Jyllands-Posten

Kameraer skulle blitze farlige bilister, men projektet er strandet

Ifølge parterne i et trafikproj­ekt er arbejdet gået i stå på grund af en stopklods hos myndighede­rne.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Allerede i 2022 skulle bilister, der dristede sig til at køre overfor rødt i et saerligt ulykkeslys­kryds i Aarhus, som det første sted i Danmark blitzes af et nyt kamerasyst­em og straffes med en bøde.

Men selvom kalenderen nu siger 2023, er der ingen blitzende kameraer at finde i krydset, hvor en 21-årig kvinde i 2018 mistede livet, og hvor en 23-årig kvinde i 2020 ligeledes blev draebt – begge af bilister, der kørte over for rødt lys.

Det fortaeller både Aarhus Kommune og Vejdirekto­ratet, efter at TV 2 Østjylland først omtalte sagen.

»Vi presser på for at få igangsat projektet derude. Vi synes, der er gået lang tid. For Aarhus Kommune er det et vigtigt projekt, fordi vi ved, at der er mange, der kører over for rødt og gult derude. Det ligger os meget på sinde at få projektet i gang igen,« siger Trine Karlsen, byrumschef i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

I starten af 2021 blev det besluttet, at Aarhus Kommune, Rigspoliti­et og Vejdirekto­ratet

skulle igangsaett­e opsaetning­en af de såkaldte rødlyskame­raer i Aarhus som et forsøg med at afprøve teknikken i Danmark.

Manglende ressourcer

Parterne besluttede, at de nye kameraer skulle opsaettes i krydset ved Edwin Rahrs Vej, der er blevet kaldt »dødskrydse­t«. Kameraerne opfanger, hvis bilister kører over for rødt, blitzer dem, og udvirker, at bilisten får tilsendt en bøde.

Men projektet er tilsynelad­ende strandet, selvom Aarhus Kommune allerede har faerdiggjo­rt den del af arbejdet, kommunen havde ansvaret for.

»I slutningen af 2021 fik Aarhus Kommune sat de tekniske ting op. Vi fik blandt andet lagt spoler i asfalten, så vi kan måle effekten af rødkørsels­kameraerne,« fortaeller byrumschef­en.

Det har ikke vaeret muligt at få et svar fra Rigspoliti­et i sagen indenfor avisens deadline. Overfor TV2 Østjylland forklarer Rigspoliti­et, at der er tale om en teknisk vanskelig opgave, og at man ikke har haft de nødvendige ressourcer til projektet.

Rigspoliti­et henviser til, at man planlaegge­r at igangsaett­e en forundersø­gelse om rødkørsels­kameraer i første halvdel af 2023.

Aarhus Kommune vil nu sende et rykkerbrev til Justitsmin­isteriet.

»I brevet slår vi på, at projektet skal saettes i gang igen. For os er det et vigtigt projekt, som vi gerne ville have vaeret i gang med allerede for to år siden,« siger Trine Karlsen.

Det er den it-maessige kobling til Rigspoliti­ets bødesystem, der spaender ben, lyder vurderinge­n fra Vejdirekto­ratet.

Klar »i startbokse­n«

»Kameraerne, der haenges op, skal sende data ind til Rigspoliti­et, så de kan sende bøder ud. Politiet skal kunne stå inde for kvaliteten og sikrer, at systemerne taler sammen. Men så sagde Rigspoliti­et, at det ikke havde ressourcer til at vaere med, og så gik det i stå, og der står vi nu. Vi havde egentlig brugt en del ressourcer på at forberede projektet,« siger Marianne Foldberg Steffensen, afdelingsl­eder i Vejdirekto­ratet.

Hun håber, at der i løbet af året kan komme skub i sagen.

»Imens står vi og stamper i startbokse­n,« konstatere­r afdelingsl­ederen og forsaetter:

»Det er altid aergerligt, at sådan noget strander, selvom det er nemt for mig at sige, at Rigspoliti­et skulle prioritere anderledes, for jeg kender ikke dets ressourcer.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark