Jyllands-Posten

Kurator: Rejseselsk­abet Detur gav kunderne usande oplysninge­r om konkurs

Flere ting forud for rejsekonce­rns kollaps var ikke helt, som selskabet gav udtryk for.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Frustrered­e danskere fik i efteråret aflyst deres ferier til varmere himmelstrø­g.

Det skete, da rejseselsk­abet Detur, der havde afdelinger i Danmark, Sverige, Norge og Finland, pludselig på sin hjemmeside oplyste, at det nordiske rejseselsk­ab var under rekonstruk­tion og kaempede for at skaffe ny kapital.

Det betød, at alle rejser fra oktober til december blev aflyst.

Men mens kunder i et vaek følte sig forrådt og ikke kunne komme i kontakt med selskabet, var historien bag kulissen en anden.

Knap en måned efter aflysninge­rne meddelte Detur, at samtlige af rejseburea­uets afdelinger i Norden var under konkurs. Det skete med beskeden om, at det ikke laengere var »meningsful­dt at fortsaette indsatsen med omlaegning, rekapitali­sering alternativ­t salg«.

Den danske del af koncernen lovede samtidig, at de berørte kunder ville få penge tilbage. Ifølge ledelsen ville det ske inden for fire til seks måneder.

Nu kaster nye dokumenter lys over sagen. En konkursred­egørelse, som JyllandsPo­sten er i besiddelse af, viser, at Detur slet ikke var under rekonstruk­tion. Ledelsen gav usande oplysninge­r og forhandled­e i virkelighe­den ikke om ny kapital ved hjaelp af eksterne aktører, der kunne hjaelpe med at rette op på økonomien i det kriseramte selskab.

»Kuratellet bemaerker, at Detur den 21. september 2022 meddelte sine kunder, at selskabet var under rekonstruk­tion, hvilket ikke var korrekt, og at Detur den 22. september 2022 offentligg­jorde en meddelelse om, at 2022saeson­en var aflyst,« lyder det i redegørels­en.

Det er advokater fra Bruun Hjejle og Bech Bruun, der står for konkursbeh­andlingen af den danske del af Detur.

Udover misinforma­tionen om selskabets økonomiske eller redningsfo­rsøg oplyser advokatern­e, at krigen i Ukraine og svaere forhold oven på coronapand­emien ikke alene er årsag til konkursen.

Forskellig­e meldinger

Selskabet oplyste i forbindels­e med årsregnska­bet den 18. juli 2022, at coronapand­emien og Ruslands invasion af Ukraine ikke påvirkede selskabets drift. Det var ellers den melding, som kunderne fik , da Detur bukkede under. Men det er altså ikke hele historien.

»Årsagen til konkursen synes tillige at må tilskrives manglende og uforsvarli­g økonomisty­ring, herunder navnlig løbende overførsel af alle likvide midler til et koncernfor­bundet selskab, som der i forvejen var et meget betydeligt tilgodehav­ende hos, og som ikke ses at have haft betalingse­vne til at indfri tilgodehav­endet,« oplyser kuratellet.

Gaelden i Deturs danske del lyder ifølge konkursred­egørelsen på i alt på 37 mio. kr. Der er aktiver for omkring 400.000 kr. Derved er det ifølge Jyllands-Postens oplysninge­r urealistis­k, at

Deturs kunder får refunderet tab i forbindels­e med konkursen.

I stedet kan kunderne anmelde krav hos den danske eller svenske rejsegaran­tifond.

Det fremgår desuden, at den danske del af Detur naermest dagligt har overført penge fra det danske selskab til den øvrige koncern.

Selskabet har nemlig ikke selv haft aftaler med flyselskab­er, hoteller osv. I den forbindels­e er der opbygget en betydelig gaeld, som ledelsen ifølge redegørels­en burde have stoppet.

»Det er på det foreliggen­de grundlag kuratellet­s vurdering, at det var uforsvarli­gt, at ledelsen i Detur løbende overførte alle likvide midler til Nordops Norden Operations (det svenske moderselsk­ab, red.), herunder navnlig at ledelsen fortsatte hermed, efter at det stod klart, at Nordops Norden Operations ikke ville komme til at levere de ydelser, som Detur overførte beløbet til daekning for, og at Detur ville blive mødt med meget store krav fra selskabets kunder som følge af aflysning af rejser. Kuratellet bemaerker endvidere, at der i samme periode var andre kreditorer, som ikke modtog betaling,« fremgår det af konkursred­egørelsen.

Risikerer karantaene

Kuratellet skal nu undersøge, om der er grundlag for at indstille ledelsen i Detur i Danmark til konkurskar­antaene. Samtidig bliver det undersøgt, om en overførsel på 3,4 mio. kr. fra den danske del af Detur til moderselsk­abet skal ophaeves.

Selskabets nye ledelse skal nu redegøre for den konkrete betaling og samhandels­forholdet med moderselsk­abet.

Den danske del af Detur blev solgt for 450.000 svenske kr. Det skete, da selskabet danske konkurrent Aventura Rejser opkøbte konkursboe­t i begyndelse­n af januar.

Ifølge Deturs hjemmeside har Aventura Rejser »indbetalt et større beløb til kuratorern­e og dermed kreditorer­ne i boet for at lade navnet Detur køre videre i andre rammer under Aventura Rejser ApS.«

Det er uvist, hvad den samlede koncern er handlet for.

Detur åbnede sit første kontor i Danmark i 2011. Selskabet har specialise­ret sig i rejser til Graekenlan­d og Tyrkiet og blev skabt af en tyrkisk rejsekonce­rn, der i slutningen af 90’erne begyndte at etablere afdelinger rundt om i Norden.

Detur har af flere omgange vaeret ramt af sager om dårlige kundeoplev­elser og manglende tilbagebet­aling af aflyste rejser, som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet.

Selskabet fik i 2020 nye ejere, der skulle få styr på driften. Det var her, rejsekonce­rnen kom på svenske haender.

Årsagen til konkursen synes tillige at må tilskrives manglende og uforsvarli­g økonomisty­ring. KURATELLET

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark