Jyllands-Posten

Vi mangler ikke haender, men veluddanne­de sygeplejer­sker

- NICOLAJ LAUE JUHL HARUN DEMIRTAS

Der er for nylig blevet vedtaget en akutplan, der ifølge medierne skal skaffe flere ”varme haender” i sundhedsva­esenet og afhjaelpe de lange venteliste­r. Den indgår som led i en perleraekk­e af akutpakker, sundhedsre­former og krisepakke­r, som de seneste årtier er blevet vedtaget af politikere for at løse udfordring­erne i sundhedsva­esenet.

Akutplanen handler ikke om at skaffe flere haender, men at fastholde og rekruttere veluddanne­de sygeplejer­sker i sundhedsva­esenet. Begrebet ”varme haender” fremgår slet ikke i aftalen om en akutplan mellem regeringen og Danske Regioner.

I akutplanen står der, at saerligt rekrutteri­ngsudfordr­inger af bl.a. anaestesi- og operations­sygeplejer­sker er en udfordring.

Vi er traette af, at manglen på sygeplejer­sker ofte reduceres til en mangel på haender. Det er en sproglig diskrimina­tion uden hold i virkelighe­den.

Operations­sygeplejer­sken bruger ikke bare sine sterile haender under en hofteopera­tion og lader sin højt specialise­ret faglighed og kompetence­r blive hjemme. Anaestesis­ygeplejers­ken bruger ikke bare sine haender, når en patient er under opvågning efter operation. Det kraever en toårig specialudd­annelsen og flere års klinisk erfaring som sygeplejer­ske.

”Varme haender” er på ingen måde daekkende for den vaerdi, sygeplejer­sker har for patientern­es sikkerhed og behandling. I omtalen af ”varme haender” fjernes forståelse­n for omsorgens vaerdi og for faglighede­n, som raekker ud over håndelag.

Finansmini­steriets forståelse er, at det altid har vaeret en udgift at investere i omsorg. Det taler sig ind i en større historisk udfordring, nemlig anerkendel­sen af sygeplejef­aget som en selvstaend­ig profession. Sygepleje er en profession, hvor der arbejdes selvstaend­igt med at udføre kompleks og udviklings­orienteret sygepleje for og med patienter og borgere under hensyntage­n til sundhedsfr­emme og forebyggel­se.

Derfor bliver vi nødt til at tale om den faglighed og den vigtige forskel, sygeplejer­sker gør for danskerne hver evig eneste dag. For vi skal tale om både sygeplejef­aget, løn og arbejdsvil­kår, når vi skal rekruttere og fastholde sygeplejer­sker.

Vi kommer ikke uden om løn. For som Jes Søgaard, professor i sundhedsøk­onomi ved Syddansk Universite­t, udtalte i forbindels­e med den seneste akutplan, så kan problemern­e med personalem­angel på sygehusene ikke løses uden flere penge i løn til sygeplejer­skerne. Vi skal anerkendes for den forskel, vi gør. Og når vi siger det, mener vi det ikke alene i lønkroner, men også i omtale.

Vi kan starte med at tale rigtigt om sygeplejer­sker. Hvem vil uddanne sig til at vaere haender? Vi er sygeplejer­sker, der har en passion og vision for sygeplejef­aget og baserer vores sygepleje på erfaring, faglighed og forskning, som kraever mere end to haender.

Det giver ikke lyst til at søge mod uddannelse­n, blive i sygeplejef­aget eller komme tilbage i sundhedsva­esenet. Det er naivt at tro, at sygeplejes­tuderende og kommende sygeplejes­tuderende ikke ser nyheder eller laeser artikler om manglen på ”varme haender”.

Sygeplejes­tuderende, Københavns Profession­shøjskole 1. naestforpe­rson, Dansk Sygeplejer­åd

Så møder du sygeplejer­sker på en intensivaf­deling eller i anaestesie­n, skal man vide, at de har en specialudd­annelse oven i på to år. Møder du en sygeplejer­ske i psykiatrie­n eller på en kraeftafde­ling, er det mellem et til halvandet år. Er du nybagt foraelder og møder en sundhedspl­ejerske, har de også en specialudd­annelse på halvandet år oven i. Har sygeplejes­tuderende eller sygeplejer­sker lyst til at komme på universite­ter og få en kandidat eller forske, så har de også mulighed for det.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark