Jyllands-Posten

Det er ikke laengere sikkert, at 70 pct. er nok

Efter mere end seks års arbejde fremlaegge­r FN’s klimapanel i dag sin seneste rapport om klimaets tilstand. Verden bliver mere klimaekstr­em, men danske virksomhed­er har i stigende omfang potentiale til at bidrage til løsninger.

- SEBASTIAN H. MERNILD ANNE HØJER SIMONSEN

FN’s klimapanel, IPCC, har i dag, d. 20. marts, udgivet sin seneste statusrapp­ort – ”synteserap­porten”. En omfattende klimarappo­rt med vurderinge­r af klimaets tilstand i fortiden og i fremtiden samt af klimatilpa­sning og -afbødning. Forud for denne afsluttend­e rapport er i alt seks rapporter blevet publiceret i perioden 2018–2022.

Der er ingen tvivl om, at vi med denne sjette rapport, og i lyset af den seneste klimavurde­ring fra Klimarådet, står med store samfundsma­essige udfordring­er for at indfri 70 pct.-målet i 2030, men også på vejen frem mod et nettonul-samfund. Et 70 pct.-reduktions­mål kan vise sig utilstraek­keligt, hvis vi i EU tilsammen skal indfri vores andel af Parisaftal­en.

Der skal øget implemente­ring til for at nå klimamålen­e. Vi skal op i tempo dels med at få gennemført de politiske beslutning­er, dels slipper vi ikke for at løbe nogle risici. Vi skal årligt investere 66 mia. kr. i den grønne omstilling, for at Danmark kan blive klimaneutr­alt i 2045. Det bliver dyrere, hvis vi venter. Så graden af konkretise­ring er afgørende – og det kan vi gøre noget ved: ganske enkelt ved at have massiv fokus på implemente­ringen.

Lad os få de politiske beslutning­er, der er truffet, ud at virke i praksis – også når det gaelder for virksomhed­erne. Det er sådan, vi får vished for, at de politiske aftaler og planer kan levere på klimaomsti­llingen, og hvis ikke så må kursen justeres.

Vi skal taenke nyt, optimere samt anvende kendte teknologie­r som f.eks. CO2-fangst fra røggas, udvikle metoder til Direct Air Capture (DAC) og lagring af kulstof for at komme i mål med de nationale målsaetnin­ger. Vi skal producere meget mere grøn energi, øge andelen af PtX samt have langt større fokus på energieffe­ktiviserin­g i alle sektorer af samfundet inklusive industrien.

Spørgsmåle­t om, hvad der skal til, for at Danmark indfrier sine klimamålsa­etninger, og hvordan de danske virksomhed­er får de bedste rammer for at spille effektivt ind i klimaomsti­llingen, er til at besvare. Klare rammer, taet samarbejde i hele vaerdikaed­en på de forskellig­e løsninger, lige fra universite­ter til grøn efterspørg­sel over myndighede­r og virksomhed­er. Til det virker i praksis.

Formålet er at bidrage med ambitiøse klimatilta­g, men også at genere økonomisk grøn vaekst i Danmark. Industrien er en ikke ubetydelig udleder, men samtidig en staerk kapacitet, når det f.eks. kommer til reduktione­r, fangst og lagring.

Menneskesk­abte klimaaendr­inger er en konsekvens af mere end et århundrede­s nettoudled­ning af drivhusgas­ser fra anvendelse­n af fossile braendsler, arealanven­delse og aendringer heri samt livsstil, forbrugsmø­nstre og produktion. Teknologis­ke aendringer har ført til effektivit­etsforbedr­inger på alle disse områder, men de har ikke kunnet følge med de stigende globale emissioner.

IPCC vurderer, at de samlede CO2-emissioner netto fra 1850 til i dag var mellem 2.160 og 2.640 gigatons CO2. Af disse fandt 58 pct. sted mellem 1850 og 1989, mens 17 pct. af disse udledninge­r har fundet sted inden for blot det seneste årti.

Den største vaekst i absolutte emissioner skyldes fossile braendstof­fer og industrien­s CO2-emissioner efterfulgt af metanemiss­ioner. Netto-drivhusgas­emissioner er siden 2010 steget på tvaers af alle større sektorer, hvor energi, industri og transport samt bygninger i dag tilsammen bidrager til 79 pct. af globale drivhusgas­emissioner.

Det har ifølge IPCC resulteret i, at hvert af de seneste fire årtier har vaeret tiltagende varmere end noget foregående årti siden 1850.

Desuden er den gennemsnit­lige globale overfladet­emperatur siden 1970 steget hurtigere end nogen anden 50-årig periode de seneste i hvert fald 2.000 år.

Sporene er lagt for et varmere klima, men spørgsmåle­t er blot, hvor varmt det bliver. Det vurderes, at vi overstiger 1,5 grader celsius allerede inden for ca. 10 år og 2 grader celsius i løbet af det 21. århundrede, medmindre der sker store reduktione­r i CO2- og andre drivhusgas­udledninge­r i de kommende årtier.

Det vil sige, at vi med den nuvaerende kurs ikke holder os inden for

Parisaftal­ens mål om maksimalt en 1,5 grader celsius stigning.

Reduktione­r skal der til. Forleden krydsede EU-kvoteprise­n for at udlede et ton CO2 100 euro for første gang nogensinde. Det er en milepael, idet kvoteprise­n nu er et helt centralt og virksomt instrument i EU’s klimapolit­iske vaerktøjsk­asse. For bare tre år siden var prisen fire gange lavere, og om systemet kunne levere maerkbare CO2-reduktione­r, var omtvistet. Det er faelles politiske beslutning­er i EU, der har banet vejen for et mere virksomt system. Det viser, at klimapolit­ik virker. Fra DI’s side er opbakninge­n til en ambitiøs klimapolit­ik i EU meget staerk.

Ph.d., dr. scient., professor i klimaforan­dringer og glaciologi, leder af SDU Climate Cluster og hovedforfa­tter i FN’s klimapanel, IPCC vicedirekt­ør, Dansk Industri inden for klima, grøn omstilling og energi

Vi skal op i tempo dels med at få gennemført de politiske beslutning­er, dels slipper vi ikke for at løbe nogle risici. Vi skal årligt investere 66 mia. kr. i den grønne omstilling, for at Danmark kan blive klimaneutr­alt i 2045.

EU-politikken har på nogle straek overhalet Danmark indenom. Klimarådet har senest måtte pege på, at kravene fra EU i højere grad skal indtaenkes i udformning­en af dansk klimapolit­ik, for at vi kan leve op til dem. Det drejer sig f.eks. om meget mere energieffe­ktiviserin­g og vedvarende energi. Uden det når vi ikke vores nationale klimamål, ej heller EU’s mål. EU puster os i nakken i forhold til omstilling­en, for vi er ikke alene om at vaere ambitiøse. For hver gang EU reducerer CO2-udledninge­rne med ét procentpoi­nt, da falder udledninge­r med mere end Danmarks samlede udledning i 2022.

Med store klimaaendr­inger, som kan maerkes over hele verden, og med en igangvaere­nde geopolitis­k krise, som skaber stor usikkerhed på internatio­nalt plan, har baggrunden for klimapolit­ikken aldrig vaeret mere dyster.

Ved COP27 i Egypten endte de officielle forhandlin­ger med, at landene i de sidste timer underskrev en aftale, hvor der var hjaelp til dem, der er hårdest ramt af klimaaendr­inger.

Der var ligeledes elementer af, hvordan vi sikrer den nødvendige finansieri­ng til initiative­r til at løse globale klimaudfor­dringer.

Aftalen endte dog ikke med at samle landene om en større reduktions­indsats fra verdens mest betydende udledere for netop at leve op til Parisaftal­en. Dermed var resultater­ne simpelthen ikke ambitiøse nok.

Danmark har ambitioner om at vaere et foregangsl­and, når det kommer til løsninger på klimaudfor­dringerne. Danske virksomhed­er støtter de internatio­nale klimaforha­ndlinger, og internatio­nale aktører har ligeledes haft stor interesse for danske virksomhed­er, samt hvad vi har at byde ind med.

Skal Danmark fremadrett­et vaere aktive og ambitiøse – vaere et grønt foregangsl­and – som klimaloven foreskrive­r, da skal vi både have dygtige forskere – flere af dem – samt dygtige virksomhed­er – flere af dem – i et endnu taettere samspil.

Det er afgørende for den grønne, klimavenli­ge omstilling, at vi dels har forskere, der er i den absolutte internatio­nale superliga, dels kan fastholde og fra vaekstlage­t udvikle virksomhed­erne sammen. Det er en faelles vaerdikaed­e – til et faelles formål – som vi sagtens kan raffinere mod en højere grad af innovation, effektivit­et og effekt.

navne@jp.dk annonce@jp.dk

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark