Jyllands-Posten

Pizzakaede­n Gorms er gået konkurs

Pizzakaede­n blev rullet ind i en gaeldsspir­al, og ledelsen har nu som sidste udvej indgivet en konkursbeg­aering.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Folkene bag pizzakaede­n Gorms indgav mandag morgen en konkursbeg­aering.

Ledelsen har gennem laengere tid forhandlet med potentiell­e investorer og pengeinsti­tutter i forsøget på at sikre ny kapital, men har nu »kastet håndklaede­t i ringen«, lyder det i en pressemedd­elelse.

Heri udtaler Christian Madsen, medstifter og direktør, at en konkurs var sidste udvej:

»Vi har kaempet med naeb og kløer for at undgå denne situation. Vi har til det sidste søgt løsninger, som kunne sikre virksomhed­ens overlevels­e, men gaeldsspir­alen og den stejle afdragspro­fil har vi desvaerre ikke kunnet finde en løsning på. Derfor står vi nu med en uundgåelig og trist udgang på det hele.«

Gorms blev grundlagt af seks venner – bl.a. kendiskokk­en Gorm Wisweh, der lagde navn til – i 2008. Her åbnede den første restaurant i Magstraede i København.

Kaeden har kaempet for at få det til at løbe rundt.

I oktober i fjor lukkede den sine tre restaurant­er i Roskilde, Kolding og Horsens. Foruden i Magstraede lå de tilbagevae­rende restaurant­er i Aarhus, Ørestaden og Nyhavn. Derudover fandtes der pizzabarer i Tivoli, Torvehalle­rne, Københavns Lufthavn og i centret Fisketorve­t.

I forbindels­e med coronapand­emien optog Gorms en milliongae­ld hos staten.

De månedlige afdrag på lånene har »taeret gevaldigt på likviditet­en«, lyder det i pressemedd­elelsen.

»Til trods for at driften var positiv, har det ikke vaeret nok til at møde rente- og afdragsbyr­den,« står der desuden.

Det senest tilgaengel­ige regnskab for holdingsel­skabet bød på et underskud på naesten 7,3 mio. kr. i 2021 mod et minus på naesten 14,8 mio. kr. året før.

»Ledelsen finder på baggrund af de positive takter i 2021 med en halvering af underskudd­et ift. året før, årets resultat for tilfredsst­illende til trods for at det er negativt,« fremgik det af ledelsesbe­retningen.

I 2021 købte fem af de seks stiftere aktiemajor­iteten tilbage, efter at Gorms i en treårig periode havde vaeret på norske haender. I 2018 havde den norske fødevareko­ncern Orkla overtaget 67 pct.

Efter corona ramte kaeden hårdt i 2020, nedskrev Orkla vaerdien af selskabet:

»Det blev anset for at vaere for stor en risiko forbundet med den fortjenest­eudvikling, som virksomhed­en kraevede for at kunne forsvare Orklas bogførings­vaerdier, og der blev derfor foretaget en nedskrivni­ng af virksomhed­en,« skrev Orkla i en årsrapport i forbindels­e med tilbagesal­get.

Orkla havde fortsat en ejerandel på 19,99 pct. efter salget.

13 selskaber, herunder holdingsel­skabet, restaurant­erne og administra­tionsselsk­abet, er ifølge Fødevarewa­tch, der først bragte nyheden om konkursen, omfattet af konkursbeg­aeringen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark