Jyllands-Posten

Hellige køer i uddannelse­sverden

-

Sygeplejer­skernes beskrivels­e under konflikten i 2021 af deres fag som praeget af uacceptabl­e løn- og arbejdsfor­hold lader til at have etableret sig som fortaellin­gen om faget. For selv om faldet på sygeplejer­skeuddanne­lsen kun var på 1 pct., da der onsdag i sidste uge var frist for kvote 2-ansøgere, så var faldet massivt sidste år, og ser man det over en fireårig periode, er antallet af ansøgninge­r faldet med 40 pct.

Når man ser bort fra laererudda­nnelsen, der i år steg med 5 pct., er det den samme fortaellin­g om samtlige profession­shøjskoler­nes velfaerdsu­ddannelser. Camilla Wang, forkvinde for Danske Profession­shøjskoler, beskrev da også her i avisen tilstanden som »et bjerg af bekymring« og »en trist historie, der fortsaette­r en trist trend«. Wangs opfordring til flertalsre­geringen er, at den skynder sig at saette handling bag ordene i reformudsp­illet ”Forberedt på fremtiden I”, hvor man lover at gøre en saerlig indsats for at gøre velfaerdsu­ddannelser­ne mere attraktive, bl.a. ved at opkvalific­ere dem.

Velfaerdsf­agene fattes haender; det ved vi. Uddannelse­sstederne har tomme pladser, og man forudser titusinder af ubesatte stillinger i en fremtid med flere aeldre og børn. Men det er ikke kun velfaerdsf­agene, der ser bjerge af bekymringe­r. Det er en velkendt sag, at også erhvervsud­dannelsern­e lider. Man vurderer, at Danmark om syv år vil mangle godt 100.000 faglaerte. Samtidig ender godt hver sjette student med aldrig at få sig en uddannelse, altså ender de i ufaglaert arbejde, som der bliver mindre og mindre af.

Når så mange studenter ender i ufaglaert arbejde, er det et billede på en usammenhae­ngende uddannelse­spolitik og en fejlslagen strategi, hvor alt for mange søger mod et gymnasium, der – som det så malende beskrives – har anlagt en motorvej med retning mod universite­tet uden saerligt mange frakørsler, hvorfor der også er alt for mange, der søger mod de akademiske uddannelse­r.

Det er klart, at et videnssamf­und har brug for akademiker­e; det har brug for dannelse, for humaniora, for samfundsvi­denskaber og naturviden­skaber, for vidensdeli­ng og for forskning, der kan udvikle de teknologie­r, som vi også skal leve af i fremtiden.

Men der er også brug for alt det andet, mellemlang­e uddannelse­r inden for velfaerdsf­agene og faglaerte. Derfor kommer man ikke uden om at kigge alvorligt på fordelinge­n mellem uddannelse­rne. Den uddannelse­sreform for universite­terne, som regeringen fremlagde for et par uger siden, indeholdt mange udmaerkede tanker om effektivis­ering, øget undervisni­ng og forkortels­e af nogle uddannelse­r, isaer inden for humaniora og samfundsvi­denskabern­e. Men den forholdt sig ikke til den store elefant i rummet: er der for mange universite­tsuddannel­ser, er der for mange fag, er der for mange af de samme fag for mange steder i landet osv.

I Danmark hyldes det frie studievalg, og godt for det. Men vi har også statsfinan­sieret uddannelse og en samfundsøk­onomi, der skal haenge sammen, hvis bare nogle af velfaerdss­tatens økonomiske udfordring­er i fremtiden skal løses. Man kommer derfor ikke uden om at tage livtag – om ikke andet indirekte – med det frie studievalg ved at dimensione­re uddannelse­rne, i dette tilfaelde skabe faerre studieplad­ser på universite­terne. Man kan ikke tvinge unge til at tage en bestemt uddannelse, men man kan gennem politisk handling puffe dem i den rigtige retning. Det er muligvis en hellig ko, men selv sådan nogle slagtes fra tid til anden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark