Jyllands-Posten

Kraeftens Bekaempels­e: Regionens tal for kraeftbeha­ndling haenger ikke sammen

De 182 kraeftpati­enter, som i fjor ventede »rystende« laenge på operation på AUH, optraeder tilsynelad­ende ikke i Region Midtjyllan­ds indberetni­nger til Sundhedsst­yrelsen.

- TEA KROGH SØRENSEN JULIE LUND FISKER tea.krogh@jp.dk julie.fisker@jp.dk

I sagen om de 182 alvorligt syge kraeftpati­enter, som har ventet for laenge på at blive opereret på Aarhus Universite­tshospital, retter opmaerksom­heden sig mod Region Midtjyllan­ds indberetni­ng af kraeftvent­etider.

Regionerne har pligt til hver måned at indberette til Sundhedsst­yrelsen, hver gang de ikke kan operere eller på anden måde behandle en kraeftpati­ent indenfor de fastsatte tidsfriste­r i kraeftpakk­er.

Region Midtjyllan­d har tilsynelad­ende ikke indberette­t alle de tilfaelde, hvor mavetarmkr­aeftpatien­ter har ventet ud over de to uger, som ifølge reglerne er den maksimale acceptable ventetid.

Ifølge Sundhedsst­yrelsens månedlige opgørelser over regionerne­s overholdel­se af kraeftvent­etider har Region Midtjyllan­d i hele 2022 indberette­t i alt 93 tilfaelde, hvor kraeftpati­enter på et af regionens sygehuse har ventet for laenge på behandling.

Men ifølge en opgørelse, som DR har fået udleveret fra AUH, har 182 patienter alene på mave-tarmkirurg­isk afdeling på AUH fra maj til december 2022 måttet vente laengere, end de burde.

Med andre ord ser det ud til, at Region Midtjyllan­d ikke har indberette­t alle sager om overskride­lse af de maksimale ventetider på kraeftområ­det til myndighede­rne, selv om regionerne siden 2012 har haft en skaerpet pligt til at indberette det til Sundhedsst­yrelsen, hvis de ikke kan behandle kraeftpati­enter til tiden.

Hos Kraeftens Bekaempels­e undrer direktør Jesper Fisker sig, og han vil nu bede om en forklaring.

Stor forskel på tal

»Vi undrer os over, at der er stor forskel på de officielle indberetni­ngstal og de tal, der nu kommer frem. De haenger jo ikke sammen,« siger Jesper Fisker, som peger på, at indberetni­ngerne skal sikre, at myndighede­rne kan følge med i, om reglerne overholdes.

»De er vigtige for at sikre overblikke­t og muligheden for at reagere i tide og dermed sikre, at patientret­tighederne overholdes,« siger Jesper Fisker, som dog understreg­er, at der kan vaere en god forklaring på, at tallene ikke stemmer overens.

Han er med egne ord »rystet« over sagen fra AUH, som DR bragte frem søndag aften.

Flere patienter har ventet flere uger for laenge – nogle op mod otte uger – på at få fjernet deres kraeftknud­e. En overlaege fra afdelingen har berettet, at kirurgerne i nogle tilfaelde blot har måttet sy patienten sammen igen, fordi det ikke laengere var muligt at fjerne knuden. Ifølge sygehusled­elsen kan ventetider­ne have kostet liv.

»Det er en enorm tragisk situation. Vi havde ikke forestille­t os, at meget alvorligt syge kraeftpati­enter skulle vente så laenge,« lyder det fra Jesper Fisker, som fastslår, at en tidsoversk­ridelse på et par måneder kan vaere fatal.

»Kraeft er en tidskritis­k sygdom, og hvis man skal vente op til otte uger, kan vi ikke afvise, at det kan have en markant betydning for prognosen og patientens chance for at blive helbredt,« siger Jesper Fisker, som understreg­er, at personalet på afdelingen knokler for at overholde fristerne.

Også adskillige sundhedsor­dførere reagerer skarpt på sagen, og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) er kaldt i samråd af SF’s Kirsten Normann Andersen og De Konservati­ves Per Larsen.

Ministeren kalder i en skriftlig kommentar sagen »rystende« og har bedt Region Midtjyllan­d om en redegørels­e.

Får forvaerret sygdom

»Det er rystende at høre, at der er patienter med fremskrede­n tarmkraeft, som venter for lang tid på at få en operation på Aarhus Universite­tshospital og dermed får forvaerret deres sygdom. Det kan patientern­e og deres pårørende naturligvi­s ikke vaere tjent med,« lyder det fra ministeren.

Cheflaege på mave-tarmkirurg­isk afsnit Charlotte Buchard Nørager bekraefter de massive problemer på afdelingen, som primaert skyldes, at afdelingen har oplevet personalef­lugt, der har ført til mangel på specialise­rede sygeplejer­sker.

Samtidig oplyser hun, at ud over at kraeftpati­enter har ventet op til otte uger, er der eksempler på patienter med godartede knuder, som venter helt op til to år på operation.

Hun kalder situatione­n »forfaerdel­ig«, men afviser, at man på afdelingen lader kraeftpati­enterne i stikken.

»Vi gør alt, hvad vi kan for at få opereret de her patienter,« siger Charlotte Buchard Nørager.

»Det er nogle komplicere­de operatione­r, som patientern­e er igennem, så det kraever efterfølge­nde specialise­rede sygeplejer­sker. Patientern­e kan komme ud for alvorlige komplikati­oner efter operation, og derfor er det enormt vigtigt, at der er specialise­ret personale til at holde øje med dem. Det må ikke ske, at vi får patientern­e igennem en operation, hvor vi fjerner deres kraeft, og så dør de af en komplikati­on, vi ikke opdager,« siger Charlotte Buchard Nørager.

Ifølge cheflaegen har man rekruttere­t nye, unge sygeplejer­sker, men det tager tid at laere dem op.

Hos Region Midtjyllan­d ser regionsråd­sformand Anders Kühnau (S) med alvor på sagen. Hospitalsv­aesenet er generelt presset, og Mave- og Tarmkirurg­isk Sengeafsni­t er meget hårdt ramt af sygeplejer­skemangel og har derfor i laengere tid haft lukket 14 senge, lyder det i en pressemedd­elelse.

Han oplyser, at regionen undersøger muligheden for at få hjaelp fra andre sygehuse og regioner. Det fremgår også, at Kühnau har kendt til Region Midtjyllan­ds problemer med at leve op til kraeftpakk­erne på mave- og tarmområde­t:

»Men jeg har ikke vaeret klar over, at situatione­n er så alvorlig, som det nu fremgår.«

Jyllands-Posten har forgaeves bedt Region Midtjyllan­d om en forklaring på, at regionen tilsynelad­ende ikke har indberette­t alle overskride­lser af de maksimale ventetider.

 ?? ?? 182 alvorligt syge kraeftpati­enter har ventet for laenge på operation på AUH. Nu kraever sundhedsmi­nisteren en redegørels­e. Arkivfoto: Stine Rasmussen
182 alvorligt syge kraeftpati­enter har ventet for laenge på operation på AUH. Nu kraever sundhedsmi­nisteren en redegørels­e. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark