Jyllands-Posten

»Der var naetter, hvor jeg følte, at jeg slet ikke havde sovet pga. larmen fra naboens varmepumpe«

Myndighede­rne er overrasket over resultatet af en undersøgel­se, JyllandsPo­sten har foretaget af omfanget af klager over støj fra varmepumpe­r.

- MORTEN PIHL morten.pihl@jp.dk

Støjen var et helvede. Den var der konstant. Dag og nat.

»Der var naetter, hvor jeg følte, at jeg slet ikke havde sovet pga. larmen fra naboens varmepumpe. Jeg var ved at blive sindssyg af det,« fortaeller Stine Dahlfelt.

Hun er en af stadig flere danskere, som oplever støjgener fra varmepumpe­r.

Jyllands-Posten har kortlagt omfanget af klager til landets kommuner over støj fra varmepumpe­r. Det er sket i en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten Research.

Den viser, at der er sket en stor stigning i antallet af klager i perioden 2018-2022.

I 2022 blev der sendt 125 støjklager til 87 af landets kommuner. Det er en stigning på 60 pct.

Ifølge Jesper Ditlefsen, specialkon­sulent i Energistyr­elsen, er JyllandsPo­stens landsdaekk­ende undersøgel­se den første af sin art, og han er overrasket over tallene.

»Det kommer bag på mig, at antallet af klager ikke er højere, når jeg taenker på, hvor meget der har vaeret skrevet og talt om støj fra varmepumpe­r de seneste år,« siger han.

Prøvede at leve med larmen

I den undersøgte periode er der sket godt og vel en fordobling i antallet af installere­de varmepumpe­r af de typer, som kan give støj udendørs og klager fra naboer: luft-til-vand og luft-tilluft. Derfor er det ifølge specialkon­sulenten naturligt, at der også er kommet flere klager.

»I midten af 2022 var der installere­t godt en halv mio. varmepumpe­r i Danmark. Med jeres tal giver det en klageproce­nt på 0,025. Det tyder på, at støj trods alt er et meget begraenset problem. Det er glaedeligt, selv om det selvfølgel­ig er irriterend­e for de mennesker, som er generet af støjen,« siger Jesper Ditlefsen.

De fleste kommuner har mellem nul og et par klager årligt. Enkelte kommuner har oplyst et skønnet antal klager.

Stine Dahlfelt og hendes mand bor i et hus i Farum, hvor sovevaerel­set ligger ud mod naboens varmepumpe, som begyndte at larme pga. alder.

»Jeg kunne ikke holde ud at vaere i sovevaerel­set for larmen. Jeg prøvede at tage puden over hovedet og sove med ørepropper. Jeg følte, at det rungede i hele rummet.

Vi forsøger altid at få folk til at tale sammen og selv at løse problemet med støj. TINA KJAERGÅRD PEDERSEN, JORDBRUGST­EKNOLOG – TAGER SIG AF KLAGER PÅ STØJOMRÅDE­T I HORSENS KOMMUNE

 ?? ?? Stine Dahlfelt var voldsomt plaget af støj fra naboens varmepumpe. Foto: Sofia Busk
Stine Dahlfelt var voldsomt plaget af støj fra naboens varmepumpe. Foto: Sofia Busk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark