Jyllands-Posten

»Der er jo mange, som har en finger med i spillet«

Henrik Lind er taknemmeli­g for at modtage haeder, der før er givet til bl.a. Anders Holch Povlsen, Marianne Bedsted og Olav de Linde.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Alt har sin rod i Aarhus. Hvis ikke mine idéer havde adgang til så meget talent og så mange dygtige ressourcer, som matcher med det, jeg har bygget op, så ville det aldrig vaere kommet dertil, hvor jeg kan stå og føle mig stolt og beaeret. Tak til alle mine medarbejde­re, nuvaerende og tidligere.«

Sådan siger Henrik Lind efter modtagelse­n af Erhverv Aarhus Prisen 2023, som han får for »i en lang årraekke at have udvist lederskab, forretning­sevner, fremsyneth­ed og ikke mindst hjerte for byen og for sociale formål.«

Den omstaendig­hed, at Aarhus er en uddannelse­sby og hvert år udklaekker masser af talentfuld­e unge, er ifølge prismodtag­eren en direkte årsag til hans succesfuld­e projekter.

»Adgang til veluddanne­de medarbejde­re er en forudsaetn­ing for at opnå succes. Langt de fleste af dem, jeg har stiftet bekendtska­b med, er – ud over at vaere veluddanne­de – også dygtige, motiverede og ikke mindst indstilled­e på at udvikle sig,« forklarer prismodtag­eren.

I godt selskab

Den 48-årige Henrik Lind er nu i selskab med Bestseller­ejer Anders Holch Povlsen, Marianne Bedsted, Salling Group A/S, Aarhus Universite­ts rektor, Brian Bech Nielsen, og Olav de Linde, Ejendomsse­lskabet Olav De Linde – blot for at naevne de seneste fire modtagere af Erhverv Aarhus Prisen. Og det kalder på ydmyghed, erkender Henrik Lind.

»Når man ser på, hvem der har fået prisen tidligere, så er det ret imponerend­e og aerefuldt. Erhverv Aarhus repraesent­erer over 500 virksomhed­er, så det er en ret bred skare. Det gør da lige, at man ranker ryggen,« erkender han.

Henrik Lind er født i Aarhus, hvor han også har boet det meste af sit liv. Efter gymnasieti­den blev han elev i Danske Bank, hvorefter han blev trainee i Jyske Banks råvareafde­ling. Her fattede han interesse for handel med el. I 2004 sagde han op og stiftede energihand­elsselskab­et Danske Commoditie­s. Handlen med strøm, gas og klimacerti­fikater blev en saerdeles god forretning for Henrik Lind, som i 2018 solgte sit livsvaerk til norske Equinor for omkring 3 mia. kr.

Naestriges­t i Aarhus

Sideløbend­e har Henrik Lind drevet Lind Invest, hvor han har passet sine investerin­ger i aktier og ejendomme, og det har fået formuen til at svulme til godt 9 mia. kr., så han ifølge Økonomisk Ugebrevs liste over Danmarks 100 rigeste danskere er den naestriges­te aarhusiane­r. Den rigeste er Anders Holch Povlsen.

Aarhusians­k fodbold nyder også godt af den lokale rigmand, der i 2014 var med til at redde AGF, som han har aktier i, fra økonomiske problemer. I 2019 meddelte Henrik Lind desuden, at han ville yde et tilskud på 250 mio. kr. til byggeriet af et nyt stadion.

For Henrik Lind handler det om at give noget tilbage til hjembyen.

»Donationen til projektet, som er endt med at blive Projekt Kongelunde­n og Aarhus Stadion, haenger sammen med, at man kan bringe glaede og gavn til rigtig mange, og det haenger selvfølgel­ig også sammen med min interesse for fodbold,« siger Henrik Lind – uden dog at ville påstå, at han er inkarneret AGF-fan.

»Men jeg har fulgt klubben fra barnsben og synes, det er dejligt, at byen har et fodboldhol­d, vi kan følge, og noget, vi kan mødes og vaere sammen om. Der vil jeg gerne bidrage til, at det kan blive endnu mere intime oplevelser i fremtiden,« siger Henrik Lind.

Penge til socialt udsatte

Henrik Lind har i en årraekke givet millioner af kroner til sociale projekter for psykisk syge og socialt udsatte – igen med en overvaegt til Aarhus. I juni i fjor stiftede han Lind Foundation, som allerede nu har bidraget til eller givet tilsagn om bidrag til projekter for over 25 mio. kr. Det svarer til, hvad Henrik Lind har doneret de sidste 10 år.

»Hvis projektern­e er de rigtige og lever op til vores kriterier, så vi kan måle og følge op på det, er vi også villige til at sende nogle penge af sted til projekter, som kan skabe en kaempe vaerdi for dem, vi hjaelper, men også samfundet som helhed,« forklarer han.

Når man ser på, hvem der har fået prisen tidligere, så er det ret imponerend­e og aerefuldt. HENRIK LIND, ERHVERVSMA­ND OG PRISMODTAG­ER, AARHUS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark