Jyllands-Posten

Koeman var en forsvarend­e målmaskine

Ronald Koeman har skabt en flot traenerkar­riere, men som aktiv stak han mere ud og er fortsat historiens mest scorende forsvarssp­iller.

-

Når man snakker om historiens bedste forsvarssp­illere, er det sjaeldent hollandske Ronald Koemans navn bliver naevnt. Her er det navne som Franz Beckenbaue­r og Paolo Maldini, der oftest naevnes.

Men snakker man om de mest målfarlige forsvarssp­illere gennem tiden, er Koeman til gengaeld umulig at komme udenom. Og det er faktuelt.

Den yngre generation af fodboldfan­s kender måske kun Koeman som en traener med et paent cv, men de aeldre husker uden tvivl ”Kongen af frispark”. Tirsdag den 21. marts, runder han 60 år.

Han indledte sin aktive karriere på hjemligt graes. Allerede i Groningen og

Ajax viste han sin målfarligh­ed på både frispark, straffespa­rk og langskud, inden det for alvor tog fart i PSV.

På trods af nogle indsatser på midtbanen er hans 63 mål i 130 kampe for PSV fuldstaend­ig uhørt for en forsvarssp­iller. Han var staerk, laeste spillet godt og sparkede som en hest.

Det fik FC Barcelona til at hente den hollandske forvarsgen­eral med tordenhugg­et. Koeman var en del af ”Dream Team” med Michael Laudrup i første halvdel af 90’erne, som hjemførte fire spanske mesterskab­er på stribe.

Når folk falder i svime over, at Franz Beckenbaue­r som forsvarssp­iller scorede over 100 mål i karrieren, eller at Daniel Passarella scorede 175, så bør man lige tjekke Ronald Koemans statistikk­er.

245 mål scorede Koeman samlet på klub- og landshold i karrieren. Det giver ham den uofficiell­e titel

Jeg kan lide unge spillere, når de stadig er åbne for at laere, opfører sig normalt og ikke kører rundt i en Porsche efter tre førstehold­skampe.

som historiens mest scorende forsvarssp­iller.

Ronald Koeman er stadig en driftig mand i fodboldver­denen, aktuelt som landstraen­er for Holland for anden gang.

Efter assistentr­oller hos først Holland og siden Barcelona i slutningen af 90’erne har Koeman i dette årtusind haft ikke faerre end 11 forskellig­e cheftraene­rjob - med paen, omend svingende, succes.

Han var direkte som spiller, både på og uden for banen. Den del har han taget med ind i traenerger­ningen, hvor spillere med playboy-attitude ikke er Koemans kop te.

»Jeg kan lide unge spillere, når de stadig er åbne for at laere, opfører sig normalt og ikke kører rundt i en Porsche efter tre førstehold­skampe,« har han tidligere udtalt.

I 2020 fik han den store chance, da hjerteklub­ben Barcelona ansatte ham som cheftraene­r. Han sagde op som hollandsk landstraen­er, men trods en pokaltitel blev Barcelona-tiden langtfra den succes, han nød der som spiller.

Han fik kun lidt over et år på posten, inden han blev stukket en fyreseddel. Nu skal han for anden gang forsøge at skaffe faedreland­ets nationalma­ndskab succes.

Ronald Koeman, fodboldtra­ener, Holland

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark