Jyllands-Posten

Superligae­n har sat rekord, når det kommer til flest fyringer i en saeson

Aldrig før er der faldet så mange fyringer i en superligas­aeson. Eksperter haefter sig saerligt ved indførelse­n af slutspille­t som årsag.

- BENJAMIN LILLELUND benjamin.lillelund@jp.dk

Er lunten blevet kortere, holder traenerne ikke niveau, eller hvad søren er grunden?

Årsagerne kan vaere mange, men ikke desto mindre står det fast, at denne saeson er den med flest fyringer nogensinde i Superligae­ns 32-årige lange historie. Det viser en optaelling foretaget af Jyllands-Posten.

Rekorden blev slået mandag, da Erik Hamrén blev fyret som AaB-traener efter blot ét point i de seneste ni kampe. Dermed er seks traenere blevet fyret fra jobbet i landets øverste raekke, og det taler ind i en tendens, hvor man i disse år generelt ser flere fyringer.

Tager man de seneste tre saesoner, er 15 traenere blevet fyret, men kigger man på perioden fra sommeren 2013 til 2016, blev kun otte traenere afskediget.

»Det kommer ikke bag på mig, at der er flere fyringer. Men det er voldsomt i denne saeson. Det er bare ikke nemt at bestå som traener nu. Flere klubber har store forventnin­ger til resultater­ne, og når de ikke opnås, er fodboldens logik sådan, at man skifter traener,« siger Poul Hansen, fodboldeks­pert hos Viaplay.

Kedelig tendens

»Det er en kedelig tendens. Mange hold i Superligae­n har den samme målsaetnin­g, og så kan alle ikke få succes samtidig. Der er skabt et stort pres i klubberne, og nogle ledelser har svaert ved at finde den røde tråd i valget af traenere,« siger Kevin Stuhr Ellegaard, fodboldeks­pert hos Discovery og tidl. fodboldspi­ller i bl.a. Randers FC og Manchester City.

I denne saeson er det udelukkend­e traditione­lle topklubber som FC København,

FC Midtjyllan­d, Brøndby IF og AaB, der har fyret traeneren, og det er et udtryk for et større pres på resultater i disse klubber, mener Kevin Stuhr Ellegaard.

Både Kevin Stuhr Ellegaard og Poul Hansen haefter sig saerligt ved, at indførelse­n af slutspille­t, som deler Superligae­n op efter 22 runder, er en del af årsagen, for så kommer der flere »naturlige skaeringsp­unkter« i løbet af saesonen.

»I det øjeblik, man har fire dårlige kampe, ligger man under ambitioner­ne. Klubberne er begyndt at købe dyrere ind, så der er en forventnin­g til, at traeneren skal kunne få meget ud af en trup. Samtidig er økonomien ved en fyring ikke voldsom. Klubberne laver flere store spillersal­g, som kan vaere med til at daekke udgifterne,« forklarer Poul Hansen.

Effekt ved fyring?

Ligger der noget i det med at fyre traeneren for at få en reaktion fra spillertru­ppen?

»Alle vil gøre deres bedste, for spillerne har også et job. Jeg køber ikke, at spillerne med en ny traener vil bevise, at de var bedre end under den fyrede traener.«

En undersøgel­se af hollandske forskere fra Tilburg University har analyseret alle fyringer i Premier League fra 2000 til 2015. De sammenlign­ede klubbernes praestatio­ner efter en fyring med andre klubber, som underpraes­terede og undlod at skifte traener, og konklusion­en var, at der ikke var nogen forskel på klubberne.

Samtidig viser en norsk undersøgel­se af den norske liga, at hold, der beholdt traeneren over 15 kampe, fik 2,87 point flere end de klubber, som valgte at fyre traeneren.

Så hvorfor stadig fyre, når data siger noget andet?

»Det handler ikke bare om én ting. Alle traenerne på dette niveau er dygtige, så det handler om, at forventnin­gsafstemni­ngen med traeneren ikke har vaeret tydelig nok,« siger Kevin Stuhr Ellegaard.

Poul Hansen vurderer, at tendensen er kommet for at blive.

»Man vil gerne have en måde at spille på, som er attraktiv at se på. Man kan diskutere, hvad det er, men det har alle klubber en idé om. Kun små klubber kan nøjes med at vinde kampe, og selv det kan vaere svaert i en jaevnbyrdi­g liga,« siger han.

 ?? ?? Albert Capellas, der blev fyret i FC Midtjyllan­d, er én af de seks traenere, der er fyret i denne saeson. Den samme skaebne overgik også hans forgaenger, Bo Henriksen, i denne saeson. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Albert Capellas, der blev fyret i FC Midtjyllan­d, er én af de seks traenere, der er fyret i denne saeson. Den samme skaebne overgik også hans forgaenger, Bo Henriksen, i denne saeson. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark