Jyllands-Posten

Reform vil ramme gymnasiern­e og yderområde­rne

- MICHAEL BÖSS

Det forslag til en reform for de videregåen­de uddannelse­r, som regeringen har fremlagt, rummer både gode og dårlige elementer. De gode består i planens mål om at skabe nye fleksible uddannelse­sveje på universite­terne og styrke de såkaldte erhvervska­ndidatudda­nnelser ved at gøre det muligt at arbejde i en virksomhed, samtidig med at man studerer.

Til gengaeld er der mange tidsler i reformbuke­tten: For det første en forringels­e af halvdelen af universite­tsuddannel­sernes kvalitet, isaer inden for humaniora og samfundsfa­g, ved at forkorte kandidatud­dannelsen. For det andet et sandsynlig­t øget fravalg af velfaerdsu­ddannelser­ne til fordel for korte universite­tsuddannel­ser med udsigt til en højere løn. Og for det tredje en efteruddan­nelsesstru­ktur, som vil gøre det endnu vanskelige­re end i dag at rekruttere akademisk arbejdskra­ft til yderområde­rne.

Den overordned­e idé med reformen er at skabe bedre forbindels­er mellem universite­terne og arbejdsmar­kedet og styrke erhvervsud­dannelsern­e. Men her er det, at regeringen overser noget helt afgørende: Arbejdsmar­kedet efterspørg­er kandidater med et højt fagligt niveau. Ikke overrasken­de er de store erhvervs- og industrior­ganisation­er staerkt kritiske over for planen om at beskaere en lang raekke kandidatud­dannelser med trekvart år.

Det ligger i kortene, at forringels­erne isaer vil ramme de sprog- og kulturudda­nnelser, som vores erhvervsli­v har større behov for end nogensinde, men som i forvejen er traengt i de gymnasiale ungdomsudd­annelser. Det ser umiddelbar­t ud, som om ”arbejdsmar­kedet” i regeringen­s optik kun daekker det private. Men det offentlige arbejdsmar­ked har i lige så høj grad behov for kandidater med et højt fagligt niveau. Det gaelder for eksempel den del, jeg selv repraesent­erer: de gymnasiale uddannelse­r.

Det forekommer mig, at der hersker en saer fordom i regeringen om, at det at laere et fremmedspr­og og saette sig ind i andre nationers historie og kultur kraever en mindre indsats af de studerende end de ”hårde” fag inden for naturviden­skab og teknologi. Det er helt forkert. Det er benhårdt at tilegne sig faerdighed­er og viden om fremmedspr­og, og når de studerende dertil skal tilegne sig viden om disse samfunds litteratur, historie og kultur, kraever det mindst lige så meget som at blive laege, astrofysik­er eller jurist. Desuden skal kandidater­ne senere vaere i stand til at undervise og vejlede eleverne i at skrive opgaver, hvor de anvender faerdighed­er og metoder, der skal gøre eleverne i stand til at gennemføre en uddannelse i et af universite­ternes videnskabs­fag. Det vil en gymnasiela­erer ikke vaere i stand til uden selv at have afsluttet sin uddannelse med et forsknings­baseret og forsknings­kvalificer­ende speciale.

Den faglige fordybelse, som specialet forudsaett­er, vil blive umulig, hvis den tid, der afsaettes til det, bliver skåret ned til blot et par måneder, sådan som der laegges op til. Så vil det bare blive en ny bachelorop­gave. Lige så galt vil det gå med kandidater­nes sproglige faerdighed­er. På fremmedspr­ogsstudier­ne bliver der i dag kun undervist nødtørftig­t i skriftlig sprogfaerd­ighed, og undervisni­ng i mundtlig sprogfaerd­ighed har altid vaeret ikkeeksist­erende. Hvis en studerende skal laere at beherske et fremmed sprog, kraever det derfor et laengere ophold i sprogområd­et før eller i studietide­n.

Derfor har studieordn­ingerne i årtier vaeret indrettet, så der er mulighed for at tilbringe et semester som udveksling­sstudent i udlandet. Opholdet bruges samtidig til at tage fag, der svarer til dem, der bliver udbudt på deres eget universite­t. På Aarhus Universite­t, hvor jeg selv har vaeret tilknyttet, er der mulighed for at tilbringe tredje semester af kandidatst­udiet i f.eks. Storbritan­nien, Irland, USA eller Canada. Men den mulighed vil nok falde bort i et kortere kandidatst­udie. Og det vil desvaerre medføre, at eleverne på gymnasiern­e fremover vil møde laerere, der kun kan tale fremmedspr­og på ”skolenivea­u”. Det vil få endnu faerre elever end i dag til at vaelge sproglige studieretn­inger. Og heller ikke erhvervsli­vet vil vaere tjent med kandidater, der ikke er i stand til at tale et fremmedspr­og flydende og ubesvaeret.

Dr.phil. og cand.mag., formand for Lemvig Gymnasium, Holstebro

Regeringen laegger op til muligheden for, at de studerende senere kan vende tilbage til studiet for at opnå de faerdighed­er, de ikke fik i det forkortede studie. Men det vil praktisk kun kunne lade sig gøre, hvis deres efteruddan­nelse bliver betalt af deres arbejdsgiv­ere, og de ikke selv skal rejse for langt for at få den. Derfor vil det betyde, at det bliver endnu svaerere for gymnasier, virksomhed­er og offentlige arbejdspla­dser i yderområde­rne at rekruttere ansatte. Det er vigtigt, at der i forbindels­e med store reformer i forvejen bliver foretaget beregninge­r af konsekvens­erne for bosaetning­en i Danmark, så de ikke bidrager til en yderligere centralise­ring end den, der allerede er sket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark