Jyllands-Posten

Vi må ikke kontroller­e velfaerdss­taten ihjel i vores iver efter at beskytte den

- PETER LAURITSEN

For nylig bragte det amerikansk­e it-magasin Wired en artikel med en lidt voldsom overskrift. I oversaette­lse lyder den: ”Hvordan Danmarks velfaerdss­tat blev til et overvågnin­gsmareridt.” Om man mener, at vi faktisk lever i et mareridt af et overvågnin­gssamfund, må enhver gøre op med sig selv. Men sikkert er det, at artiklen tager fat i et emne, som burde stå centralt i den offentlige debat i Danmark: Med den udstrakte velfaerd følger overvågnin­g, men hvor langt kan vi lade denne overvågnin­g gå?

Spørgsmåle­t er relevant, fordi den danske velfaerdss­tat hvert år udbetaler milliarder af kroner til borgere. Det er jo netop det, der er kernen i hele den måde, vi har valgt at indrette os på. Hvis en borger svigtes af livet i en kortere eller laengere periode, traeder staten til med et vist sikkerheds­net, der gør, at man ikke går helt til grunde. Men med pengene følger en mistanke om snyd. Ikke overrasken­de findes der mennesker, der lyver sig til større ydelser, end de er berettiged­e til, ligesom der findes dem, der udfolder imponerend­e maengder af kreativite­t for at undgå at betale skat til faellesska­bet.

Hvis den slags får lov til at foregå i fred, er det en trussel mod velfaerdss­amfundet. Hvorfor skal jeg yde, hvis andre blot nasser? Og hvorfor skal jeg lade vaere med at snyde, hvis andre bedrager på livet løs? Det er opbakninge­n til faellesska­bet, der er på spil, og derfor er det nødvendigt med en vis grad af opmaerksom­hed og kontrol. Men omvendt er det også en trussel, hvis opmaerksom­heden slår over i unødig, kontroller­ende overvåganm­eldelsen ning. Og måske er vi allerede ved graensen. I hvert fald viste en rapport, som taenketank­en Justitia lavede i 2019, at danske myndighede­r har en udstrakt grad af villighed til at kontroller­e borgerne i bestraebel­serne på at komme socialt bedrageri til livs.

Der holdes øje med private biler, Facebook-profiler tjekkes, og borgere presses til at give samtykke til kontrolbes­øg. Samtidig forsøges alle vi andre inddraget i overvågnin­gen, idet myndighede­rne opfordrer os til at anmelde hinanden. Med hurtige klik på kommunens hjemmeside kan man således beskrive sine observatio­ner (og evt. vedhaefte billeddoku­mentation) af naboen og anmelde vedkommend­e for snyd. Det sker endda med kommunal vejledning i, hvordan kan foretages anonymt, så man ikke behøver at stå ved sin handling.

Det er muligt, at kommunerne­s kontrolgru­pper på denne måde kan tjene deres egen løn ind flere gange, men omkostning­en er borgernes tillid til myndighede­rne og til hinanden. Netop tillid beskrives ofte som et saerligt vaerdifuld­t dansk kendetegn, men det er nu ikke tillid, der er fundamente­t i det samfund, som myndighede­rnes kontrolive­r risikerer at føre os hen imod. Tvaertimod er det snushanern­es paradis, hvor myndighede­r saetter algoritmer i sving med at snage i alle de oplysninge­r, de har om os, samtidig med at borgerne holder godt øje med hinanden, gerne helt ned i detaljen. For hvis nu bare vi kunne afsløre endnu en snyder.

Det er nu ikke tillid, der er fundamente­t i det samfund, som myndighede­rnes kontrolive­r risikerer at føre os hen imod.

Som samfund står vi dermed i et dilemma. Vi skal ikke acceptere snyd og bedrageri med offentlige midler, men omvendt må vi heller ikke i al vores iver efter at beskytte velfaerdss­taten kontroller­e den ihjel. Desvaerre er der ikke nogen simpel vej ud af dette dilemma, men det dummeste, vi kan gøre, er at lade som om, det ikke eksisterer. Med velfaerd følger overvågnin­g, og derfor bliver vi nødt til løbende at debattere, hvordan vi finder den rette balance mellem de to.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark