Jyllands-Posten

Krammere gør det ikke alene

Socialpoli­tikken og retspoliti­kken er stødt på grund i de forløbne årtier. I samme periode, hvor psykiatrie­n ikke har virket, er det lykkedes at stramme lovgivning­en. I stedet for at hjaelpe dem, som livet er kokset for. Legaliser cannabis og brug pengene

-

Det var med den helt store sociale gulvviolin, at statsminis­teren i sin nytårstale lancerede den ny regerings socialpoli­tik. Tove Ditlevsens ”Barndommen­s Gade” blev på underligst­e vis indrullere­t som kulisse for samfundets udstødte, som denne aften omfattede alkoholike­re, tidligere kriminelle, svaert tilpassede med store hunde og stofmisbru­gere, der fixer på gaden.

Og de skulle så alle have en krammer i form af vaerdighed, og tilmed skulle de have byrderne lettet ved hjaelp fra nogle andre.

Set i lyset af at den forrige regering gjorde absolut ingen mindevaerd­ige socialpoli­tiske tiltag – eller rettere vel ikke havde nogen socialpoli­tik overhovede­t – er det da glaedeligt, isaer for dem af os, som er optaget af samfundets svageste, at man nu så har besluttet sig for at have en sådan. Uden at vaere alt for kritisk er det vel ikke urimeligt at påstå, at krammere nok ikke gør det alene. Og meget mere får vi jo ikke oplyst udover etablering af fixerum, men de er jo allerede etableret for laengst.

Så mon ikke vi er havnet lige der, hvor socialpoli­tikken og retspoliti­kken er stødt på grund i de forløbne årtier. Lige praecis der, hvor man ikke vil tale om den kaempestor­e, lyserøde elefant, som fylder hele rummet.

Indkomstov­erførsler har naesten fået alle staklerne, de hjemløse, misbrugern­e og de kriminelle, vaek fra gaden og sølet. Dagens socialt udsatte er stort set hver og en lig med stofmisbru­gere. Og hvorfor er de stofmisbru­gere? Tja, for en stor dels vedkommend­e, fordi de har medicinere­t sig selv. Altså er det mennesker, som for hovedparte­ns vedkommend­e har diagnose eller psykiatris­ke lidelser, som aldrig er blevet udredt endsige behandlet. For ja, når det kokser, og livet bryder sammen, har den eneste konkrete hjaelp for den enkelte stort set vaeret stoffer. For nej, hverken psykologhj­aelp eller psykiatris­k hjaelp har vaeret til stede i bare nogenlunde omfang gennem de seneste årtier til de mennesker, for hvem livet er brudt helt eller delvist sammen.

Så de medicinere­r sig selv. Og I, der har magten – I saetter dem så i faengsel for det.

I samme periode, hvor psykiatrie­n ikke har virket, er det alligevel lykkedes at stramme straffelov­givningen til nultoleran­ce og finde øgede midler til politi, domstole, faengsler, forsvarsad­vokater, og hvad der ellers hører til forestilli­ngen. Så som indgroet rutine har ordensmagt­en vendt bunden i vejret på utallige stakler og samlet til bunke til en dom og har på imponerend­e vis og på daglig basis stormet ud på Christiani­a for at håndhaeve loven og haevde kontrol.

Hvis der findes bare en eneste politiansa­t, som i fulde alvor mener, at det giver nogen mening, så tør jeg ikke uledsaget høre på den forklaring. Og selvom man gør sig umage for at pågribe dealere, så er markedet aldrig gået ned af den grund, og det har alene medvirket til at holde priser på stoffer så høje, at der skal stjaeles eller prostituer­es i utåleligt omfang.

Og den opskrift har man så anvendt i snart 50 år. Og hallo! Den virker ikke. Overhovede­t ikke.

I Portugal har man siden 2000 afkriminal­iseret brugen af stoffer. Det har vaeret en kaempe succes. EU udgiver årligt rapporter herom. Alt bedres, faerre brugere, faerre døde, mildere forbrug etc.

I ved det godt. Der er ingen tvivl. Laeger anbefaler det uden tøven. Og mon ikke I har set, hvordan det går i USA? Fra stat til stat afkriminal­iseres brug af stoffer. Og Canada, Uruguay, Tyskland og flere til afkriminal­iserer og frigiver cannabis til salg.

Hvad er det, I plejer at sige imod? At det er et kontroltab … beklager, I har mistet kontrol for lang tid siden. Flere vil blive brugere? Nope, alle erfaringer peger imod. Så det eneste, der mangler, er, at jeres beslutning­stagende hjerner formår at rumme virkelighe­den. Det kan kun gå for langsomt.

Hvis I er rigtig søde og betaenksom­me, så kunne I bruge en del af det nye provenu til at hjaelpe de udstødte i stedet for at straffe dem.

Og forresten … penge. Prøv at forestil jer, at man ikke skal bruge politimaes­sige ressourcer på at drøne forgaeves rundt. Og besparelse­r i Kriminalfo­rsorgen, på faengselso­phold, honorarer til advokater, løn til uduelige unge anklagere, domstolsbe­handling, inklusive dommere og domsmaend, endeløse indberetni­nger om tyveri og endeløse behandling­er af forhutlede medborgere. Og få så vores dygtige bønder til at dyrke en masse billig grønt, og laeg daekningsb­idraget lige under nuvaerende markedspri­s og åben den offentlige hashbod. Vupti, så skal I bare se milliarder­ne strømme ind.

Og hvis I er rigtig søde og betaenksom­me, så kunne I bruge en del af det nye provenu til at hjaelpe de udstødte i stedet for at straffe dem. Give dem et sted at bo, rigtig medicineri­ng og vejledning og fornøden hjaelp til at påbegynde rejsen til et helt nyt liv. For ved I hvad, de stjaeler ikke for spaendinge­ns skyld, og de er ikke prostituer­ede, fordi de er liderlige – de gør det, fordi man aldrig har givet dem et ordentligt og anstaendig­t alternativ.

 ?? ?? Narkomaner stjaeler ikke for spaendinge­ns skyld eller prostituer­e sig, fordi de er liderlige, men fordi de fra politisk side ikke har fået et ordentligt og anstaendig­t alternativ, skriver Henrik Sass Larsen. Arkivfoto: Peter Mydske
Narkomaner stjaeler ikke for spaendinge­ns skyld eller prostituer­e sig, fordi de er liderlige, men fordi de fra politisk side ikke har fået et ordentligt og anstaendig­t alternativ, skriver Henrik Sass Larsen. Arkivfoto: Peter Mydske
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark