Jyllands-Posten

Lars Aagaard vil have redegørels­e fra energibran­chen

Bonusser på 250 og 300 mio. er ude af proportion­er, siger klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard.

- LONE ANDERSEN VICTOR EMIL KRISTENSEN JESPER HØBERG lone.andersen@finans.dk vek@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

Afsløringe­n af gigantiske bonusser i det andelsejed­e energisels­kab Energi Danmark får nu regeringen til at skrue bissen på.

Klima-, energi- og forsynings­minister Lars Aagaard (M) havde egentlig sagt, at han ikke ville blande sig i energisels­kabernes lønninger, men nu vender han på en tallerken og kraever en redegørels­e fra branchen.

»Bonusser i denne størrelse er i mine øjne ude af proportion, og derfor indkalder jeg branchen til at redegøre for sagen,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra ministeren, efter at JyllandsPo­sten søndag beskrev, hvordan to nøglemedar­bejdere i Energi Danmark har oparbejdet bonusser på 250 og 300 mio. kr.

Energi Danmark er ejet af energisels­kaber Andel og Nrgi, og Andel har annonceret, at man ikke vil honorere aftaler om bonusser på to- og trecifrede millionbel­øb, men ingen vil svare på, om det dermed bliver en sag for domstolene.

Lars Aagaard fastholder, at det skal vaere selskabern­e selv, der har ansvaret for, hvordan deres medarbejde­re skal aflønnes.

»Men jeg vil opfordre branchen til at vurdere, om deres aflønnings­modeller er forenelige med den tillid, den ønsker, at ejerne og kunderne skal have til branchens virke, og med de anbefaling­er for god selskabsle­delse, som branchen har vedtaget,« udtaler han.

Sag vaekker røre politisk

Sagen har vakt røre i flere politiske partier, der kraever skaerpet lovgivning om brugen af bonusser og krav om åbenhed over for de kunder, der også ejer de andelsejed­e virksomhed­er.

Andel og Nrgi har konsekvent naegtet at stille op til interview og at fortaelle om bonusserne. Det samme gaelder Norlys, der ejer Norlys Energy Trading.

Også professor i økonomisty­ring ved Aalborg Universite­t Per Nikolaj Bukh mener, at der er behov for strammere regulering.

»Vi ved, at bonus og isaer bonus uden loft ansporer til risikotagn­ing. Det foregår i dette tilfaelde i en sektor, der har samfundsma­essig betydning, så den enkelte virksomhed­s overdrevne risikotagn­ing kan påvirke stabilitet­en i en samfundskr­itisk sektor. Det kan vi ikke ignorere,« siger han.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra energisels­kabernes brancheorg­anisation, Green Power Denmark.

Det er en organisati­on, som Lars Aagaard i øvrigt selv var direktør for fra 2009-2022.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark