Jyllands-Posten

Signalet blev sendt: Putin har venner, og Rusland er Kinas naermeste allierede

Xi Jinping ankom mandag til Rusland på tre dages officielt besøg. Dermed mødtes han for 40. gang ansigt til ansigt med Vladimir Putin.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Et Xi Jinping-besøg har laenge ligget i kortene. De kinesiske medier har siden årets begyndelse fastslået, at det ville finde sted, men har bare ikke haft en dato.

Mandag landede Kinas praesident, Xi Jinping, så i Moskva til nye håndtryk, skulderkla­p, handelsaft­aler og faelles fodslag med Vladimir Putin – og spekulatio­ner i alle retninger i den vestlige verden om, hvad dette tredages besøg signalerer og kan bringe til bordet.

Det er ottende gang, Xi møder Putin i Moskva, og 40. gang de to har mødtes ansigt til ansigt, siden Xi Jinping kom til magten. Xi gør en dyd ud af, at da han blev valgt i 2013, gik hans første udlandstur til Moskva. Det samme er tilfaeldet, her et par uger efter at han er trådt ind i sin tredje praesident­periode.

Det fremgår af artikler, som de to praesident­er satte dagsordene­n med i to af hinandens førende nationale dagblade i søndags.

Heri hyldede de på alle fronter det venskab, der blev etableret med en aftale mellem Jiang Zemin og Boris Jeltsin tilbage i 1996 og nåede en foreløbig kulminatio­n under Putins besøg i Beijing under vinter-OL sidste år med erklaering­en om et »partnerska­b uden graenser«.

Det var før, det geopolitis­ke landskab aendrede sig radikalt med Ruslands invasion af Ukraine bare nogle uger senere.

Siden har Kina om ikke andet trods alt vist, at der er graenser. Kina har hverken leveret våben eller finansiel støtte til den russiske krigsførel­se. Der har dog heller aldrig vaeret antydninge­r af, at Rusland har bedt om det, og intet tyder på, at det vil ske i den nuvaerende fase.

Forhandlin­ger i Kreml

Siden krigsudbru­ddet har Kina fastholdt sin neutralite­t, selv om Beijing er blevet hårdt kritiseret for ikke at fordømme den russiske invasion. Men Kina har holdt kontakt med Ukraine på udenrigsmi­nisternive­au- og Volodymyr Zelenskyj har erklaeret sig tilfreds, så laenge Kina bare holder sig langt vaek fra fronten.

Efter Kinas succes som fredsmaegl­er mellem Iran og Saudi-Arabien kan det forventes, at den kinesiske 12-punkts køreplan for fredsforha­ndlinger kommer til at spille en rolle under tirsdagens daglange forhandlin­ger i Kreml.

Den taler blandt andet om at varetage alle parters sikkerheds­interesser og kan blive udgangspun­ktet for et konkret forhandlin­gsudspil – måske med Kina for bordenden.

Mens Vesten omgående skød planen ned, tog Putin relativt positivt imod den – uden at gå over gevind i begejstrin­g.

I sin artikel i China Daily hilser han det kinesiske initiativ velkommen og hylder Kina for, at villighede­n til at spille en »konstrukti­v rolle« i at løse krisen.

»Vi er taknemlige for Kinas balancered­e linje i forbindels­e med udviklinge­n i Ukraine, for forståelse­n for baggrunden og de virkelige årsager«, skriver Putin blandt andet.

Handel er vigtigere

Ukraine fylder, men står ikke nødvendigv­is øverst på dagsordene­n. Nok så vigtige er handelsaft­alerne. Der er naesten intet sluppet ud om, hvad der ligger i kortene. Men samhandlen stiger astronomis­k i disse år. I 2022 taet på 200 mia. dollars – mere end en fordobling på 10 år. I januar og februar 2023 med 25 pct. i forhold til 2022.

Det nordøstlig­e Kina boomer under importen af russisk energi, og på stort set alle områder saettes rekorder, mens Rusland veksler sine tidligere europaeisk­e handelspar­tnere med kinesiske, og kineserne siger mange tak og kan bruge mange af forbindels­erne til at mildne konsekvens­erne af presset fra USA. For eksempel boomer det russiske marked for de kinesiske teknologis­elskaber.

Staerke signaler

I det geopolitis­ke rum kommer de kommende fotoserier af Putin og Xi til at stå staerkt – ikke mindst i betragtnin­g af at de kommer, mens den globale bevidsthed stadig har billedet af Iran, Kina og Saudi-Arabien på nethinden.

Vaerdien står skarpest i billedet af, at Vladimir Putin ikke er isoleret, men tvaertimod har en loyal wingman i Xi med solide venner bagude. Kina signalerer samtidig, at Rusland er Kinas vigtigste allierede. De signaler vil have gennemslag­skraft i den tredje verden, hvor Kinas økonomiske himmelflug­t og succes i bekaempels­en af fattigdom fylder godt i regeringsk­ontorerne over hele kontinente­t.

Xi får også i sin russiske artikel samlet op på den løbende diskussion om en multipolar verden – i Kinas version en verden, hvor

USA ikke er altdominer­ende. Han taler om en ny model for samarbejde mellem stormagter:

»Vore to lande har cementeret faelles politisk tillid og skabt en ny model for relationer­ne mellem større nationer,« skriver han blandt andet en lang artikel trykt i Rossiiskay­a Gazeta og publiceret bredt gennem nyhedsbure­auet RIA Novosti.

Grundsubst­ansen i den model beskriver han således: »Guidet af en vision af varigt venskab og win-win samarbejde er Kina og Rusland forpligtet af en ikke-alliance, ikkekonfro­ntation og ikke-udvikling af vores venskab gennem udnyttelse af en tredjepart. Vi er solide støtter for hinanden på en udviklings­vej, der passer til vores respektive nationale realiteter og støtter hinandens udvikling og fornyelse.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark