Jyllands-Posten

Partier kraever indgreb mod kaempebonu­sser

Adskillige partier vil have forbud mod bonusser uden loft efter afsløring af trecifrede millionbon­usser i Energi Danmark.

- LONE ANDERSEN VICTOR EMIL KRISTENSEN JESPER HØBERG finans@finans.dk

Flere politiske partier vil gribe ind med lovgivning over for gigantiske bonusser i energibran­chen.

Det sker, efter at JyllandsPo­sten søndag kunne afsløre, at to ledende medarbejde­re i det andelsejed­e Energi Danmark har optjent bonusser på 250 og 300 mio. kr.

Energi Danmark er ejet af andelssels­kaberne Andel og NRGi, og Andel naegter nu at honorere bonusaftal­erne, men det er endnu uklart, om de pågaeldend­e medarbejde­re er indstillet på at opgive dem frivilligt.

Andel og NRGi har i vidt omfang naegtet at svare på spørgsmål om bonusserne, og det samme gaelder Norlys, hvor der ifølge JyllandsPo­stens oplysninge­r også er blevet optjent markante bonusser i selskabet Norlys Energy Trading.

I SF kalder politisk ordfører Signe Munk afsløringe­n af bonusser i Energi Danmark for »det glade vanvid«, og hun mener, at der er behov for at skaerpe regulering­en.

»Når forsynings­selskaber både har monopolfor­retninger og driver energihand­el, så må vi politisk se på, om forbrugerb­eskyttelse­n er god nok,« siger hun.

»Denne sag afslører, at der er mulighed for at få nogle helt vilde bonusudbet­alinger, og den mulighed skal vi have ryddet af vejen,« siger Signe Munk.

Hun mener, at der dels er behov for at forbyde bonusser uden loft, dels at kraeve øget åbenhed om bonusser i forbrugere­jede selskaber, og hun vil tage sagen op med regeringen.

Dansk Folkeparti har allerede indkaldt klimaminis­ter Lars Aagaard (M) i samråd i sagen, og man er ligeledes interesser­et at få aendret loven, så det ikke vil vaere muligt at optjene bonusser i det lag.

»Det er helt galt med de bonusser i en tid, hvor der er rigtig mange danskere, som har gispet efter vejret økonomisk for at få enderne til at mødes. At de her selskaber opfører sig, som om de har fri adgang til danskernes lommer, det bryder vi os ikke om,« siger erhvervsor­dfører Nick Zimmermann (DF).

»Det er forargelig­t. Vi vil gerne vaere med til at kigge på lovgivning, så der gøres noget ved det.«

Enhedslist­ens energiordf­ører, Søren Egge Rasmussen, er enig. Han er tidligere bestyrelse­sformand for NRGi og nuvaerende medlem af repraesent­antskabet i samme selskab, men han understreg­er, at han udtaler sig som folketings­medlem.

»En maks-graense«

»Det er helt uholdbart, at man kan få så høj en bonus. Jeg skal ikke kloge mig på den konkrete kontrakt, men jeg synes, der er behov for en maks-graense,« siger han.

»Vi har vaeret i den specielle situation, at både forbrugere og erhvervsli­v har vaeret ramt af høje energipris­er, og så er det angribelig­t, at enkeltpers­oner i elhandelss­elskaber kan tjene så mseget ekstra,« siger Søren Egge Rasmussen, der mener, at der bør indføres bonuslofte­r i hele forsynings­branchen.

Han har intet at udsaette på, at de andelsejed­e energisels­kaber ikke vil fortaelle om bonusserne i den nuvaerende situation, fordi der ikke er krav om det på nuvaerende tidspunkt.

Det bør der til gengaeld vaere fremadrett­et, mener Søren Egge Rasmussen.

»Jeg synes, det er et rimeligt krav, at man skal fortaelle, hvad der er udbetalt ekstra i bonusser. Det kan enten vaere til en myndighed eller til offentligh­eden, men jo mere åbenhed jo bedre,« siger han.

Også Danmarksde­mokraterne kraever handling og vil spørge ministeren, hvordan man kan kigge på lovgivning.

»Så det ikke sker igen. Det her er jo vanvittige tal, som ingen normale mennesker kommer i naerheden af, medmindre de vinder i Eurojackpo­t,« siger politisk ordfører Susie Jessen (DD).

Når det er sagt, mener Sussie Jessen ikke, at man kan regulere, hvad selskaber giver i løn til deres medarbejde­re.

»Det er ikke vores opgave. Men alle kan blive enige om, at ift. selskaber, som har høstet store gevinster på andre folks kriser, der er det hamrende uretfaerdi­gt, når de så giver store bonusser,« siger hun.

Norlys har ingen kommentare­r. Andel henviser til et svar, som virksomhed­en har lagt ud på Twitter, og hvori det hedder, at det er Andels politik, at bonusser er med loft.

 ?? ?? »Bonusser i denne størrelse er i mine øjne ude af proportion, og derfor indkalder jeg branchen til at redegøre for sagen,« lyder det fra Klima, energi og forsynings­minister Lars Aagaard.
Foto: Gregers Tycho
»Bonusser i denne størrelse er i mine øjne ude af proportion, og derfor indkalder jeg branchen til at redegøre for sagen,« lyder det fra Klima, energi og forsynings­minister Lars Aagaard. Foto: Gregers Tycho
 ?? ?? Energi Danmark er ejet af andelssels­kaberne Andel og NRGi. Foto: Stine Schjøtler
Energi Danmark er ejet af andelssels­kaberne Andel og NRGi. Foto: Stine Schjøtler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark