Jyllands-Posten

EU-aftale om køb af ammunition til Ukraine

18 lande vil købe ammunition til Ukraine. Danmark står udenfor aftalen.

-

17 EU-lande og Norge underskrev mandag en aftale om faelles indkøb af ammunition til Ukraine.

Indkøbene skal ske via Det Europaeisk­e Forsvarsag­entur. Dermed kommer EU nu til at spille en større rolle i de europaeisk­e landes forsvarsin­dkøb, siger EU's udenrigsch­ef,

Josep Borrell, der leder forsvarsag­enturet.

»Ved at indkøbe sammen vil vi kunne levere mere og hurtigere til Ukraine. Vi bryder endnu en gang et tabu og frigør potentiale­t i EU-samarbejde­t om faelles indkøb,« siger Josep Borrell.

EU’s udenrigsch­ef har i lang tid kaempet for at få EUlandene til at lave flere forsvarsin­dkøb sammen. Over de naeste tre år ventes de 27 EU-landes forsvarsbu­dgetter tilsammen at blive øget med yderligere 500 mia. kr. De penge bør i langt højere grad bruges på koordinere­de faellesind­køb, har det gang på gang lydt fra Borrell.

Anden mulighed

Selv om Danmark også ønsker at hjaelpe Ukraine, har den danske regering ikke underskrev­et aftalen. Ifølge Ritzaus oplysninge­r skyldes det, at Danmark endnu ikke er med i Det Europaeisk­e Forsvarsag­entur.

Først torsdag i denne uge skal Folketinge­t stemme om beslutning­sforslaget, der afgør, om Danmark kommer med i Det Europaeisk­e Forsvarsag­entur. Forslaget ventes at blive vedtaget. Dermed vil der vaeret åbent for, at Danmark kan tilslutte sig aftalen.

Danmark har dog også undersøgt den anden mulighed, der lige nu er på bordet: et faelles indkøb med Tyskland og andre lande. Det oplyste den tyske forsvarsmi­nister, Boris Pistorius, mandag.

EU-landene tog mandag et stort skridt mod at indfri Ukraines ønske. På et møde blandt EU-landenes udenrigsog forsvarsmi­nistre var der enighed om at afsaette 2 mia. euro svarende til godt 15 mia. kr. til formålet. EU-landene skal så efter planen selv levere yderligere 2 mia. euro, når de køber ammunition­en.

De i alt 4 mia. euro – svarende til omkring 30 milliarder kroner – vurderes at vaere nok til indkøbet af artilleria­mmunition.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark