Jyllands-Posten

Ikke uden grund, hvis nogle lande bliver traette af os

- OLE OLSEN

SVM-regeringen har fået et bredt flertal for at afsaette 7 mia. kr. til en Ukrainefon­d, som kan finansiere militaer og civil hjaelp til det hårdt traengte Ukraine. Det lyder fornuftigt.

Problemati­sk er det imidlertid, at 1,2 mia. kr. af pengene skal tages fra udviklings­bistanden.

Nok yder Danmark internatio­nalt paent på dette område, men udviklings­landene er blevet ramt mere af stigende priser på energi og fødevarer, end vi selv er. Var der virkelig behov for at koble et positivt signal om støtte til Ukraine sammen med et negativt signal til fattige lande?

Nej, det kunne utvivlsomt havde vaeret løst anderledes, men metoden laegger sig i forlaengel­se af, hvad vi har set på det seneste, og som er med til at skabe tvivl om Danmarks og andre vestlige landes holdninger til befolkning­er andre steder i verden.

De fattigere lande i verden har helt sikkert ikke glemt den vestlige verdens egoisme under corona, hvor lande med penge hamstrede medicin i stor stil og samtidig var imod at stille patenterne fri, så der kunne produceres billigere til gavn for fattige lande. Nogle liv blev prioritere­t langt højere end andres.

Og det er under to måneder siden, at regeringen og et folketings­flertal valgte at svigte palaestine­nserne ved at købe våben – til erstatning for en relevant leverance til Ukraine

– af besaettels­esmagten Israel. Dette selv om der var to andre mulige leverandør­er.

En positiv beslutning skulle absolut og uden saglig grund kobles sammen med en negativ beslutning, selv om behovet for at støtte palaestine­nserne er indlysende som aldrig før.

De naevnte beslutning­er kommer i en periode, hvor Danmark laegger billet ind på at blive medlem af FN’s Sikkerheds­råd fra 2025 og to år frem.

FN er en organisati­on, hvor der i høj grad skal handles efter principper om global ligeret og ligevaerdi­ghed.

Sådanne driver ikke aktuelt de danske beslutning­er.

Specialkon­sulent, Roskilde

Danmark har med sin adfaerd og manglende global solidarite­t naeppe gavnet sine chancer for at komme i Sikkerheds­rådet.

Det kraever stemmer fra lande fra alle dele af verden, og rigtig mange lande er traette af dobbeltmor­alske vestlige lande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark