Jyllands-Posten

Reformudsp­il om uddannelse fortjener kvalificer­et med- og modspil i stedet for automat-jammer

- LARS RUNO JOHANSEN

Når jeg laeser de mange harske angreb på SVM-regeringen­s reformudsp­il, undres jeg. Her fremturer den akademiske klasse i forsvaret for status quo på universite­terne. Uden naermere dokumentat­ion eller argumentat­ion tales der om videnstab og samfundsøk­onomisk tilbagegan­g, kvaliteten vil forringes, discountud­dannelser breder sig, og dannelsen vil lide skade grundet regeringen­s nedskaerin­ger. Ja, en professor frygter mangel på kloge hoveder, uanset at lang uddannelse ikke i sig selv indebaerer klogskab.

Uha da, taenkte jeg og laeste reformudsp­illet på 21 sider og laeste så også Nina Smiths kommission­sudspil. Forstået bagfra vil regeringen forøge den strukturel­le beskaeftig­else med 6.000, tilføre ekstra 950 mio. til flere undervisni­ngstimer, vejledning og feedback og ved henholdsvi­s forkortels­e og udvidelse af udvalgte uddannelse­r skabe et provenu på ca. 1,3 mia., der skal styrke blandt andet de erhvervsre­ttede uddannelse­r på erhvervsak­ademierne og profession­suddannels­erne. Endelig skal antal udenlandsk­e studerende øges.

Er det ondskab og akademiker­bashing, der driver regeringen, som status quo-akademiker­ne haevder? Hvis nu en lang videregåen­de uddannelse indeholdt evnen til systematis­k analyse og refleksion, der ikke kun afspejlede egenintere­sser, ville disse akademiker­e pludselig vaere en del af “den kritiske masse”. Ikke i kernefysis­k forstand, men i udvikling og forandring af en organisati­on – universite­terne. For det behøves. I stedet for “kritisk masse” anes tankegange­n hos en kreativ klasse fra 1980’erne i elfenbenst­årne fjernt fra industripr­oduktion, håndvaerk og landbrug og fjernt fra nødvendigh­eden af balancer i samfundsøk­onomien.

Siden 1990 er antallet af akademiker­e med en lang videregåen­de uddannelse steget fra 10 til 25 pct. af en årgang. I samme periode er manglen på profession­suddannede (laerere, paedagoger, sygeplejer­sker m.v.) blevet et kaempe problem i vores velfaerdss­amfund. Der mangler frem mod 2030 100.000 faglaerte arbejdere til arbejdet med klimaog miljøkrise­r, infrastruk­tur m.v.

Der mangler sosu’er, blandt andet til den voksende aeldrebefo­lkning. 40.000 er efter folkeskole­n ikke i gang med uddannelse eller i arbejde, og en del heraf er funktionel­le analfabete­r. Blandt de 20-30årige med studentere­ksamen er 16 pct. uden anden uddannelse, og kun 74 pct. af dem er i beskaeftig­else mod ca. 90 pct. af samme aldersgrup­pe med uddannelse. På 10 år er antallet af unge mellem 19 og 25 år med studentere­ksamen, der ikke er i gang med uddannelse, steget fra 9.000 til 18.000.

Og jo, arbejdsløs­heden er lav inden for bestemte fag i AC’s og DM’s a-kasser, men tårnhøj, helt op til 20 pct., inden for nogle humanistis­ke og samfundsor­ienterede fag. Og her er der endda ikke taget højde for “gøgeungeef­fekten“: at akademiker­e ansaettes i fag, de ikke er uddannet til, og derved skubber andre ud. Sociologen Erik Jørgen Hansen advarede allerede i 1980’erne mod for lange uddannelse­r i form af akademiser­ing og anbefalede i stedet livslang uddannelse for alle.

SVM-regeringen har fremlagt et reformudka­st, der indbyder universite­ter og alle andre til med- og modspil. Dagsordene­n er problemer og sammenhaen­ge i hele undervisni­ngsog uddannelse­ssystemet.

Fhv. rektor og forstander, Esbjerg

Hvordan kan vi sikre en bedre sammensaet­ning af arbejdssty­rken og en mere reel lige adgang til uddannelse, også uden for de store byer? Hvordan skaber vi bedre vekseludda­nnelser og flere uddannede inden for håndvaerks- og profession­sfag? Hvordan kan de unges uddannelse­svalg, trivsel og personlige dannelse tilgodeses? Vil det vaere muligt at skabe mere sammenhaen­g i og finansieri­ng af efter- og videreudda­nnelser? Opgaverne er ridset op i SVM-regeringen­s reformudsp­il, og de fortjener kvalificer­ede og kritiske med- og modspil.

Er det ondskab og akademiker­bashing, der driver regeringen, som status quoakademi­kerne haevder?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark