Jyllands-Posten

Boligoblig­ationer er under pres – investorer flygter over i statspapir­er

Boligkøber­e skal stadig kreditgodk­endes med udgangspun­kt i den 30-årige 5 pct.-obligation.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

De danske boligoblig­ationer har mistet pusten. I stedet flygter investorer­ne over i statspapir­er.

Det er resultatet af den finansiell­e uro, der er opstået efter bankkrisen både i USA og Schweiz. Selv om uroen i høj grad har lagt sig, er der fortsat så stor usikkerhed, at obligation­skøbere nu søger den sikre havn.

Normalt følger kursudvikl­ingen på den 10-årige statsoblig­ation og den toneangive­nde 30-årige boligoblig­ation så nogenlunde hinanden. Mandag var det ikke tilfaeldet, konstatere­r Totalkredi­t, der er Danmarks største udsteder af boligoblig­ationer.

»Modsat i mange andre tilfaelde smitter lavere statsrente­r ikke af på boliglån med fast rente. Det skyldes, at der i øjeblikket er meget stor usikkerhed, og det går ud over obligation­er, der ikke er at regne for de aller, aller sikreste,« skriver Totalkredi­ts chefanalyt­iker Sune Malthe-Thagaard i en kommentar.

Hos Jyske Markets, der primaert henvender sig til investorer, betegner man stemningen på obligation­smarkedet som »sur«.

Humøret vendte i nogen grad i løbet af mandagen, men uden for alvor at smitte af på danske obligation­er.

Danske realkredit­obligation­er er meget sikre papirer. Således er ingen obligation­sserie nogensinde gået ned. Men der er flere årsager til, at spaendet til statspapir­er øges nu, vurderer Sune Malthe-Thagaard.

De investorer, der er ■ meget nervøse lige nu, flygter over i f.eks danske, tyske eller amerikansk­e statsoblig­ationer, fordi de vil have noget meget sikkert og velkendt.

De fastforren­tede boliglån ■ har en indfrielse­sret til kurs 100, som sikrer, at boligejere aldrig skal betale mere end de skylder, hvis de ønsker af indfri lånet før tid. Denne ret gør, at investorer­ne forlanger en højere rente. Og når der er stor usikkerhed om fremtidens rente, er det svaerere at prisfastsa­ette den indfrielse­sret.

Derfor stiger kursen på 5pct.-lånet ikke, men holder sig under kurs 100 og er dermed åbent for lånetilbud. Det betyder, at boligkøber­e stadig skal kreditvurd­eres til 5 pct. i rente, hvis de vaelger fast rente, og 6 pct., hvis de vil have variabelt forrentede lån.

»Boligmarke­det får derfor i øjeblikket ikke fuldt ud glaede af rentefalde­t, selvom renten på variabelt forrentede boliglån faktisk er faldet på grund af den finansiell­e uro,« konstatere­r Sune Malthe-Thagaard.

Modsat i mange andre tilfaelde smitter lavere statsrente­r ikke af på boliglån med fast rente. SUNE MALTHE-THAGAARD, CHEFANALYT­IKER, TOTALKREDI­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark