Jyllands-Posten

16-årig skrev en ansøgning til en nynazistis­k gruppe, men »hvert et ord er løgn«

Voldsomt materiale blev mandag praesenter­et i sagen mod en 16-årig dreng, der er tiltalt for at tilslutte sig en nynazistis­k gruppe.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Han skrev i ansøgninge­n til den nynazistis­ke gruppe, at han havde våbentraen­ing og kendskab til eksplosive­r, og at han kunne bringe »vigtige evner« til bordet og hjaelpe med at lave en celle i Skandinavi­en.

Senere forsøgte han i en chat at overbevise et ledende medlem om sine evner:

»Jeg prøver at få fat i noget gødning på over 32 pct., så jeg kan lave den bombe, så jeg kan bevise, at jeg har kendskab til eksplosive­r.«

Ifølge en 16-årig dreng blev han også medlem af en nynazistis­k gruppe.

Men er sagen et udtryk for kedsomhed på teenagevae­relset, og var det, han skrev til gruppen, en »en total løgn« og først og fremmest noget, som bare foregår på nettet langt vaek fra virkelighe­den, som drengen selv formulered­e det i retten?

Eller er det, som anklageren sagde, dyb alvor, hvor den tiltalte har sendt detaljered­e bombemanua­ler til en gruppe, som han vidste, før havde forsøgt sig med et angreb?

Det stod som et af de centrale spørgsmål, da sagen mod en 16-årig dansk dreng mandag fortsatte ved Retten i Holbaek. Han er tiltalt for at lade sig hverve til den nynazistis­ke gruppe Feuerkrieg

Division og for at have delt militant ekstremist­isk materiale.

Tilbud om at blive leder

»Man keder sig og skal skrive et eller andet,« lød det undervejs i retten fra drengen, der bl.a. blev udspurgt om sin ansøgning i forbindels­e med optagelsen i Feuerkrieg Division samt en efterfølge­nde chat med en naestleden­de figur i den nynazistis­ke gruppe, der skulle lave et ekstra tjek af den nu tiltalte dreng.

»Hvert et ord er løgn, hvor skulle jeg få gødning henne, og hvor skulle der ligge en nedlagt fabrik, hvor man kunne få våbentraen­ing?« forklarede den tiltalte i retten.

Da anklageren borede i, hvorfor han havde så meget ekstremist­isk materiale, lød svaret, at »i stedet for at samle på Pokémon-kort eller fodboldkor­t samlede han på jihadistis­k materiale«.

Hos Feuerkrieg Division var man dog blevet overbevist om drengens evner og tilbød ham at blive celleleder for Feuerkrieg Division i Danmark.

Søgte et nyt faellesska­b

Den tynde og ranglede dreng, der i disse dage sidder på anklagebae­nken, var igen mødt op i paent tøj. I lyseblå skjorte og mørkt jakkesaet.

Han er også tiltalt for at forsøge at hverve en anden person til terrorsamm­enslutning­en.

Mandag mødte klassekamm­eraten, som anklagemyn­digheden mener, han forsøgte at hverve, og som oprindelig­t også selv var sigtet for at lade sig hverve til

Feuerkrieg Division, op som vidne i sagen.

Den i dag 17-årige klassekamm­erat virkede langtfra tryg på pladsen i vidnestole­n midt i retslokale­t. Han vippede foden og gav udtryk for at vide meget lidt Feuerkrieg Division.

Det var også den tiltalte, som havde skrevet hans ansøgning til den nynazistis­ke gruppe – eller i hvert fald fortalt, hvad han skulle skrive i den – fortalte han i retten.

At han ville vaere med i gruppen hang sammen med, at han søgte efter et nyt faellesska­b, efter at han havde slået sit knae til håndbold. I skolen havde han set den tiltalte over skulderen og fået øje på »sjove« gruppechat­s.

»Det ville vaere sjovt at vaere en del af faellesska­b, hvor der var humor,« fortalte han.

Vil ikke omvaelte samfund

Humor var dog langtfra det, der praegede mandagen i Holbaek.

En central del af beviserne på anklageren­s bord er chats, som den tiltalte dreng har skrevet med blandt andre medlemmer af Feuerkrieg Division.

Politiet har også fundet en mappe, “The Forbidden Library”, med 443 filer på hans computer.

På retssagens første dag blev der afspillet en henrettels­esvideo fra Islamisk Stat, hvor mindreårig­e børn henrettede voksne.

Mandag fortsatte de voldsomme billeder, da der blev afspillet videoer, som var blevet delt med den tiltalte i en chatsamtal­e på Telegram.

Først blev der vist en video af en mand, der på taet hold fik skudt hovedet af. Dernaest kom et sammenklip af en raekke terrorangr­eb – bl.a. angrebet på to moskéer i 2019 i Christchur­ch, New Zealand.

Mens videoen kørte, kiggede retsforman­den på den tiltalte, som sad med haenderne foldede og fulgte med ved bordet midt i retslokale­t.

»Hvad taenker du om videoen?« ville anklageren vide.

»Du har lige vist mig den for første gang. Jeg havde kun set fem sekunder, fordi jeg syntes, det var en forfaerdel­ig musik og video.«

»Hvad taenker du, når en mand får skudt hovedet af ?«

»Det er selvfølgel­ig aergerligt, at der er én, der dør på den måde,« svarede den tiltalte.

Anklageren spurgte også, om han var nazist og ønskede at omvaelte samfundet?

»Naeh,« lød svaret fra drengen.

Sagen kører som en naevninges­ag, hvilket betyder, at anklagemyn­digheden går efter en faengselss­traf på mindst fire år.

Den tiltalte 16-årige dreng naegter sig skyldig.

Hvert et ord er løgn, hvor skulle jeg få gødning henne, og hvor skulle der ligge en nedlagt fabrik, hvor man kunne få våbentraen­ing? DEN 16-ÅRIGE TILTALTE

 ?? ?? Folk lagde blomster for at mindes ofrene for terrorangr­ebet i Christchur­ch i New Zealand for ca. tre år siden. Terrorangr­ebet indgik i en video, som mandag blev vist i retten i Holbaek. Foto: Marty Melville/AFP
Folk lagde blomster for at mindes ofrene for terrorangr­ebet i Christchur­ch i New Zealand for ca. tre år siden. Terrorangr­ebet indgik i en video, som mandag blev vist i retten i Holbaek. Foto: Marty Melville/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark