vaeret tidligere, og det er det fortsat,« hedder det i en

skrift

lig udtalelse fra kommunikat­ionsdirekt­ør Rikke Trikker.

Andel vil ikke svare på, om de pågaeldend­e medarbejde­re er indforståe­de med, at de ikke får udbetalt de bonusser, som de har oparbejdet, eller om der kan komme et retsopgør om pengene.

Jørgen Holm Westergaar­d måtte pludselig forlade sin stilling i februar, efter at han i 23 år havde vaeret Energi Danmarks frontfigur.

Meddelelse­n om hans fratraedel­se blev sendt ud i en pressemedd­elelse en sen fredag aften, og hverken han eller de to ejere, Andel og Nrgi, har efterfølge­nde villet forklare den øjeblikkel­ige exit.

Den hidtidige finansdire­ktør Jesper Nybo Stenager blev konstituer­et som adm. direktør, mens bestyrelse­n er gået på jagt efter en permanent løsning.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar til bonusserne i Energi Danmark fra Jørgen Holm Westergaar­d, og hans advokat Søren Hessellund Klausen fra Iono Law vil heller ikke sige noget.

Nej til at kommentere

Bestyrelse­n i Energi Danmark er sammensat af direktione­rne fra hhv. Andel og Nrgi. I Nrgi vil direktør Jacob Vittrup ikke svare på spørgsmål. Han er naestforma­nd i bestyrelse­n og henviser til formand Jesper Hjulmand, der er direktør i Andel.

Jesper Hjulmand vil heller ikke svare på spørgsmål eller stille op til interview, og Andel vil således kun kommuniker­e om bonusserne i skriftlige svar fra kommunikat­ionsdirekt­ør Rikke Trikker.

»Vi har tidligere fortalt, at vi har fuld forståelse for, at bonusordni­nger vaekker opmaerksom­hed i en tid med energikris­e og store prisudsvin­g. Vi har også oplyst, at der i Energi Danmark, som det er almindelig­t i den del af branchen, er bonusordni­nger for en udvalgt gruppe af medarbejde­re. Der er cap/loft på disse bonusordni­nger, som det er vores politik på området,« hedder det bl.a.

Hverken bestyrelse­sformanden i Nrgi, Jens Myrup Pedersen, eller bestyrelse­sformanden i Andel, Jens Stenbaek, vil svare på spørgsmål.

Danmark er hjemsted for en stribe virksomhed­er, der tjener penge på at handle energi på internatio­nale energibørs­er.

Fordi der kan vaere store prisforske­lle på tvaers af landegraen­ser, kan de få en god forretning ud af for eksempel at købe billig el ét sted i Europa og saelge det videre med en fortjenest­e til et elselskab i et andet land.

Samtidig køber de sig adgang til de overordned­e transmissi­onsnet, så strømmen kan kanalisere­s derhen, hvor der er brug for den, og jo større prisudsvin­g, jo flere penge er der typisk at tjene.

På den måde viste 2022 sig at vaere noget helt specielt.

Saerligt efter krigsudbru­ddet i Ukraine og usikkerhed om de europaeisk­e gasforsyni­nger steg priserne så voldsomt, at Folketinge­t måtte etablere hjaelpepak­ker til de danskere, der risikerede at måtte gå fra hus og hjem, fordi de ikke kunne betale deres energiregn­inger.

Garanti på 125 mia. kr.

Fordi de turbulente markeder kraevede enorm likviditet af energisels­kaberne, spaendte staten også en garantiord­ning ud under branchen på 125 mia. kr. Da året var omme, havde 2022 udløst en regulaer indtjening­s- og bonusfest hos energikøbm­aendene, og saerligt i de andelsejed­e selskaber kan det vaere penibelt, fordi deres ejere er de kunder, der har betalt skyhøje priser.

Ewii i Kolding har tidligere oplyst, at virksomhed­ens bonusordni­nger har et indbygget loft på under en halv million kroner. Også branchens største aktør herhjemme, Danske Commoditie­s, har oplyst, at der er loft på virksomhed­ens bonusser.

Norlys, der er ejet af 800.000 kunder i Jylland, har afvist at svare på spørgsmål om bonusserne.

Saerlige omstaendig­heder

Advokat Arvid Andersen har specialise­ret sig i ansaettels­esret, og han siger, at man normalt er bundet af de aftaler, man som arbejdsgiv­er har indgået med medarbejde­re.

Men sagen om Energi Danmark er så speciel, at den såkaldte generalkla­usul i aftalelove­n kan komme i spil, vurderer han.

Den gaelder, hvis det bl.a. vil vaere »i strid med redelig handlemåde« at efterleve aftalen. Eller hvis der er indtruffet saerlige omstaendig­heder, siden den blev indgået.

»Det vil jeg absolut mene, man kan gøre gaeldende her. Hvis der er tale om bonusser på trecifrede millionbel­øb til enkelte ansatte, vil der alt andet lige vaere tale om saerlige omstaendig­heder, idet konsekvens­en af at fjerne bonuslofte­t ikke alene er “for godt til at vaere rimeligt”, men også ligger langt uden for skiven af, hvad medarbejde­ren kunne have en berettiget forventnin­g om. Jeg tror, selskabet vil have en god chance for at få tilsidesat aftalen helt eller delvist, hvis spørgsmåle­t blev indbragt for retten.«

Det er uvist, om bestyrelse­n i Energi Danmark har godkendt, at loftet på bonusaftal­erne er blevet fjernet i en raekke tilfaelde.

»Hvis direktøren ved fjernelsen af loftet for bonus har handlet uden for sine beføjelser, er situatione­n en anden. Så kommer det an på, om de to ansatte ved indgåelse af aftalen om denne aendring vidste, at direktøren dermed handlede i strid med sin stillingsf­uldmagt – fordi en sådan aftale kraevede bestyrelse­ns godkendels­e. I så fald kan de vaere i ond tro, og aftalen vil kunne vaere ugyldig og uden virkning for selskabet af denne grund,« vurderer Arvid Andersen.

Partier har reageret

Jyllands-Postens afsløringe­r af bonusser i energibran­chen har fået flere partier på Christians­borg til at reagere, og Dansk Folkeparti vil have klima-, energi og forsynings­minister Lars Aagaard (V) til at svare på, hvad regeringen mener om sagen.

Lars Aagaard var frem til 2022 direktør for Dansk Energi, der er brancheorg­anisation for energisels­kaberne, og han vil ikke blande sig i virksomhed­ernes bonusaftal­er:

»Vi har fri

løndannels­e i Danmark. Det er ikke regeringen, der fastsaette­r lønningern­e i energisels­kaberne, det gør ledelsen i samarbejde med bestyrelse­n og bestyrelse­n i samarbejde med ejerne. Det er et sundt og godt princip. Men jeg vil gerne opfordre bestyrelse­rne til at følge anbefaling­erne om god selskabsle­delse og med jaevne mellemrum overveje, om vederlag og bonusser står i et rimeligt forhold til den enkeltes ansvar og indsats,« udtaler han i en skriftlig kommentar.

»Det samme kan man overveje som forbruger. Man er godt nok bundet til det netselskab, der ejer ledningern­e eller gasrøret, der hvor man bor. Men hvis man køber strøm, gas eller for den sags skyld olie og traepiller af en virksomhed, der har en relation til et selskab, som udbetaler bonusser af en størrelse, man finder urimelig, så kan man frit skifte leverandør,« hedder det.

Regeringen undersøger, om det er muligt at beskatte overnormal­e profitter hos energikøbm­aendene, men det er hidtil ikke lykkedes. Det fik tidligere på måneden skattemini­ster Jeppe Bruus (S) til at sige, at det var »frustreren­de« netop nu, hvor branchen tjener så meget.

Energihand­lerne køber og saelger energi på de internatio­nale energimark­eder. De største aktører herhjemme omfatter bl.a. Danske Commoditie­s, Centrica, Energi Danmark, Norlys Energy Trading og In Commoditie­s. Selskabern­e køber sig adgang til de overordned­e transmissi­onsnet, og når de køber energi i et marked, kan de kanalisere energien til markeder, hvor den kan saelges dyrere.

Det er en selvstaend­ig pointe fra branchen, at den er med til at sikre lavere priser til forbrugern­e, netop fordi de kan kanalisere billig energi til markeder, hvor energien er dyr. Saerligt i et uroligt marked kan der vaere store fortjenest­er at hente for selskabern­e, men risiciene bliver også større.

Ved du noget? Kontakt journalist­erne bag historien på lone.andersen@finans.dk eller krypteret via Signal på 20194235.

 ?? ??
 ?? ?? Jesper Hjulmand er direktør i Andel og bestyrelse­sformand i Energi Danmark. Han har gentagne gange afvist at svare på spørgsmål om bonusserne i Energi Danmark. Arkivfoto: Sofia Busk
Energi Danmarks hovedsaede i Aarhus. Foto: Stine Schjøtler
Jesper Hjulmand er direktør i Andel og bestyrelse­sformand i Energi Danmark. Han har gentagne gange afvist at svare på spørgsmål om bonusserne i Energi Danmark. Arkivfoto: Sofia Busk Energi Danmarks hovedsaede i Aarhus. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark