Jyllands-Posten

SAGERNE MOD TRUMP

-

En saerlig anklager undersøger Donald Trumps hjemtagels­e af over 100 fortrolige dokumenter til sin residens i Palm Beach i Florida.

Herudover undersøger den saerlige anklager Trumps forsøg på at omgøre resultatet af praesident­valget i 2020.

Det samme gør distriktsa­nklageren i Atlanta i Georgia. Distriktsa­nklageren på Manhattan efterforsk­er samtidig sagen om de såkaldte tys-tys-penge til den tidligere pornostjer­ne Stormy Daniels, mens New Yorks justitsmin­ister, Letitia James, efterforsk­er den såkaldte Trumpkonce­rn for at snyde med bl.a. ejendomsvu­rderinger.

Samtidig er Trump blevet staevnet af flere politikere og politifolk for at have opildnet til angrebet på Kongressen den 6. januar 2021. bakker op om den tidligere praesident, har der indtil videre vaeret absolut »radiotavsh­ed« om sagen fra ekspraesid­entens største mulige udfordrer op til praesident­valget i 2024, den populaere, republikan­ske guvernør Ron DeSantis fra Florida.

Det samme noterede Donald Trumps kampagnest­ab søndag på Twitter fra sit såkaldte war room:

»Historien vil dømme dem for deres tavshed,« lød det på dramatisk vis fra Trumps inderste kreds.

Formand maner til ro

Mandag beskyldte Ron DeSantis så distriktsa­nklageren på Manhattan Alvin L. Bragg for at vaere i lommen på den liberale rigmand og demokratis­ke superdonor George Soros.

»Jeg har ingen interesse i at blive involveret i dette fabrikered­e cirkus,« sagde han uden dog at gå videre ind i de reelle anklager mod Trump.

Trods den politiske larm om sagen, var det mandag stadig uklart, om Donald Trump overhovede­t vil blive tiltalt. Søndag opfordrede formanden for Repraesent­anternes Hus, republikan­eren Kevin McCarthy, under et pressemøde Donald Trumps støtter til at demonstrer­e på fredelig vis, hvis det sker.

»Jeg tror ikke, at folk kommer til at protestere mod dette, nej,« sagde han og fortsatte:

»Og jeg tror, at praesident Trump, hvis du taler med ham, heller ikke tror det samme,« sagde han.

Det samme sagde Donald Trumps tidligere vicepraesi­dent, Mike Pence, søndag, hvor han dog samtidig bakkede sin tidligere chef op i sagen:

»Det her er ikke, hvad det amerikansk­e folk ønsker sig,« sagde han og kaldte ligesom Trump anklagerne mod den tidligere praesident for »politisk motiverede«.

Det er Alvin L. Bragg, der som distriktsa­nklager på

Manhattan efterforsk­er sagen. Alvin L. Bragg er demokrat og er altså ligesom andre distriktsa­nklagere i USA politisk valgt. Mange – også blandt Demokrater­ne – betragter imidlertid sagen som tynd.

Men det har altså ikke fået Alvin L. Bragg til at laegge den ned.

Tvaertimod er Donald Trump blevet inviteret til at afgive forklaring over for en storjury i sagen, hvilket kan tyde på, at den langtfra er slut.

Hvis Donald Trump bliver tiltalt, skal han møde op til en retshøring på Manhattan, hvor politiet vil tage hans fingeraftr­yk og fotografer­e ham, skriver CNN, der samtidig citerer flere anonyme politikild­er for, at de amerikansk­e myndighede­r lige nu monitorere­r de sociale medier intenst for at se, om Trumps støtter vil udøve vold, sådan som det skete i 2021, hvor de stormløb Kongressen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark