Jyllands-Posten

Kommunen har fået løst EL-ballade

Der er fundet en økonomisk neutral løsning på, at Enhedslist­en vil opdele sin byrådsgrup­pe i to. Begge fraktioner er sikret taletid, sekretaer og vaerelse på Aarhus Rådhus.

- JONAS HVID MARIA DALHOFF jonas.hvid@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Splittelse­n blandt Enhedslist­ens byrådsmedl­emmer har givet udfordring­er på Aarhus Rådhus. Det er nemlig uden fortilfael­de, at en byrådsgrup­pe deles op i to. Men nu er der fundet en løsning, oplyser Christian AndersenMø­lgaard, juridisk chef i Borgmester­ens Afdeling, som byrådet hører under.

Brikkerne faldt på plads, da ét af Enhedslist­ens to tilbagevae­rende byrådsmedl­emmer

Katrine Vinther Nielsen tirsdag aften meddelte, at hun danner en byrådsgrup­pe med Thure Hastrup, der for knap tre uger siden meldte sig ud af Enhedslist­en på grund af en opslidende fraktionsk­amp i Enhedslist­en Aarhus, men fortsat er i byrådet uden for parti.

»Det betyder, at de danner en gruppe sammen, sidder ved siden af hinanden i byrådssale­n, deler et gruppevaer­else og en studenterm­edhjaelper. Desuden får én af dem ordet under byrådsdeba­tterne,« fortaeller Christian Andersen-Mølgaard.

Solveig Munk, det andet af Enhedslist­ens tilbagevae­rende byrådsmedl­emmer, får lignende forhold, oplyser den juridiske chef.

Som afdaekket i JyllandsPo­sten har der i laengere tid vaeret splittelse mellem Enhedslist­ens nuvaerende byrådsmedl­emmer Katrine Vinther Nielsen og Solveig Munk samt partiets tidligere tredje byrådsmedl­em Thure

Hastrup. De tre har vaeret igennem et konflikthå­ndteringsf­orløb i løbet af efteråret, hvor bl.a. forliget om Aarhus Kommunes budget førte til uenigheder. Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen støtter det seneste budgetforl­ig, mens Solveig Munk som det eneste byrådsmedl­em står uden for budgetforl­iget, som bl.a. medfører besparelse­r på over 200 mio. kr.

Økonomisk neutralt

Før Katrine Vinther Nielsens udmelding om samarbejde­t i byrådet med afhopperen Thure Hastrup, havde Aarhus Kommunes byrådsserv­ice grublet over en løsning på, at Enhedslist­en Århus som følge af konflikter­ne mellem partiets tre byrådsmedl­emmer har besluttet at splitte byrådsgrup­pen op i to.

Det er en ny situation for kommunen, som tildeler hvert parti en raekke arbejdsfor­hold. Der stilles således gruppevaer­else på rådhuset til rådighed og penge til at hyre en studenterm­edhjaelper svarende til 20 timer om måneden. Desuden har hver byrådsgrup­pe en repraesent­ant i gruppeform­andskredse­n, der drøfter egne arbejdsfor­hold, og hvad der foregår i byrådet samt i udvalget til udvalgsbes­aettelse. Sidst men ikke mindst må hvert parti lade én ordfører tale ved hvert punkt, der er på dagsordene­n i byrådet.

Ovennaevnt­e forhold er Enhedslist­en i princippet kun berettiget til for én byrådsgrup­pe. Så partiets beslutning om at dele byrådsgrup­pen op i to – Katrine Vinther Nielsen i den ene og Solveig Munk i den anden – var således en udfordring frem til, at Katrine Vinther Nielsen reelt set koblede sig på Thure Hastrups nye byrådsgrup­pe. Som løsgaenger er Thure Hastrup berettiget til samme forhold som et parti, fortaeller Christian AndersenMø­lgaard. Han haefter sig ved, at det ikke aendrer noget økonomisk set for kommunen, at Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup har dannet en byrådsgrup­pe sammen.

»Det er sikret, så det er økonomisk neutralt for os. Det er vigtigt, fordi der skal vaere lige vilkår for alle,« siger den juridiske chef.

Christian Andersen-Mølgaard har tidligere talt med de to byrådsmedl­emmer fra Enhedslist­en om situatione­n. Samtalen fandt sted, inden den nye gruppe med Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup var udmeldt, oplyser Solveig Munk.

»Men Christian Mølgaard har fundet løsninger på fordeling mellem Katrine Vinther Nielsen og jeg, som jeg havde regnet med de så ud,« siger Solveig Munk.

Hvad er din holdning til, at Katrine Vinther Nielsen og Thure Hastrup nu har slået sig sammen i et arbejdsfae­llesskab?

»Det har jeg ingen kommentar til.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark