Jyllands-Posten

»Skulle vi have gjort det anderledes? Ja, i forhold til mere fokus på fodbolden«

Landsholde­t går ind i en af de vigtigste perioder under Kasper Hjulmand efter skuffelsen ved VM, som to af de erfarne har gjort sig tanker om.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Hvad er den bedste facon at bearbejde en skuffelse på? Tale den igennem i time- og dagevis, konstant minde sig selv om ens egen – lad os bare sige det – fiasko? Eller totalt glemme fortiden, fortraenge den og lade som om, den ikke har eksisteret? Og hvilken betydning har tid i det forløb? Laeger den alle sår?

Store spørgsmål, muligvis, når det handler om fodbold, for så vigtigt er spillet med bolden vel naeppe? Jo, hvis du dag ind og dag ud knokler i den branche, og hvis du i det hele taget bryder dig om at blive underholdt og henrykket af 11 mennesker, der drøner rundt og forsøger at lave mål.

Pierre-Emile Højbjerg er en stor spiller i den del af underholdn­ingsbranch­en, ansat i Tottenham Hotspur. Han er omhyggelig og går op i alle detaljer i sin dagligdag: traening, ernaering, restitutio­n, selv hans skaeg og hår står knivskarpt på første dag med landsholde­t efter VM i Qatar.

Bunkevis af spørgsmål

I denne uge venter to af i alt 10 kampe om at kvalificer­e landsholde­t til EM, men Pierre-Emile Højbjerg har slaebt minderne fra Qatar med sig til landsholde­ts lejr i Helsingør, 0-0 mod Tunesien, nederlag til Frankrig og ikke mindst Australien samt bunkevis af spørgsmål om menneskere­ttigheder, One Love-anførerarm­bånd og protester mod arrangøren, Fifa.

»Umiddelbar­t efter VM slukkede jeg for det hele, jeg fik et par dage fri med familien, da jeg havde behov for at slukke mentalt og fysisk. Bagefter begyndte vi langsomt igen, og Premier League startede straks efter. Som spiller er det nemmere at laegge det bag sig, når der er kampe. Det betyder ikke, man er kommet over det, men bare videre. Når der går lidt tid, begynder man at kunne filtrere det nemmere. Jeg begyndte at taenke klart og forstå det, da Premier League

var gået i gang, omkring jul og nytår, jeg talte med holdkammer­ater og traenere,« siger Pierre-Emile Højbjerg.

Han holder fast i, at den store, dybdegåend­e evaluering af holdets indsats i Qatar skal komme fra landstraen­er Kasper Hjulmand og fodbolddir­ektør i Dansk Boldspil-Union Peter Møller.

»Nogle af de ting, der skete for os i Qatar som hold, var ikke genkendeli­gt i forhold til tidligere. Det i sig selv er vigtigt at forstå. Det er ikke sådan, vi er, og det er ikke det, vi står for. Jeg ringede rundt til flere af holdkammer­aterne og talte, så vi kunne komme videre. Først var jeg skideirrit­eret, og senere begyndte jeg langsomt at forstå tingene. For mig var der ikke kun én årsag, men mange små ting, der skabte ubalance og uro. Fokus kom de forkerte steder, vi ramte ikke de rette konstellat­ioner, vi fandt ikke en rytme; det er mange små ting. Det er ikke et detaljeret svar, men det er ikke mig, der skal drage den store konklusion,« fastslår han.

Til sidst i snakken bemaerker Pierre-Emile Højbjerg, da han bliver spurgt til betydninge­n af, at der er mange nye spillere i truppen, at det kan hjaelpe holdet på vej, for »så er der ikke så mange tømmermaen­d fra Qatar«. Han griner, da han godt ved, at det lyder som titlen på en halvsløj film. Hvilket det også ville vaere, hvis den var blevet indspillet med landsholde­t.

»Vi ramte bare slet ikke niveau. Først og fremmest skal vi kigge indad. Vi var ikke dygtige nok til at gå videre fra vores VM-pulje. Det skulle vi have gjort,« siger han.

Anfører i birolle

Anfører Simon Kjaer nåede ikke at spille en vaesentlig rolle ved VM, da han fik en skade under traeningen. Han nåede kun at spille i godt en time i Danmarks første kamp mod Tunesien, der endte 0-0. De to nederlag til Frankrig og Australien så han fra reservebae­nken.

»Der er mange aspekter i det, som man skal tage med. Men i sidste ende er det en evaluering, som jeg har talt med nogle af spillerne om, men også Kasper Hjulmand har jeg talt meget med. Han har brugt virkelig meget tid på at evaluere ned til mindste detalje. I de kommende dage kommer vi ind på det, men

Ved VM var der fra første dag fokus på andet end fodbold.

»Alt det uden om ved VM hjalp os naeppe. Men det er individuel­t. Kan man som spiller sortere i det? Det kunne jeg godt. Skulle vi have gjort det anderledes? Ja, det tror jeg, i forhold til at have mere fokus på fodbolden, men på den anden side er vi danskere, vi er åbne, vi har en dialog om tingene og ytrer os. Kunne man have fundet en anden balance? Måske, men det er et svaert spørgsmål, og jeg ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert.«

Kommer de videre?

Forude venter to kampe, der kan vaere med til at tegne et klarere billede af, om det danske fodboldlan­dshold har overvundet skuffelsen ved VM, først Finland torsdag og siden Kasakhstan på søndag.

»Vi skal vise, at det er vigtigt for os, at landsholde­t skaber gode resultater. Nogle vil sige, vi skal begynde på en frisk. Vi skal vise, at vi stadig er gode. I de seneste år har vi vaeret dygtige, og det skal vi holde fast i. Vi skal komme igen,« siger Pierre-Emile Højbjerg.

 ?? ?? Simon Kjaer (t.v.) og Mikkel Damsgaard ved landsholde­ts første traening efter VM i Qatar. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Kjaer (t.v.) og Mikkel Damsgaard ved landsholde­ts første traening efter VM i Qatar. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark