Jyllands-Posten

Frankrig i flammer udkaempede sidste slag om omstridt reform

En presset fransk regering måtte mandag forsvare sig mod to mistillids­vota. Begge var indgivet af opposition­en i protest over praesident Macrons beslutning om at gennemtvin­ge sin pensionsre­form.

- KRISTIAN STOFFER NIELSEN kristian.stoffer.nielsen@jp.dk

Mandag aften stod det sidste slag om praesident Emmanuel Macrons staerkt kontrovers­ielle pensionsre­form.

Her tog den franske regering kampen op mod to mistillids­vota, begge indgivet af opposition­en i protest over, at praesident­en torsdag tvang sin pensionsre­form igennem parlamente­t uden et flertal gennem en saerlig mekanisme i den franske forfatning.

Macrons manøvre har rystet Den Femte Republik, som haerges af voldsomme demonstrat­ioner og lammende strejker.

Pensionsre­formen har alle dage vaeret omstridt i Frankrig, men protesten imod den eskalerede markant i torsdags, da regeringen gjorde brug af den såkaldte artikel 49.3 i den franske forfatning, som giver den mulighed for at gennemføre lovgivning uden et flertal i parlamente­t.

Tidligt torsdag anedes en sejr ellers i horisonten for regeringen, da reformen blev stemt igennem ved flertal i parlamente­ts ene kammer, Senatet.

Men i kølvandet på flere krisemøder i Élyséepala­dset valgte Macron i sidste øjeblik at benytte artikel 49.3 for at gennemtvin­ge reformen, da man i regeringen frygtede ikke at kunne mønstre flertal for den i parlamente­ts andet kammer, Nationalfo­rsamlingen.

Som sidste stød mod reformen indgav både den midtersøge­nde partiliste Liot og det højreorien­terede parti Rassemblem­ent National derefter hvert sit mistillids­votum mod den siddende regering, som kom til afstemning i Nationalfo­rsamlingen mandag aften.

Alle forventnin­ger om den franske regering og dens omstridte reforms foreståend­e fald led dog et knaek mandag aften.

Ingen af de indgivne mistillids­vota opnåede de fornødne stemmer i Nationalfo­rsamlingen. Med 278 stemmer for kom Liot’s mistillids­votum dog taettere på end forventet. Der manglede blot ni stemmer.

Det efterlader Macrons kontrovers­ielle pensions reform så godt som vedtaget, da kun forfatning­srådet eller en folkeafste­mning nu kan saette en stopper for den.

Vidtraekke­nde reform

Konkret står Macrons pensionsre­form til at haeve den nuvaerende franske pensionsal­der gradvist fra 62 år til 64 år frem mod år 2030.

Reformen forlaenger også den periode, hvor lønmodtage­rne skal indbetale for at opnå fuld pensionsud­betaling fra 42 år til 43 år, og gør ligeledes op med en raekke saerlige pensionsor­dninger for specifikke faggrupper.

Regeringen begrunder behovet for reformen med det stigende antal aeldre, som på sigt vil give underskud i det centralise­rede franske pensionssy­stem, der omfatter både private og offentlige ansatte.

Premiermin­ister Élisabeth Borne har tidligere haevdet, at den allerede forgaelded­e franske stat vil vaere nødsaget til at låne 150 mia. kr. årligt for at kunne betale borgernes pension, hvis ikke reformen gennemføre­s.

Trods denne dystre prognose måtte premiermin­isteren råbe for at overdøve protestere­nde parlaments­medlemmer, da hun torsdag forsvarede regeringen­s kontrovers­ielle forfatning­sfinte over for en sydende vred Nationalfo­rsamling.

»Vi kan ikke spille hasard med vores pensioners fremtid. Denne reform er nødvendig,« sagde Borne fra talerstole­n.

Kritikken af pensionsre­formen har b.la. gået på, at en forhøjet pensionsal­der vil ramme dem med fysisk kraevende job hårdere, og at en forlaenget indbetalin­gsperiode vil gå ud over kvinder, der hyppigere end maend står uden for arbejdsmar­kedet i laengere perioder, som oftest i forbindels­e med børn.

Gadekampe i Paris

På den anden side af parlamente­ts mure er uviljen mod Macrons pensionsre­form ligeledes udbredt, og i månedsvis har demonstrat­ioner mod den raset.

Lørdag offentligg­jorde avisen Le Journal du Dimanche en rundspørge, som viste, at 70 pct. af de adspurgte er utilfredse med praesident Macron.

Praesident­ens popularite­t har ikke ligget så lavt, siden protestbev­aegelsen de gule veste gik i aktion i 2018.

I løbet af weekenden har voldsomme demonstrat­ioner fundet sted i flere franske byer, og strejker blandt flere faggrupper, trafikblok­ader og en udbredt mangel på braendstof på landets tankstatio­ner har sat republikke­n på den anden ende.

I Paris måtte myndighede­rne forbyde alle demonstrat­ioner på den centrale Place de la Concorde, efter det kom til kampe mellem demonstran­ter og ordensmagt­en. Også i Lyon er flere demonstran­ter blevet anholdt efter sammenstød med politiet.

Praesident Macron har forholdt sig tavs, men forleden adressered­e hans økonominis­ter, Bruno Le Maire, protestbøl­gen i et interview med avisen Le Parisien.

»Reformen skal implemente­res,« fastslog Le Maire og lagde vaegt på retten til at demonstrer­e, men understreg­ede samtidig, at »vold ikke kan tolereres«.

Op til mandagens afstemning­er forlød det, at flere parlaments­medlemmer fra partiet Les Républicai­ns var blevet forsøgt truet til at stemme for et mistillids­votum mod regeringen. Det borgerlige parti stod til at kunne tippe vaegtskåle­n i afstemning­erne.

Partiets formand, Éric Ciotti, fik henover weekenden vandaliser­et sit kontor i byen Nice.

Ciotti, som havde beordret sine medlemmer at stemme imod mistillids­votum, skrev efterfølge­nde på Twitter, at han »aldrig vil bøje sig for disciple af terror«.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark