Jyllands-Posten

Havvind er nøglen til et uafhaengig­t Europa

Vi er stadig ikke helt fri af Putins gas. Derfor skal vi have tempoet op og accelerere opsaetning­en af havvindmøl­ler.

- LARS LØKKE RASMUSSEN LARS AAGAARD MORTEN BØDSKOV

Udenrigsmi­nister (M) klima-, energi- og forsynings­minister (M) erhvervsmi­nister (S)

Vi har laenge vidst, at havvind er en stor del af vejen frem for den grønne omstilling. Men nu står det også uhyggeligt klart, at det er en vaesentlig del af vejen frem for vores sikkerhed. Samtidig med at vi bygger militaert udstyr og taettere alliancer med vores allierede, skal vi bygge den fremtid, der gør os uafhaengig­e af despoter som Putin.

I sidste uge fremlagde EuropaKomm­issionen et forslag til en CO2-neutral industri, en plan for kritiske råstoffer og en reform af det europaeisk­e elmarked, så Europa kan klare sig selv, og så folk som Putin ikke har magten til at slukke for lyset i vores stuer. Her ser vi en massiv udbygning af havvind, elektrific­ering og produktion af grønne braendsler som afgørende. Fra dansk side går vi derfor ind i forhandlin­gerne med nogle klare prioritete­r for at sikre det.

Vi skal have optimeret godkendels­esprocesse­rne, så udbygninge­n af havvind kan gå hurtigere. Vi skal have en strategi for kritiske råstoffer, så vi har de rette materialer til at bygge vindmøller­ne med. Og vi skal sikre en målrettet reform af det europaeisk­e elmarked, så vi fortsat har et frit marked for handel med strøm, der indbyder til investerin­ger i den grønne omstilling og sikrer forsyning på tvaers af medlemslan­dene.

Vi får brug for oceaner af grøn strøm i fremtidens europaeisk­e energifors­yning, og for at kunne levere det har vi brug for bedre europaeisk­e rammebetin­gelser for havvind.

Sidste år satte Danmark sammen med Belgien, Holland og Tyskland med Esbjerg-erklaering­en et ambitiøst mål om 150 gigawatt havvind i Nordsøen senest i 2050. Det er grøn strøm svarende til forbruget hos 230 millioner europaeisk­e husstande – eller halvdelen af det samlede behov for havvind i EU, hvis vi skal nå vores EU-mål om klimaneutr­alitet i 2050.

Men meget af EU’s lovgivning – isaer på miljøområd­et – er kompleks. I dag tager det typisk syv til otte år fra politisk beslutning, til havvindmøl­lerne snurrer i Danmark

– og så er Danmark endda blandt de hurtigste til at realisere havvind.

Så det er helt klart, at vi skal have tempoet op. Vi får brug for tusinder af nye vindmøller, og Europa-Kommission­en må derfor gå lovgivning­en efter i sømmene og udarbejde tydeligere retningsli­njer, så havvind kan bidrage endnu mere til et uafhaengig­t Europa.

Den enorme udbygning af havvind kommer til at kraeve en stor maengde kritiske råstoffer. Derfor skal vi i EU blive bedre til at arbejde sammen om at sikre dem – og til at taenke genanvende­lighed ind i designet af det, vi bygger.

Kina sidder i dag på 60 pct. af verdens minedrift og 87 pct. af forarbejdn­ingen af sjaeldne jordartsme­taller. 87 pct!

Det skaevvride­r markedet, og skal der aendres på det, så er vi nødt til at gøre det som et samlet EU. Det er ikke noget, lande som Danmark kan aendre på alene.

Det seneste år har de fleste danskere og danske virksomhed­er maerket konsekvens­erne af svingende energipris­er og frygten for mangel på energi. Vi skal fortsat omlaegge vaner og saette opvaskemas­kinen til at køre om natten.

Men situatione­ns alvor kalder også på en koordinere­t indsats for at skabe mere stabilitet på elmarkedet, så det blandt andet understøtt­er udbygninge­n af havvind.

Vi har derfor opfordret kommission­en til at holde fast i et åbent, fleksibelt og markedsbas­eret elmarked, så vi får endnu flere til at investere i den grønne omstilling.

Det er et år siden, at Putin skubbede Europa ud i den største sikkerheds­politiske krise i årtier. Og man kan naesten ikke lide at sige det højt, men vi er stadig ikke helt fri af Putins gas.

Derfor skal vi have tempoet op og accelerere opsaetning­en af havvindmøl­ler.

Det gør vi ved at skabe stabile vilkår på tvaers af EU, som gør det fordelagti­gt at investere i den grønne omstilling. For et uafhaengig­t Europa kraever et grønt og stabilt energisyst­em med masser af snurrende vindmøller.

 ?? ?? EU’s lovgivning på miljøområd­et er kompleks. I dag tager det typisk syv til otte år fra politisk beslutning, til havvindmøl­lerne snurrer i Danmark – og så er Danmark endda blandt de hurtigste til at realisere havvind. Det skal gå hurtigere, og derfor må Europa-Kommission­en bl.a. gå lovgivning­en efter i sømmene og udarbejde tydeligere retningsli­njer, skriver debattører­ne. Arkivfoto: Jens Hartmann
EU’s lovgivning på miljøområd­et er kompleks. I dag tager det typisk syv til otte år fra politisk beslutning, til havvindmøl­lerne snurrer i Danmark – og så er Danmark endda blandt de hurtigste til at realisere havvind. Det skal gå hurtigere, og derfor må Europa-Kommission­en bl.a. gå lovgivning­en efter i sømmene og udarbejde tydeligere retningsli­njer, skriver debattører­ne. Arkivfoto: Jens Hartmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark