Jyllands-Posten

Andel-kunder raser og opsiger aftaler

Kunder i energikonc­ernen Andel er rasende over, at dets dattersels­kab Energi Danmark har stillet bonusser på 250 og 300 mio. kr. i udsigt for nogle udvalgte energihand­lere. Flere melder sig ud af selskabet.

- JESPER HØBERG VICTOR EMIL KRISTENSEN LONE ANDERSEN finans@finans.dk

Det kommer til at koste Andel og Energi Danmark kunder, at medarbejde­re i Energi Danmark har vaeret i stand til at optjene bonusser på hhv. 250 og 300 mio. kr

Jyllands-Posten har modtaget adskillige henvendels­er fra kunder, der er rasende over det, de kunne laese.

»Det er en maerkesag for mig at køre denne kamp mod energisels­kaberne, der scorer de bonusser og scorer kassen på bekostning af virksom heder og de forbrugere, der har svaert ved at betale regninger,« siger Jørn Krogager.

Han er adm. direktør for jernstøber­iet Mat Dania i Aars i Nordjyllan­d og ser ind i en regning på 200 mio. kr. for 2022, og han er kunde i Energi Danmark.

Da han laeste artiklen om, at to ledende energihand­lere i Energi Danmark har optjent bonus på hhv. 250 mio. kr. og 300 mio. kr., blev han naermest rasende.

Jyllands-Posten har afsløret, at to ledende energihand­lere i Energi Danmark har haft en bonusordni­ng uden loft i 2022. På grund af de ekstreme bevaegelse­r i energimark­edet, isaer på gasprisen, har de på papiret optjent bonus på hhv. 250 mio. kr. og 300 mio. kr. Aftalen blev indgået med den nu tidligere adm. direktør i Energi Danmark, Jørgen Holm Westergaar­d.

Energi Danmark handler med bl.a. strøm og gas på de internatio­nale energimark­eder og er ejet af de to andelssels­kaber Andel og NRGi.

Andel skrev fredag til Jyllands-Posten, at der ikke vil blive udbetalt »resultatbo­nusser for 2022 på hverken to- eller trecifrede millionbel­øb«. Det er uvist, hvordan de to medarbejde­re stiller sig, hvis selskabet naegter at udbetale pengene.

»Da jeg så artiklen, kunne jeg jo se, hvor alle mine penge (hans regning på 200 mio. kr., red.) gik hen,« siger Jørn Krogager, der nu vil overveje sit engagement med Energi Danmark.

»Men de er nok totalt ligeglade. Det er ikke transparen­t. Det vaerste er, at der sidder en masse ansatte og scorer penge og ikke er transparen­te. Og det er svaert at acceptere, at politikern­e ikke laver nogle tiltag. Det forstår jeg simpelthen ikke,« siger Jørn Krogager.

»Yderst uetisk«

En kvindelig laeser har også reageret på selskabets store bonusser. Hun har meddelt selskabets direktør, Ole Christian Vestergaar­d, at hun finder sin energi et andet sted.

»Kaere Ole, jeg vil blot oplyse dig om, at jeg i dag har opsagt min aftale med jer. Jeg finder det yderst uetisk, at I udbetaler store bonusser, imens isaer dårligt stillede familier naesten ikke har råd til at give deres børn mad bl.a. grundet de høje energipris­er. Jeg havde virkelig højere tanker om Andel og jeres etiske kompas. Taenk engang, hvis I havde givet en ordentlig pose penge til mødrehjael­pen eller andre traengte børn,« skrev hun til Andel Energi.

Bjørn Boeskov fra Stokkemark­e på Lolland kan ikke melde sig ud. Han er landmand, og det er Andel, der distribuer­er strøm til ham.

»Jeg kan ikke vaelge andre distributø­rer. Men jeg køber ikke strøm af dem. Jeg synes, de er alt for dyre, og de er alt for vanskelige at komme i kontakt med,« siger han.

Da han havde laest artiklen om de store bonusordni­nger, skrev han til kundeservi­ce i Andel:

»Tillykke med jeres nye millionaer­er. Det er sjaeldent, at andelssels­kaber kan forgylde udvalgte ledere. Det bliver spaendende at se, hvad ejerne (andelshave­rne) får ud af dette eventyr.«

Han fik ved en fejl efterfølge­nde tilsendt Andels interne reaktion på hans henvendels­e, hvor man kan se, at kundeservi­ce ikke anede, hvordan de skulle håndtere henvendels­en. Den landede til sidst i Andels kommunikat­ionsafdeli­ng.

Han venter stadig på et konkret svar.

»Vi taler om andelssels­kaber. Jeg er født og opvokset ved landbruget, og her handler det om, at al profit skal gå tilbage til andelshave­rne. I Andel deler man det så ud til nogle få ledere,« siger Bjørn Boeskov.

Jyllands-Posten har bedt om en kommentar fra Andel på kundernes frustratio­ner og har også bedt Andel oplyse, hvor mange kunder der har henvendt sig om bonusserne, og hvor mange der har forladt selskabet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark