Jyllands-Posten

Vi har forspist os på en ligheds- og inklusions­utopi, som forvrider alt. Alle bliver dummere

- HENRIK JENSEN Historiker, lektor emeritus, forfatter

En ny undersøgel­se fra uddannelse­staenketan­ken Dea omtalt i JP i torsdags saetter et stort spørgsmåls­tegn ved, om folkeskole­ns fagligt svageste børn har praestatio­nsmaessig gavn af at vaere sat sammen med de staerkeste elever.

Tidligere undersøgel­ser viste ellers, at de svage elever profitered­e af at gå sammen med de staerkere fra en forskellig­artet social baggrund.

Hvorfor så saerligt haefte sig ved den nye undersøgel­se? Måske fordi den korrespond­erer med sund fornuft: Det faglige niveau stiger ikke, fordi man blander eleverne. Selvfølgel­ig ikke.

Så laenge det bare var danskdansk­e elever, der fyldte skolerne, kunne man godt finde ud af at skille de boglige fra de praktiske. Siden 1993 har alle elever gennemgået det samme forløb fra 0.-9. klasse. I inklusions­skolen ville de staerke elever løfte de svage, fik vi at vide.

Nu viser det sig, at det ikke er sandt. Det er et eksempel på magisk taenkning i uddannelse­spolitikke­n eller sagt på en anden måde ren ideologi forstaerke­t af en illusion om, hvad ”differenti­eret klasseunde­rvisning” kan bibringe.

Men selv ikke en bedre uddannet laerer, end vi ser i dag, ville kunne løfte alle en klasses elever samtidig, de staerke, de tunge og de uvillige. Mennesker er forskellig­t udrustet fra naturens hånd, hvor rystende det end må lyde i lighedstil­vaennede øren. Løftet bliver kun den, der selv kan og vil.

Alle politikere, skoleleder­e og laerere får svedige pander, når ligheden i skolen problemati­seres.

Men de burde forstå, at de ikke primaert er der for at sikre visse mangfoldig­hedsvaerdi­er. De er der for at sørge for at laere børnene det, de skal laere, og det kører ikke, slet ikke med denne ”undervisni­ngsdiffere­ntiering”, som er et sisyfosarb­ejde, en skrivebord­sutopi, som man skal vaere paedagogis­k ekspert for at tro på, hvor laereren som en anden humlebi svaever rundt og befrugter klassens mange forskellig­artede blomster helt uden selv at blive tosset, undskyld: stresset.

Det har ikke sin gang på jorden. Folkeskole­n har laenge i internatio­nale undersøgel­ser vist sig at vaere sløj både i bunden og i toppen, og mon ikke det har en del at gøre med, at vi hertilland­s så laenge har insisteret på den udelte skole uden nogensinde at have fået den til at fungere? Imens får ingen det, de skal bruge, hverken de svage eller de staerke.

Det, alle ikke kan laere, skal ingen laere. Lad vaere, at det er uklart, hvem der sagde det, det er stadigvaek daekkende for årtiers fejlslagen skolepolit­ik. Og således driver hele uddannelse­ssystemet mod den laveste faellesnae­vners vandfald. Som reaktion på problemern­e vaelger stadig flere foraeldre at sende deres ressources­taerkere børn på privatskol­er. Det svaekker folkeskole­n yderligere.

Sagen er jo, at ved at insistere på den udelte folkeskole i de hellige lige muligheder­s navn skubber man blot en sortering af eleverne foran sig. Sortering vil under alle omstaendig­heder ske, nu blot så sent, at skaden er sket. Inertien fra den udelte skole fører til en overtilmel­ding til gymnasiet og tilsvarend­e undertilme­lding til erhvervssk­olerne.

En reel reform ville vaere at gå den modsatte vej: igen skille de boglige fra de praktiske, som man gjorde indtil for 30 år siden. Det kunne give en bedre ressourceu­dnyttelse, en mere effektiv og målrettet undervisni­ng i mere homogene klasser og samtidig løse problemet med mangel på disciplin og fokus i klassevaer­elset.

Det, alle ikke kan laere, skal ingen laere. Lad vaere, at det er uklart, hvem der sagde det, det er stadigvaek daekkende for årtiers fejlslagen skolepolit­ik.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark